Πρωταγωνιστές στη μάχη με τις φλόγες – Σοβαρές οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς και στο κυνήγι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143769″ img_size=”full”][vc_column_text]Διαφορετική θα είναι η φετινή κυνηγετική περίοδος στην Ηλεία, αφού η καταστροφική πυρκαγιά εκτιμάται ότι έχει μειώσει τον πληθυσμό στα ενδημικά θηράματα, ενώ θα περιορίσει και τις διαθέσιμες περιοχές για κυνήγι. Ακόμα δεν έχει προκύψει σαφής εκτίμηση για τις επιπτώσεις της φωτιάς στον θηραματικό πληθυσμό, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα επηρεάστηκαν ο αγριόχοιρος και ο λαγός.[/vc_column_text][vc_single_image image=”77885″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου (Γ’ ΚΟΠ), Άλκης Κωνσταντόπουλος, συνήθως τα ζώα αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και εγκαταλείπουν την περιοχή, όμως αναπόφευκτα κάποια εξ αυτών δεν θα κατάφεραν να ξεφύγουν.
«Ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά εκτιμούμε ότι θα έγινε ζημιά σε λαγούς και αγριόχοιρους. Συνήθως αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και εγκαταλείπουν, αλλά είναι πιθανό κάποια να εγκλωβίστηκαν. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε να εκδοθεί και η σχετική απαγορευτική διάταξη θήρας, όμως ούτως ή άλλως είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν θα πάει να κυνηγήσει στις καμένες εκτάσεις», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι οι κυνηγοί θα είναι παρόντες για να συμβάλουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
«Η πυρκαγιά πάντοτε μειώνει έναν βιότοπο, κάτι που είναι αρνητικό για εμάς. Για αυτό το λόγο η κυνηγετική κοινότητα δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά θα συμμετέχει ενεργά στην αποκατάσταση των δασών είτε με αναδασώσεις που θα προβλεφθούν από το δασαρχείο είτε με τον εμπλουτισμό του θηραματικού πληθυσμού.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως οι κυνηγοί έδωσαν τη μάχη κατά της πυρκαγιάς στην πρώτη γραμμή, βάζοντας δικά τους οχήματα και καθοδηγώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
«Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου ήταν παρόντες σε δύο σημεία με δικά τους οχήματα στην πυρκαγιά και βοήθησαν στην κατάσβεση αλλά και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στην καθοδήγηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Όπως και το 2007, έτσι και τώρα θα είμαστε παρόντες για να προστατέψουμε τη φύση», τόνισε.
Παράλληλα, οι πέντε Κυνηγετικοί Σύλλογοι της νότιας Ηλείας, σε συνεργασία με το δασαρχείο Πύργου, προέβη προ ημερών στην απελευθέρωση 500 δακτυλιωμένωνφασιανών στην κοίτη του Αλφειού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του θηραματικού πληθυσμού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143768″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Αρέστης τόνισε στην Πρωινή ότι όλα τα μέλη του συλλόγου έδωσαν μάχη με τις φλόγες και εξέφρασε την ανησυχία του για τα θηράματα στις πυρόπληκτες περιοχές.
«Σίγουρα στα τριχωτά θηράματα, λαγός και αγριόχοιρος, θα υπάρχει μείωση. Οι κυνηγοί συμμετείχαν ενεργά στη μάχη με τη φωτιά, σβήνοντας και καθοδηγώντας την Πυροσβεστική. Την προσφορά μας την αναγνώρισε και ο υπουργός», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]