FOLLOW US: facebook twitter

Όταν η μουσική συναντά την ποίηση…

Ημερομηνία: 27-03-2023 | Συντάκτης:

Υπέροχη μουσικο-φιλολογική βραδιά από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιόρτασε το βράδυ της Παρασκευής ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας με μια εξαιρετική μουσικο- φιλολογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο διαμορφωμένη μουσική σκηνή του καφέ “Ακροβάτης” στον Πύργο.

Το Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων μας παρουσίασε μια υπέροχη πραγματικά εκδήλωση όπου η μουσική συνάντησε την μελοποιημένη ποίηση των μεγάλων ποιητών μας, μια καλλιτεχνική συνομιλία των δύο τεχνών σε χρόνο ενεστώτα. Η σύγχρονη έντεχνη μουσική έτσι όπως έχει εκφραστεί μέσα από τους κορυφαίους έλληνες μουσικοσυνθέτες, συνδιαλέγεται με τον ποιητικό λόγο και κάπως έτσι από τα πιο ωραία μελοποιημένα ποιήματα έχουν γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης κράτησε η μπάντα Tanque Harmonika με την Ελευθερία Μυλωνά στο τραγούδι και τους Πάνο Τριαντόπουλο –κιθάρα, τραγούδι, Νίκο Στεφανίδη – τρομπέτα, τραγούδι, Θανάση Καραμπέτσο κρουστά και Γιάννη Δημητρακόπουλο μπάσο.

Την μουσικοφιλολογική εκδήλωση άνοιξε ο κ. Νίκος Ζαρειφόπουλος μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων, που αναφέρθηκε στην σχέση της ποίησης με την μουσική και κυρίως στην φιλοσοφική αντίληψη του Πλάτωνα για την μουσική « η μουσική μετά λόγου ως εργαλείο εκπαίδευσης του ανθρώπου», που είναι διάχυτη και στο έργο του «Πολιτεία». Άλλωστε οι νότες, οι αρμονίες, η μελωδία και οι ρυθμοί είχαν, κατά την άποψη πολλών αρχαίων συγγραφέων, ηθικό σκοπό και δύναμη και ο Πλάτωνας απέδιδε στη μουσική σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο.

Για την βραδιά το ΔΣ του Συνδέσμου επέλεξε μερικά από τα ωραιότερα μελοποιημένα ποιήματα όπου οι φιλόλογοι Γιολάντα Αποστολοπούλου, Κατερίνα Παρασκευοπουλου, Σταυρούλα Τζίφα και Τζένη Μπίθα έκαναν μια σύντομη αλλά ουσιαστική ανάλυση σε ένα ποίημα και το ακούγαμε μελωποιημένο από την μπάντα tanque armonika όπως την «Άρνηση» και το «Λίγο ακόμα»του Γ. Σεφέρη μελοποιημένο από τον Μ. Θεοδωράκη, «Της αγάπης αίματα» και «Παράπονο» του Ελύτη μελοποιημένα από τον Μικη, ¨Αθανασία» και «Άσπρη μέρα» του Ν. Γκάτσου σε μουσική του Μίκη, Ν. Καββαδία από το Σταυρό του Νότου σε μουσική Θ. Μικρούτσικου αλλά και μελοποιημένα ποιήματα των Μ. Ελευθερίου, Γ. Σκαρίμπα, Τ. Λειβαδίτη και Κ. Βάρναλη από την συνεργασία τους με έλληνες μουσικοσυνθέτες όπως ο Ξαρχάκος , Σπανός , Μούτσης κ.α.

Μια βραδιά πλημμυρισμένη από ποίηση και μουσική, άγγιγμα ψυχής, για όσους είχαν την τύχη να την παρακολούθησαν μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος