FOLLOW US: facebook twitter

Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ η επικαιροποιημένη μελέτη του δήμου Πύργου – Σε πρώτο πλάνο η ανάπλαση της Καταρραχίου

Ημερομηνία: 14-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-Στόχος η καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, τονίζει ο αντ/ρχος Τεχν. Υπηρεσιών, Γ. Αργυρόπουλος

Με στόχο την ασφαλέστερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και την ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων δρομολογεί την ανάπλαση της οδού Καταρραχίου ο δήμος Πύργου. Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το προσεχές χρονικό διάστημα θα υποβληθεί η πρόταση ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η μελέτη προβλέπει τη συνολική ανάπλαση του οδικού τμήματος από τον κυκλικό κόμβο επί της Κατακόλου έως την αποστραγγιστική τάφρο στον κόμβο προς Σπιάντζα, συνολικού μήκους 2,5 χλμ. Ο δρόμος  θα διαπλατυνθεί στα 7 μέτρα (3,45μ. ανά ρεύμα κυκλοφορίας) από 5,5 που είναι σήμερα. Το συνολικό πλάτος της παρέμβασης είναι 18 μέτρα, καθώς περιλαμβάνει χώρο πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου πλάτους 2,6μ., χώρο φύτευσης πρασίνου, καθαρού πλάτους 30 εκ., και χώρο εναλλαγής πεζοδρομίου με χώρο στάθμευσης πλάτους 1,85μ., με ταυτόχρονη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, η οποία θα προκύψει από φωτοτεχνική μελέτη που θα υποβάλει η ανάδοχος εταιρεία.

Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε κάθετους δρόμους, ώστε να είναι ομαλή προσαρμογή τους στη νέα διατομή της Καταρραχίου, καθώς και εργασίες αποχέτευσης ομβρίων υδάτων με φρεάτια ανά 30 μέτρα και σύνδεσή τους με το κεντρικό δίκτυο, προκειμένου να περιοριστούν πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία σε σπίτια της περιοχής.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, η ρεαλιστική εφαρμογή της μελέτης απαιτεί τη διαίρεση του έργου σε τμήματα και σε φάσεις κατασκευής, αφού στις περισσότερες παρόδιες ιδιοκτησίες υπάρχουν σπίτια και δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ταυτόχρονα.

Αξιοσημείωτη παρέμβαση στο έργο είναι και η κατασκευή νησίδας σε σχήματα σταγόνας επί της οδού Αγίας Μαρίνης, για να επιτευχθεί ο ασφαλής διαχωρισμός των ρευμάτων εξόδου και εισόδου και να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, με ταυτόχρονη κατασκευή ζωνών αποκλεισμού και τοποθέτηση οριζόντιας σήμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 και να υλοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

Ο κ. Αργυρόπουλος επισήμανε ότι μετά την ανακοίνωση της ένταξης της πρότασης του δήμου Πύργου, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για την έκδοση της αντίστοιχης Υ.Α. αυτεπιστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί το έργο δεν θα συναντήσει εμπόδια αρχαιολογικής φύσης.

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αφενός συνεισφέρει στην εξάλειψη λαθών και αστοχιών του υφιστάμενου τοπικού αστικού σχεδιασμού και αφετέρου δίνει ώθηση στα οικονομικά και αναπτυξιακά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο την αστική αναγέννηση του βορειοδυτικού τμήματος της πόλης, καθώς θα αναβαθμίσει αισθητά την πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, θα συμβάλει στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών», τόνισε και διευκρίνισε πως η επικαιροποίηση της μελέτης αφορά αλλαγές ήσσονος σημασίας και οικονομικής φύσης (τιμολόγια, αλλαγή ΦΠΑ) που δεν επηρεάζουν το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο της παλαιότερης μελέτης, καθότι υπάρχουν αδειοδοτήσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις από τη Επιτροπή Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος