Προτάσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο Βάρδας-Βουπρασίας για την ρύθμιση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων δανείων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105508″ img_size=”full”][vc_column_text]Σειρά προτάσεων για τις ρυθμίσεις των Πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας- Βουπρασίας στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, τις οποίες υπογράφουν ο πρόεδρος Ανδρέας Τσίρος και ο Γραμματέας Ανδρέας Σκιαδόπουλος.
Όπως αναφέρουν, είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστούν χιλιάδες επαγγελματίες και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας-Βουπρασίας αφού προτείνει τα εξής:
1. Νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των οφειλών που προέρχονται από ΤΕΜΠΤΕ, Πυρόπληκτα, Σεισμόπληκτα δάνεια και χρέη στην εφορία σε έναν λογαριασμό.
2.. Έλεγχο τζίρου των δανειοληπτών από το 2005 έως το 2019, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί και δεν παρουσιάζουν πτώση κύκλου εργασιών εξαιρούνται.
3. α) Σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί πτώση τζίρου να υπάρξει ανάλογο κούρεμα σε κεφάλαιο τόκους και προσαυξήσεις.
β) Το μέγιστο κούρεμα, αφού αφαιρεθούν οι τόκοι, προτείνεται για δανειολήπτες που ακόμα υπολειτουργούν έως 70% και σε δανειολήπτες που δεν έχουν πια επαγγελματική ιδιότητα έως 80%.
4. Προτείνουμε να ανοίξει πάλι η ρύθμιση των 120 δόσεων και εκεί να ενταχτεί το εναπομείναν ποσό.
5. Η νομοθετική ρύθμιση να έχει αναδρομικό χαρακτήρα για να συμπεριλάβει και αυτούς που τα δάνειά τους είναι ήδη στην Εφορία , καθώς και όσα δάνεια πέσουν στην Εφορία έως την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση.
6. Με τη νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και του επαγγελματικού αυτοκινήτου, καθώς και των μηχανημάτων και όλων των συντελεστών που είναι απαραίτητα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει ώστε να καταφέρει να αποπληρώσει. Στους παραπάνω συντελεστές πρέπει να περιλαμβάνονται και οι αποθηκευτικοί χώροι.
7. Δεδομένου ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση αφορά επί το πλείστον δανειολήπτες σε επαρχιακές περιοχές, θα πρέπει να προβλέπει μια στοιχειώδη προστασία κάποιου αγροτεμαχίου ή μικρού ελαιώνα, εφόσον ο δανειολήπτης από αυτό έχει κάποιο εισόδημα (έστω και τεκμαρτό) που τον βοηθά να συμπληρώσει το κόστος διαβίωσής του.
«Σκοπός είναι να προστατευτούν χιλιάδες συνάδελφοι και να τους δοθεί η ευκαιρία να αποπληρώσουν μέρος των οφειλών τους , διατηρώντας παράλληλα την επαγγελματική τους δραστηριότητα», επισημαίνει ο σύλλογος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]