FOLLOW US: facebook twitter

Σ. Ζαχαράκη: «Η Ηλεία δικαιούται και αξίζει υψηλότερο τουριστικό μερίδιο»

Ημερομηνία: 31-10-2022 | Συντάκτης:

-Η υφυπουργός Τουρισμού μιλάει στην «Πρωινή» για τις προοπτικές της περιοχής

Τους στρατηγικούς άξονες της νέας τουριστικής πολιτικής αναλύει σε συνέντευξη της στην «Πρωινή» η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για αύξηση της συνεισφοράς της Ηλείας στο πανελλαδικό ΑΕΠ τουρισμού. Παράλληλα, υπογραμμίζει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται για τουριστικές επενδύσεις, τονίζοντας ότι πλέον ο επισκέπτης αναζητά το τοπικό και το αυθεντικό.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Η Ηλεία και η συνολικά η Δυτική Ελλάδα έχει χαμηλή συνεισφορά στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας. Μπορεί αυτό να αλλάξει;

Πλέον το τοπικό είναι το κυρίαρχο. Αυτό αναδεικνύεται και μέσα από τις στρατηγικές μας, οι οποίες έχουν στο κομμάτι του τουρισμού τρία βασικά χαρακτηριστικά: Έχουν την ποιότητα, να μπορούμε δηλαδή βελτιώνοντας συνέχεια τις υποδομές μας,  που είναι λέξη-κλειδί για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας δισεκατομμύρια από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, να βελτιώνουμε και την πρόσβαση στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις μαρίνες, όλα αυτά τα οποία προσδίδουν στην ποιότητα των υπηρεσιών. Δεύτερον, στο κομμάτι της ισορροπίας, να μιλάμε για μια χρονική και γεωγραφική ισορροπία. Μιλάμε για τουρισμό και φιλοξενία που αφορά όλη την Ελλάδα, όσο μπορεί αυτό να γίνει εφικτό, και σίγουρα να αυξήσει και η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα αυτό το μερίδιο ως προς την τουριστική ανάπτυξη, που είναι και μια δίκαιη ανάπτυξη. Της αξίζει της Ηλείας. Ο τρίτος πυλώνας είναι η βιωσιμότητα. Δεν μιλάμε μόνο για όρους του σήμερα, μιλάμε για το αύριο, και αυτό προφανώς έχει να κάνει με το περιβάλλον και πόσο αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία τον τουρισμό. Όσο πιο πολύ αντιλαμβανόμαστε τον θετικό αντίκτυπο, τη θετική προστιθέμενη αξία του τουρισμού, τόσο περισσότερο νέοι άνθρωποι θα ασχολούνται με αυτό γιατί το έχουμε ανάγκη.

Άρα η Ηλεία έχει να περιμένει από τον τουρισμό;

Η Ηλεία βλέπει ήδη αλλά περιμένει περισσότερα. Αυτό όμως δεν μπορεί να μείνει σε μια θεωρητική συζήτηση. Όλο αυτό συνοδεύεται από χρηματοδοτικά εργαλεία και από κομμάτια στρατηγικής, τα οποία μας αφήνουν να αισιοδοξούμε για αυτό το οποίο λέμε, ένα καλύτερο τουριστικό μέλλον για την Ηλεία. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα τα οποία δίνονται για τουριστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα και μπορεί και η Ηλεία αυτό να το αξιοποιήσει είτε μέσω του αναπτυξιακού νόμου είτε μέσω των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τις αρχές Ιανουαρίου ένα πολύ μεγάλο ποσό θα δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, είτε πρόκειται για ψηφιακή αναβάθμιση είτε πρόκειται για ενεργειακή αναβάθμιση, όπως επίσης μπορεί να αξιοποιήσει και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν πρωτογενή τομέα και υπηρεσίες. Ο κόσμος αποζητά αυτή τη στιγμή το τοπικό και το αυθεντικό. Τους ενδιαφέρει να επισκεφθούν ένα ελαιοτριβείο το οποίο είναι επισκέψιμο. Τους ενδιαφέρει να πάνε σε ένα οινοποιείο το οποίο είναι επισκέψιμο. Και αυτό είναι τουρισμός, και μάλιστα ποιοτικός.

Τα επίσημα στοιχεία για την Ηλεία δείχνουν αυξημένες τουριστικές επενδύσεις στην παραλιακή ζώνη Πύργου-Αμαλιάδας. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Ηλεία ακόμα και στα μέσα φθινοπώρου, αποτελούν εχέγγυα τουριστικής εκτόξευσης τα επόμενα χρόνια;

Η αύξηση θα είναι κάτι που μπορούμε να το πούμε με μεγάλη ασφάλεια, για την εκτόξευση θα το δούμε τα επόμενα χρόνια. Χρησιμοποιώ πιο μετριοπαθείς όρους γιατί σίγουρα θα έχουμε καλύτερες συνθήκες. Θα έχουμε πλέον αυτοκινητόδρομο και ο κόσμος θα κινείται με ασφάλεια. Μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η ποιότητα ζωής των πολιτών που έχουν επιλέξει να μείνουν στην περιοχή και δεύτερον ο επισκέπτης, είτε εγχώριος είτε από το εξωτερικό. Επίσης έχουμε και ένα λιμάνι στο Κατάκολο που θα συνδέει με κόσμο ο οποίος γνωρίζει την περιοχή πρώτη φορά. Σε συνδυασμό με νέες τουριστικές μονάδες, είτε μικρή είτε μικρομεσαία επιχείρηση μέσα από την οποία ένας νέος άνθρωπος βλέπει το μέλλον του στην Ηλεία και δίνει ευκαιρίες στη περιοχή που γεννήθηκε ή κατάγεται- είναι όλη αυτή η κυκλική, ολιστική προσέγγιση στον τουρισμό.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι εφικτή ή απλά ένα ευχολόγιο;

Ήδη γίνεται πράξη η επιμήκυνση σιγά σιγά. Αυτό θέλει πολλά βήματα και συνδέεται περισσότερο με το να υπάρχει και ζήτηση για να υπάρχει και προσφορά. Για να αφήσει κάποιος την επιχείρησή του ανοιχτή τους χειμερινούς μήνες, ενώ είχε συνηθίσει να δουλεύει ένα επτάμηνο, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια επένδυση. Βλέπουμε όμως ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επενδύουν και επιμένουν πολλοί επιχειρηματίες στο να αφήσουν την επιχείρηση δεκαπέντε, είκοσι μέρες ή έναν μήνα παραπάνω. Αυτό συνδέεται και με τον εγχώριο τουρισμό και  με τις περισσότερες πτήσεις. Άρα αυτό που είδαμε με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διεθνοποίησαν αυτές τις περιοχές, μπορούμε να το δούμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα με το κομμάτι των επόμενων διαδικασιών που θα τρέξουν από το Υπουργείο Υποδομών για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος