FOLLOW US: facebook twitter

Προσεισμικός έλεγχος στην Ηλεία: Δεκαοκτώ μηχανικοί για 300 κτίρια!

Ημερομηνία: 09-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-Μειωμένο το ενδιαφέρον στην Ηλεία για εγγραφή στο e-μητρώο προσεισμικού ελέγχου

-Η αυξημένη γραφειοκρατία στον κλάδο λειτουργεί ως αντικίνητρο, δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κάθε αρχή και… δύσκολη για το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου στην Ηλεία, που θα υλοποιήσει το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), καθώς το ενδιαφέρον των επαγγελματιών πολιτικών μηχανικών για εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο ελεγκτών αποδείχθηκε περιορισμένο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΤΕΕ, έχουν εγγραφεί μόλις δεκαοκτώ (18) πολιτικοί μηχανικοί από τους περίπου 200 ενεργούς συνολικά, οι οποίοι ξεκινούν άμεσα την παρακολούθηση του διαδικτυακού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και τη διαδικασία Πιστοποίησης Επάρκειας, αναγκαίες προϋποθέσεις  για την εγγραφή στο Μητρώο Μηχανικών Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου.

Αν ληφθεί υπόψη πως τα δημόσια κτίρια που έχουν ενταχθεί στον Προσεισμικό Έλεγχο, είναι περίπου 300 σε όλη την Ηλεία και με δεδομένο ότι κάθε έλεγχος προϋποθέτει την παρουσία δύο μηχανικών, τότε αντιστοιχούν… 33 κτίρια σε κάθε μηχανικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το μειωμένο ενδιαφέρον του κλάδου για την εγγραφή στο μητρώο οφείλεται ως έναν βαθμό στη συσσώρευση φόρτου εργασίας εξαιτίας της αυξημένης γραφειοκρατίας που έχουν επωμιστεί οι μηχανικοί στην καθημερινότητά τους.

«Αυτό που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, είναι πως έχει γιγαντωθεί η ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Κάθε πρόγραμμα που εκδίδει η πολιτεία, π.χ. το “EΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” συνοδεύεται από πάρα πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίοι αφενός δεν αποφέρουν οικονομικό αποτέλεσμα στους συναδέλφους και αφετέρου απαιτούν πολύωρη ενασχόληση. Πρόκειται για μικρής έκτασης εργασίες, που όμως απορροφούν αρκετό χρόνο από έναν πολιτικό μηχανικό, με συνέπεια να μην μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον προσεισμικό έλεγχο, ακόμα κι αν έχει όλη την καλή διάθεση», εξήγησε ο κ. Γεωργακόπουλος και απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα για συμμετοχή και εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο.

«Είναι αναγκαίες από την πολιτεία οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα του κλάδου μας, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου. Με τα τωρινά δεδομένα, οι 18 μηχανικοί που συμμετέχουν στα σεμινάρια, θα πρέπει να ελέγξουν περίπου 300 δημόσια κτίρια. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι κάθε έλεγχος απαιτεί την παρουσία δύο μηχανικών, ουσιαστικά είναι εννέα μηχανικοί για 300 κτίρια. Και επειδή μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο ειδικά για την Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας, καθότι είμαστε περιοχή με σχετικά υψηλό σεισμικό δυναμικό, κάτι πρέπει να γίνει από την πλευρά της πολιτείας για να συμμετέχουν κι άλλοι μηχανικοί στο πρόγραμμα», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Τι προβλέπουν τα «προσεισμικά» σεμινάρια

Το σεμινάριο αποτελείται από 6 διαφορετικές ενότητες-βίντεο, οι οποίες παρακολουθούνται σειριακά. Κάθε βίντεο ενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση του αμέσως προηγούμενου. Ο μηχανικός μπορεί να διακόψει την παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή. Εφόσον εξέλθει από την πλατφόρμα, κατά την επανασύνδεσή του το βίντεο συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε. Αφού ο μηχανικός ολοκληρώσει την παρακολούθηση, έχει τη δυνατότητα να ξαναδεί τα βίντεο με τυχαία σειρά και να ανατρέξει σε αυτά προχωρώντας τα ελεύθερα.

Β. Διαδικασία Πιστοποίησης Επάρκειας

Μετά την ολοκλήρωση παρακολούθησης του σεμιναρίου, ο μηχανικός επιλέγει το «Εκπαιδευτικό σεμινάριο» για την επιβεβαίωση της παρακολούθησης και την ενεργοποίηση της Πιστοποίησης Επάρκειας. Με το εικονίδιο «Πιστοποίηση επάρκειας» ο μηχανικός προωθείται στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, όπου καλείται να συμπληρώσει ένα δοκιμαστικό Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης του δελτίου παρά μόνο η «Υποβολή».

Αν κατά την υποβολή διαπιστωθεί η αποτυχημένη συμπλήρωση του δελτίου (πάνω από 5 λάθη), η διαδικασία πιστοποίησης επαναλαμβάνεται με διαφορετική περίπτωση κτιρίου κάθε φορά, μέχρι την επιτυχή συμπλήρωση.

Γ. Εγγραφή ως Μηχανικός Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου

Μετά την επιτυχή υποβολή του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου ο μηχανικός εγγράφεται αυτόματα στο Μητρώο Μηχανικών Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Η εγγραφή του πιστοποιείται από τη λήψη Αριθμού Ελεγκτή και την εμφάνιση της αίτησης σε κατάσταση «Εγγεγραμμένος».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος