FOLLOW US: facebook twitter

Προοδευτική διακυβέρνηση και ρεαλιστική λύση στον βραχνά των «κοκκινων δανείων»

Ημερομηνία: 06-04-2023 | Συντάκτης:

Της Ζωής Αναστασοπούλου, Δικηγόρου, Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Η ολοκλήρωση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αφήνει πίσω της αδιαμφισβήτητα μία πικρή γεύση για το σύνολο των πολιτών της Χώρας μας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά, το συντηρητικό και άκρως νεοφιλελεύθερο DNA της, παρά τη συνεχή της προσπάθεια να παρουσιάσει μία επίπλαστη εικόνα ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, δεν τα κατάφερε. Το τέλος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκει την Ελληνική κοινωνία σε μία άνευ προηγούμενου αβεβαιότητα για το μέλλον της, χωρίς να υφίσταται κάποια ελπίδα ή αισιοδοξία. Η Ελληνική πραγματικότητα με τις ανησυχίες και τα προβλήματα του μέσου Έλληνα έρχονται να διαψεύσουν χωρίς αμφισβήτηση το Success story της Κυβέρνησης των Αρίστων.

Οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους πιο έντονα από ποτέ. Η βάση της ανησυχίας τους εδράζεται στην οικονομική δυσπραγία και αβεβαιότητα που τους ταλανίζει. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο Έλληνας φτωχοποιήθηκε έτι περαιτέρω καθώς είδε τις τιμές στα καύσιμα, στην ενέργεια, στη στέγαση, στο σούπερ μάρκετ να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ενώ στον αντίποδα ο μισθός του να παραμένει ο ίδιος και μάλιστα ανεπαρκής καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενέτεινε τη μείωση της αγοραστικής του ικανότητας.

Και καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετούσε υπέρ των λίγων δίνοντας τους πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ για τους πολλούς αρκούνταν στο να δίνει ψίχουλα μέσω κουπονιών δείχνοντας με τον πιο κυνικό τρόπο το απάνθρωπο νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της.

Αποκορύφωμα ωστόσο της αποτυχημένης τετραετούς πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί η απάνθρωπη και ανάλγητη αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Η Νέα Δημοκρατία άφησε ελεύθερο το πεδίο δράσης στις τράπεζες και στα δήθεν επενδυτικά funds να λεηλατήσουν την ιδιοκτησία των πολιτών και να αποκτήσουν αντί πινακίου φακής χιλιάδες ιδιοκτησίες δανειοληπτών που υπό τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του άφησαν την πρώτη κατοικία χωρίς προστασία γιατί πολύ απλά τους ένοιαζε η ευρωστία και η ευημερία των funds, των τραπεζών και των servicers.

Ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των δήθεν επενδυτών αλλά και στο φόβο των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών μη τυχόν και χάσουν τη μία και μοναδική κατοικία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ένα ρεαλιστικό πλάνο και πρόγραμμα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και να προστατευτούν οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς περιλαμβάνει τα εξής :

• Προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, υποχρεωτικότητα ρύθμισης με δεσμευτικότητα των πιστωτών, δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, κανόνες στη λειτουργία των funds.
• Αφορά όλες τις οφειλές προς “θεσμικούς” πιστωτές: Τράπεζες, Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, Εταιρείες Απόκτησης και Διαχείρισης Απαιτήσεων, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
• Αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Προϋποθέσεις απλές και αυτονόητες, χωρίς παραθυράκια για αποκλεισμούς: Μόνιμη και γενική αδυναμία. Απουσία καταδολιευτικής ή απατηλής συμπεριφοράς. Υποχρέωση ειλικρίνειας, που εξασφαλίζεται με την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου για να ενταχθεί στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Η διαδικασία προστασίας περιλαμβάνει δύο στάδια :

α. Στο πρώτο στάδιο της εξωδικαστικής ρύθμισης, κρίσιμο στοιχείο είναι η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής του πιστωτή. Καμία τράπεζα και κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορεί πια να κάνει by pass την υποχρέωση του να προτείνει μια βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, αντί να προχωρά σε express αναγκαστικές εκτελέσεις και χιλιάδες πλειστηριασμούς: Δύο εναλλακτικές: 1. Ρύθμιση οφειλής με διαγραφή του 40 – 60% και κρατική επιδότηση ως 50%, αλλά σύντομη διάρκεια αποπληρωμής. Ή Ρύθμιση της οφειλής με καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας και μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής με σταθερό επιτόκιο 2%.

β. Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δικαστική προσφυγή: Εάν παρά την υποχρεωτικότητα, τελικά οι δανειστές για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετάσχουν στο εξωδικαστικό στάδιο ή εάν θεωρεί ότι εσφαλμένως απορρίφθηκε η αίτηση ρύθμισης στον εξωδικαστικό ή εάν κρίνει αιτιολογημένα την ρύθμιση ως μη βιώσιμη ή εσφαλμένη και επιθυμεί εξατομικευμένη κρίση από δικαστή, υποβάλλοντας σχετική πρόταση.

Η προστασία της κύριας κατοικίας αποτελεί βασική προτεραιότητα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι σε μία προοδευτική κυβέρνηση ως πρώτο κόμμα θα είναι δίπλα στον πολίτη που έχει ανάγκη υποστήριξης. Ως κόμμα αρχών και αξιών, στηρίζουμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο τον απλό πολίτη, τον μη προνομιούχο, τον άνθρωπο του μόχθου, τις γυναίκες που πασχίζουν για ίσα δικαιώματα, τη νέα γενιά που αγωνιά για το μέλλον της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι οι πολίτες της Χώρας μας θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα για στέγαση, υγεία, παιδεία, εργασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος