FOLLOW US: facebook twitter

Μέτρα στήριξης υπό πίεση – Καθαρό ορίζοντα και δυνατότητα διαγραφής υποχρεώσεων ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος

Ημερομηνία: 14-01-2021 | Συγγραφέας:

Με «τελάλη» την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 προσπαθεί η κυβέρνηση να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε επίπεδο στήριξης των επιχειρήσεων εξαιτίας και του δεύτερου lockdown. Επεξεργάζεται ήδη διάφορα σενάρια για την παράταση των μέτρων στήριξης, ενώ προσπαθεί να διαμορφώσει τα επόμενα βήματα παρακολουθώντας τις υγειονομικές εξελίξεις.

Ήδη όμως ισχυρές πιέσεις δέχεται το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού, που χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, αφού από τον ίδιο λογαριασμό θα βγουν και τα λεφτά για τους επόμενους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (5 και 6), που θα φθάσουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 3 δισ. ευρώ αποθεματικό δαπανών για το σύνολο του έτους, το ενδεχόμενο αξιώσεων για πρόσθετα κονδύλια είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα όσο η καραντίνα στην οικονομία θα συνεχίζεται.

Από την άλλη ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτα καθαρό ορίζοντα για τα μέτρα στήριξης αλλά και για τις δυνατότητες αναβολής – διαγραφής των υποχρεώσεων, καθώς τα πρώτα στοιχεία καταγράφουν τεράστια πτώση τζίρου την εορταστική περίοδο.

H κυβέρνηση έχει προβλέψει 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης το 2021 και είναι δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν, αφού αναμένεται να διατεθούν στους πρώτους μήνες του 2021.

Σημειώνεται ότι με βάση την επιστρεπτέα προκαταβολή 1-4 που κάλυψαν το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου, περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας υποχρεούνται να διατηρηθούν έως και τον Μάρτιο του 2021. Επιπλέον η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 (η οποία επιχειρείται να καλύψει επίσης μαζικά τον εταιρικό κόσμο) μεταφέρει την εν λόγω δέσμευση χρονικά έως και τον Ιούνιο του 2021.

Η διαδικασία

Το εναρκτήριο πάντως λάκτισμα των μέτρων για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα είναι στοχευμένη έχει ήδη δοθεί. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα My Business Support της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, η οποία θα «δωρίζει» στους δικαιούχους το 50% των κρατικών δανείων, είναι έτοιμη.

Η διαδικασία χορήγησης των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη, όπως στον τέταρτο κύκλο, όπου λίγα εικοσιτετράωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα. Στην πέμπτη επιστρεπτέα οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης – που φέρνει αντίστοιχη αιμορραγία εσόδων στο αποθεματικό των δαπανών – εφόσον υπάρξει ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της καραντίνας, προβλέπει ακόμη:

  • συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος,
  • μείωση ενοικίου,
  • παράταση του μηχανισμού «Συν-Εργασία»
  • και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φθηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.

Μόνο τα μέτρα των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπου για τον μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, φθάνουν για να ανεβάσουν τον λογαριασμό του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό αυξάνεται και από το γεγονός ότι στο πακέτο των αποζημιώσεων από τα ενοίκια εντάσσονται και οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Πρόκειται για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια και θα αποζημιωθούν από το κράτος για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης.

Και ύστερα τι;

Το αναπάντητο όμως ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει αυτά τα μέτρα.

  • Γνωρίζουμε πόσα επιπλέον λεφτά θα χρειαστούν και ποιες θα είναι οι δυνατότητες από πλευράς E.E. για την περίοδο της μετάβασης στην «κανονικότητα»;
  • Οι εταιρείες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και θα μπορέσουν οι ίδιες να επιβιώσουν; Και αυτό με δεδομένο ότι, όταν ολοκληρωθούν οι αναστολές καταβολής των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους, θα πρέπει και να καταφέρουν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά και να έχουν την αναγκαία ρευστότητα ώστε να διασφαλίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Οι επιχειρήσεις ήδη ζητούν αναστολή φόρου και μετά τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο όλα είναι ανοιχτά». Προς το παρόν το βασικό σενάριο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ένα σχέδιο ενίσχυσης του χειμερινού τουριστικού προϊόντος, αλλά και επιδοτήσεις τύπου «ηλεκτρικές θερμάστρες» ώστε να ανοίξει εξωτερικά η εστίαση!!! Κάτι που προφανώς δεν συνέβη…

H γενική τάση στους σχεδιασμούς που γίνονται προς ώρας  είναι ότι θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για τα χρέη και τα βάρη της πανδημίας. Προς το παρόν τίθεται επί τάπητος η πορεία του τζίρου, αλλά και των δαπανών των επιχειρήσεων το 2020, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει κάθε κράτος – μέλος σύμφωνα με ντιρεκτίβα των Βρυξελλών η στήριξη του 2021 θα πρέπει να συνδέεται όχι με το ύψος του τζίρου, αλλά με τα βάρη κάθε επιχείρησης, δηλαδή με τις πάγιες δαπάνες τις οποίες θα πρέπει να καλύψει.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ