FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση από Βασιλόπουλο ενόψει διαβούλευσης με Βορίδη: Προτεραιότητα οι ντόπιοι κατ΄επάγγελμα αγρότες στις παραλίμνιες εκτάσεις

Ημερομηνία: 18-02-2020 | Συντάκτης:

Τις προτάσεις της για το νέο καθεστώς διανομής των αγροτικών εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας έστειλε πριν από μερικές ημέρες η Περιφέρει Δυτικής Ελλάδας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη ενόψει της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στόχος του υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας είναι να τερματιστεί η ψυχοφθόρα διαδικασίας της αναμονής και της παράτασης του –ισχύοντος από το 175- καθεστώτος κάθε άνοιξη και να θεσπιστεί νέο πλαίσιο, βασισμένο στον ν.4061/2012λ αλλά και η προστασία των αγροτών που κατοικούν πέριξ των εκτάσεων των λιμνών, για να αποτραπεί το φαινόμενο της συγκέντρωσης του κλήρου σε λίγα χέρια.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, από το 2012 έως και σήμερα η διαδικασία παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, βάσει της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012, έχει προκαλέσει προβλήματα και για αυτό προτείνει τρεις βασικούς άξονες: Η χρονική διάρκεια της εκμίσθωσης να ορίζεται στην πενταετία με δυνατότητα ανανέωσης, οι δικαιούχοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι των όμορων κοινοτήτων των πρώην λιμνών τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ή αναδιανομή των αγροτεμαχίων που θα παραχωρηθούν σε ίσους κλήρους, να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με την πρόβλεψη να συμπεριληφθούν στην αναδιανομή και οι άγονες εκτάσεις, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί με σκοπό τη βελτίωση του εδάφους.

«Καταθέσαμε τις απόψεις μας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία και μας ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να μη διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση με τις συνεχείς παρατάσεις. Προσεχώς θα μεταβούμε στην Αθήνα για να ξεκινήσει η διαβούλευση για το νέο καθεστώς παραχώρησης των συγκεκριμένων εκτάσεων. Η προτεραιότητά μας είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγροτες που μένουν μόνιμα στις όμορες κοινότητες των πρώην λιμνών, ενώ με την πρότασή μας για πενταετείς παραχωρήσεις που θα ανανεώνονται διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και δίνουμε προοπτική στους παραγωγούς να επενδύσουν με ασφάλεια», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Βασιλόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος