FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η μελέτη για τη νέα γέφυρα στον Πηνειό

Ημερομηνία: 27-03-2023 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Ένα ακόμα βήμα προς τη δημοπράτηση της κατασκευής της νέας γέφυρας στον Πηνειό, στην Επαρχιακή Οδό Αμαλιάδα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Ανδραβίδα έγινε την περασμένη εβδομάδα, με τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Η Μελέτη προβλέπει την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου που αποσκοπεί στη βελτίωση και τη διαπλάτυνση της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδα – Ρουπάκι – Ανδραβίδα διά της Αγίας Μαύρας και του Σταφιδοκάμπου και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό νέας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Πηνειό κοντά στην υφιστάμενη. Πρόκειται δηλαδή για Οδικό Έργο, το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή της χάραξης της προαναφερόμενης επαρχιακής οδού σε μήκος 287,84 μέτρων με την ταυτόχρονη κατασκευή νέας γέφυρας μήκους 42,20μέτρων στη θέση Αγία Μαύρα.

Το προς μελέτη έργο βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών και δεν εντάσσεται σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο. Ο κοντινότερος οικισμός στο υπό μελέτη έργο είναι αυτός της Αγίας Μαύρας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 0,4 χλμ περίπου. Άλλος οικισμός που βρίσκεται κοντά στην περιοχή εκτέλεσης των εργασιών, είναι εκείνος του Τραγανού, ο οποίος όμως βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ.

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει πολύ μεγάλη κυκλοφορία, κυρίως από βαριά αγροτικά μηχανήματα, σε μια περιοχή που διαθέτει, επίσης, πολλά εργοστάσια συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Η κυκλοφορία οχημάτων έχει επίσης αυξηθεί μετά την πρόσφατη ασφαλτόστρωση του δρόμου από Σταφιδόκαμπο μέχρι Αγία Μαύρα και Τραγανό. Η γέφυρα παρουσιάζει σημαντικές φθορές, έχει πολύ μικρό πλάτος με αποτέλεσμα να αποκλείει την ταυτόχρονη διέλευση δυο οχημάτων από το κατάστρωμά της.

Το προς μελέτη έργο βρίσκεται εκτός NATURA 2000, εκτός καταφυγίων Άγριας Ζωής ενώ δεν περιλαμβάνεται στους εθνικούς δρυμούς. Η χάραξη της οδού ξεκινά 75μ. περίπου πριν από τη γέφυρα επί του υπάρχοντος οδικού άξονα και καταλήγει 165μ. μετά το πέρας της γέφυρας, ομοίως επί του υπάρχοντος οδικού άξονα.

Αρχικά θα γίνει η σταδιακή διάνοιξη είτε από την αρχή είτε από το τέλος της νέας χάραξης, ώστε να προσεγγιστούν τα σημεία κατασκευής της γέφυρας. Έπειτα θα κατασκευαστεί η γέφυρα, ενώ σταδιακά θα διαμορφώνονται και τα εκατέρωθεν ορύγματα της νέας χάραξης.

Τέλος, έπειτα από την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου τμήματος της νέας χάραξης (αλλά και την κατασκευή της νέας γέφυρας), θα γίνουν και οι απαραίτητες προσαρμογές με την υφιστάμενη οδό, στην αρχή και το τέλος της. Οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την υφιστάμενη οδό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος