FOLLOW US: facebook twitter

Προς δημοπράτηση η υπογειοποίηση του δικτύου ΤΟΕΒ Γαστούνης

Ημερομηνία: 11-01-2022 | Συντάκτης:

-Τι απάντησε ο υφΥΠΑΑΤ, Γ. Στύλιος, στον βουλευτή Ηλείας, Δ. Καλαματιανό για το σύνολο του αρδευτικού


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τη δημοπράτηση της υπογειοποίησης του δικτύου φυσικής ροής του ΤΟΕΒ Γαστούνης το προσεχές χρονικό διάστημα προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη επενδυτικού σχεδίου ΣΔΙΤ για την υπογειοποίηση του συνόλου του αρδευτικού δικτύου του νομού.

Όπως αναφέρει ο κ. Στύλιος, δεν υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης της απόφασης ένταξης της πράξης για τον ΤΟΕΒ Γαστούνης, παρά τις καθυστερήσεις στη δημοπράτησή του.

«Προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, το τελευταίο έχει υπαχθεί στην Πράξη 12 της 29ης-4-2020 του Υπουργικού Συμβουλίου: “Υπαγωγή στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παροχή εξουσιοδότησης στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων” για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η έκθεση του εκτιμητή των απαλλοτριώσεων και αναμένεται το σχετικό δικαστήριο μέσα στον Δεκέμβρη. Με δεδομένο δε, ότι έχουν ήδη δεσμευτεί και εθνικοί πόροι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την προετοιμασία (επικαιροποίηση) των Τευχών δημοπράτησης του κατασκευαστικού έργου, αναμένεται άμεσα η δημοπράτησή του», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης και των υπολοίπων ζωνών άρδευσης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας (ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου), έχει ήδη εγκριθεί από εθνικούς πόρους η χρηματοδότηση Συμβούλου υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων & Αγροτικών Υποδομών στην ανάπτυξη Αρχικών Επενδυτικών Σχεδίων (ΑΕΣ) – «Outline Business Case (OBC)» για έργα, τα οποία πρόκειται να διαρθρωθούν και να υλοποιηθούν ως συμβάσεις ΣΔΙΤ, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η υπογειοποίηση Δικτύων Ροής (Καναλέτων) ΤΟΕΒ Αμαλιάδος, Α΄ Πύργου, Πελοπίου & Επιταλίου Ν. Ηλείας».

Το πλάνο του υπουργείου με την ονομασία «ΥΔΩΡ 2:0» προβλέπει την κατασκευή 22 έργων άνω του 1,6 δις ευρώ κατασκευαστικού κόστους και άνω των 4 δις ευρώ συνολικού κόστους, εφόσον συνυπολογισθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης και πληρωμές διαθεσιμότητας για 25 χρόνια, τα οποία θα απαρτίζουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης Αντιμετώπισης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος