Πότε θα πληρώνουμε στα νοσοκομεία
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία φέρνουν μία μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς πλέον η έννοια του δωρεάν στο δημόσιο σύστημα παύει να υφίσταται.
Ήδη βέβαια τα απογευματινά ιατρεία όπου για να δει κανείς γιατρό πρέπει να πληρώσει, έχουν αλλοιώσει προ πολλού τον χαρακτήρα του δωρεάν συστήματος.
Στο ίδιο πλαίσιο με τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους για να δουν νυστέρι.
Παρότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα πληρώνουν «κάτι λίγα», η νομιμοποιημένη αμοιβή για μία αυτονόητη παροχή στο κατά τα άλλα δωρεάν ΕΣΥ, αποτελεί μάλλον ουσιαστική μετατροπή του δημοσίου συστήματος σε ένα μικτό σύστημα με επίσημες πληρωμές από τους πολίτες.
Άγνωστο παραμένει εάν το “κάτι λίγα” που θα κινείται συνολικά στα 600 έως 1000 ευρώ (για χειρουργό και αναισθησιολόγο) για μία επέμβαση είναι ένα χαμηλό ποσό για μία μέση οικογένεια εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε όσους θα επιλέγουν να πηγαίνουν τα απογεύματα να χειρουργηθούν έναντι αμοιβής στους γιατρούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα πρωινά χειρουργεία τα οποία θα υποβαθμιστούν δεόντως αφού οι χειρουργοί είναι λογικό να θέλουν να εργασθούν το απόγευμα με χρήματα από τους πολίτες, παρά το πρωί δωρεάν και μόνο με τον μισθό τους.
Γεγονός βέβαια που στην πράξη σημαίνει ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι αναμονές το πρωί που σήμερα για να χειρουργηθεί κανείς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει στα μεγάλα νοσοκομεία έως και 2 χρόνια.
Γιατροί του δημοσίου με ιδιωτικό ιατρείο όπως στο …ΙΚΑ
Από την άλλη και η δυνατότητα που αναμένεται να δοθεί στους γιατρούς του δημοσίου να κάνουν ιδιωτικό έργο δηλαδή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ώθηση των ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα όπου και πάλι οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο πάλαι ποτέ κραταιό ΙΚΑ οι γιατροί έβλεπαν φευγαλέα τους ασθενείς και τους παρέπεμπαν για περισσότερο χρόνο και ουσιαστική εξέταση στα ιατρεία τους.