FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά ο σχεδιασμός με την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα Στο ΕΣΠΑ οι νέες ΟΧΕ της Ηλείας

Ημερομηνία: 16-06-2023 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τον σχεδιασμό για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις προχωρά η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας, καθώς υπεγράφησαν από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη οι πράξεις ένταξης στο ΕΣΠΑ για κάθε περιοχή. Με βάση το νέο αναθεωρημένο πλάνο, η Ηλεία θα χωριστεί γεωγραφικά σε τρεις χωρικές ενότητες, με έμφαση στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία ενταγμένη σε δύο άξονες, στο Πύργος-Ολυμπία-Ήλιδα και στο Ολυμπία-Κρέστενα-Ζαχάρω.


Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο εντάχθηκε η ΟΧΕ που αφορά το Παράλιο μέτωπο Αχαΐας και Ηλείας», στο οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ), η συγκεκριμένη χωρική ενότητα εντάσσεται στις ενότητες που σχεδόν στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από προστατευόμενες περιοχές, αλλά έχουν δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης με παράλληλη ανάδειξη των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων τους. Ανήκει στις παράκτιες ενότητες, που είναι αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με ανάγκες για προστασία απέναντι στις αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, η πράξη αφορά στην ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών αρχών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες σχεδιασμού – διαβούλευσης – υποβολής και έγκρισης των ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων των μη αστικών περιοχών τους

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάσσεται η ΟΧΕ των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, η οποία θα πραγματοποιηθεί με κύριο δικαιούχο τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και με τους υπόλοιπους στο ρόλο του εταίρου.

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εντάχθηκε η τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασία της Στρατηγικής ΟΧΕ Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας με φυσικό αντικείμενο την παρουσίαση επικαιροποιημένων στοιχείων για την περιοχή παρέμβασης και αναγνώριση κύριων αναγκών. Το Σχέδιο της Στρατηγικής και των κύριων στόχων της Στρατηγικής ΟΧΕ (ΣΟΧΕ) Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Επίσης εντάχθηκε και η εξειδίκευση και εφαρμογή της Στρατηγικής Επικοινωνίας του Προγράμματος και κάθε μορφής ενέργειες που συνδέονται με τη Στρατηγική, όπως οι προβλεπόμενες ενέργειες πληροφόρησης, προβολής και δημοσιότητας του Προγράμματος και των επιμέρους παρεμβάσεών που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και απευθύνονται τόσο σε ενδιαφερόμενους φορείς (Περιφερειακές, τοπικές και λοιπές δημόσιες αρχές, κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, επαγγελματικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανώσεις ΑμεΑ κλπ), όσο και στην κοινή γνώμη.

Ν. Φαρμάκης: Στόχος η άμβλυνση των ανισοτήτων  

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατά την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού χωρικού σχεδιασμού, ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε πως η περιφέρεια αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και υποστήριξη των Δήμων και τους ισχυρούς συνεργάτες, τονίζοντας ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου για τη χωρική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα με ιδιαίτερη μέριμνα στις πιο αγροτικές και λιγότερο εξωστρεφείς περιοχές, που θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των τοπικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά και στην ανάδειξη νέων περιοχών ενδιαφέροντος και νέων πλεονεκτημάτων για τη Δυτική Ελλάδα.

«Οι χωρικές στρατηγικές που θα σχεδιαστούν ‘‘εκ των κάτω’’, θα επικεντρωθούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Η σκυτάλη περνάει στους Δήμους και τους τοπικούς εταίρους, ώστε να διαμορφώσουν συνεκτικές χωρικές στρατηγικές, να αφουγκραστούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να καταρτίσουν και να εξειδικεύσουν αντίστοιχα τα σχέδια δράσης, πάντα με τη διαρκή υποστήριξη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής αρχής. Εμείς, είμαστε πάντοτε εδώ για να σας ακούσουμε, να σας βοηθήσουμε, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε να φτάσουμε σε έναν τελικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί συνολικά την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε Δήμου και κάθε περιοχής. Δική μας μέριμνα, πάνω απ’ όλα, είναι τα αγαθά της ανάπτυξης να φτάσουν παντού και οι χρηματοδοτικές μας δυνατότητες να γίνουν πραγματική δύναμη για κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Η ευθύνη αυτή είναι στο μέλλον… Δεν εργαζόμαστε για το τώρα και για τις εκλογές που έρχονται, αλλά για το καλύτερο αύριο που μπορεί να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του», είχε επισημάνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia