FOLLOW US: facebook twitter

Προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας του Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας

Ημερομηνία: 03-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση, Νέα

Υπεγράφη σύμβαση από τους συναρμόδιους υπουργούς για 20 συνολικά αρχαιολογικούς χώρους

Η προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στις περιοχές σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας αποτελεί το αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που υπέγραψαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί. Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη,  ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας και ο Δ/νων  Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Κ. Τριάντης, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ.  Αμυρά και του ΓΓ Πολιτισμού Γ.  Διδασκάλου.

Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του ΥΠΕΝ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, συνολικού προϋπολογισμού 258.ο00 ευρώ και με διάρκεια 18 μηνών, προβλέπει την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας σε συνολικά είκοσι  αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε πολλούς αρχαιολογικούς  χώρους, διαβιούν σπάνια είδη πουλιών όπως οι αετοί ή ενδημικά είδη σαυρών που ζουν ανάμεσα σε βράχους και σε κίονες, καθώς και σπάνια ενδημικά φυτά,μ τα οποία θα καταγραφούν και θα προστατευτούν.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας χαρακτηρίζονται από έναν μοναδικό πλούτο βιοποικιλότητας, που συνδέεται στο πέρασμα των αιώνων με την ιστορία των τόπων, τις λατρευτικές συνήθειες, τη μυθολογία. Η αυξημένη προστασία των αρχαιολογικών χώρων που εξασφαλίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Αρχαιολογικό Νόμο, έχει συμβάλει στη διατήρηση των μοναδικών, σε πολλές περιπτώσεις, ειδών χλωρίδας και πανίδας. Λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα συστηματικής αποτύπωσης και τεκμηρίωσης αυτού του σπάνιου αποθέματος. Μέλημά μας είναι η καταγραφή και η διασφάλισή του, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΕΚΠΑ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Γιώργο Αμυρά, που από την αρχή ενστερνίστηκε αυτή μας την πρόταση και τον Κώστα Τριάντη που αμέσως προθυμοποιήθηκε να την υποστηρίξει».

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, το ΥΠΠΟΑ θα προσδιορίσει το γεωγραφικό αντικείμενο μελέτης σε κάθε επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο και θα συνεισφέρει με τα διαθέσιμα στοιχεία βιοποικιλότητας, το ΥΠΕΝ θα εξασφαλίσει τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για τις εργασίες πεδίου, το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου της καταγραφής της χλωρίδας και της πανίδας, με τον συντονισμό επιστημόνων, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος