FOLLOW US: facebook twitter

«Πρόληψη είναι να επικοινωνείς… να επιμένεις να ζεις»»

Ημερομηνία: 28-03-2024 | Συντάκτης:

Η Ομάδα Εθελοντών «Ελεύθερο Όραμα Πρόληψης ελπίδας» ανέλαβε δράση δυναμώνοντας στην πόλη του Πύργου τη φωνή της πρόληψης και των «Παρεμβάσεων» της ΠΕ Ηλείας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ήταν ο άνεμος που τους έδωσε ζωή.

Είναι ο άνεμος που βγαίνει από το στόμα και μας δίνει ζωή.

Όταν πάψει να φυσάει πεθαίνουμε.”

Ινδιάνικη ποίηση

Δράση για την υποστήριξη της συνέχισης της λειτουργίας και προσφοράς του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ Ηλείας «Παρεμβάσεις» στην πόλη του Πύργου, ανέλαβε  η  Ομάδα Εθελοντών «Ελεύθερο Όραμα Πρόληψης ελπίδας» με στόχο να δημιουργήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης και να δυναμώσουν τη φωνή της πρόληψης προς πάσα κατεύθυνση. Η Ομάδα Εθελοντών έχει εγκαταστήσει έξω από το θέατρο Απόλλων, συμβολικά έναν Ανεμόμυλο, θέλοντας να δείξουν ότι ο άνεμος δίνει ζωή,  στον οποίο περιλαμβάνονται φορείς που στηρίζουν το έργο των «Παρεμβάσεων» αλλά και οι ομάδες  (παιδιά, έφηβοι, γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) που επικοινωνούν και επωφελούνται των δράσεων του Κέντρου Πρόληψης, ενώ παράλληλα διανέμουν ανάλογο ενημερωτικό υλικό. Μάλιστα ο δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, συζήτησε χθες με μέλη της Ομάδας Εθελοντών για το πρόβλημα που υπάρχει εκφράζοντας μάλιστα την υποστήριξη του σε αυτόν τον αγώνα.

Η Ομάδα Εθελοντών «Ελεύθερο Όραμα Πρόληψης ελπίδας» δημιουργήθηκε μετά από κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης  Π.Ε Ηλείας «Παρεμβάσεις» και όπως τονίζουν «Θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις παροχές των «Παρεμβάσεων» που αναδεικνύουν την αξία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και καλλιεργούν σχέση αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης. Απευθυνόμαστε σε παιδιά, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, σε… όλους, γιατί η πρόληψη μας αφορά όλους! Σας περιμένουμε να αντιστρέψουμε το νέο αφήγημα που επιχειρείται και τείνει να ονομάσει το « Θεραπεύειν κάλλιον του Προλαμβάνειν» όταν η αξία του ανθρώπου είναι εξαργυρώσιμη.»

Στο ενημερωτικό υλικό που διανέμουν αφού  συστήνονται  για το ποιοι είναι αναφέρονται στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απειλεί με λουκέτο τα Κέντρα Πρόληψης ανά τη χώρα, μαζί και της ΠΕ Ηλείας. «Τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να κλείσουν. Ένα νέο νομοσχέδιο χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, έρχεται να σβήσει από το χάρτη όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 και άνω, Αργώ).  Ένας νέος ενιαίος Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), καταργεί την κοινοτική πρόληψη και στη θέση της προτείνει προγράμματα μείωσης της βλάβης μέσα από την επαναφορά αναχρονιστικών και αντιεπιστημονικών μεθόδων πρόληψης αλλά και θεραπείας. Κι ενώ το πολύχρονο έργο των Κέντρων Πρόληψης συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και έχει σημαντικό αποτύπωμα στις κοινότητες που υπηρετούν, τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει με την κατάργηση των άρθρων 61 του 3459/2006 και παρ. 4 του ν. 4139/2013».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος