FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Η… εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής… απέθανε!

Ημερομηνία: 31-10-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Μετά την αισιόδοξη  παρένθεση του τουρισμού  που όντως το φετινό καλοκαίρι πήγε καλά για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο,  ήρθε η ώρα με την ολοκλήρωση της σεζόν να κάνουν «ταμείο» για να διαπιστώσουν τι τελικά τους έμεινε ως πραγματικό κέρδος από τους καλούς τζίρους των επιχειρήσεών τους και βεβαίως τα μαντάτα είναι…  χάλια μαύρα!   Όπως μου είχε πει το καλοκαίρι φίλος μου που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της εστίασης σε νησί όταν του είπα πως χαίρομαι που κάθε μέρα είναι γεμάτο το μαγαζί του, μου απάντησε « μην σε παραπλανά η εικόνα, τον Νοέμβρη θα σου απαντήσω αν πρέπει να χαρώ κι εγώ ή όχι».  Και όπως αποδεικνύεται είχε δίκιο να είναι επιφυλακτικός γιατί εκ των υστέρων μαθαίνω ότι παρά την… επιτυχημένη σεζόν, σκέφτεται πολύ σοβαρά να βάλει λουκέτο γιατί οι υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ του άδειασαν μονομιάς το ταμείο που κόπιασε να γεμίσει όλο το καλοκαίρι! Δηλαδή τουρισμός ίσον…  άνθρακες ο θησαυρός!

Συνολικός λογαριασμός ρεύματος Μαίου- Οκτωβρίου… 42.000 ευρώ όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχε πληρώσει 19.000 ευρώ, άλλο διπλανό εστιατόριο 56.000 ευρώ και ο φούρνος- παρασκευαστήριο- καφέ στην ίδια παραλιακή γειτονιά… 64.000 ευρώ ( πέρυσι 27.000 ευρώ ρεύμα)! Με λίγα λόγια η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος σε εστίαση και αρτοποιία παρά την επιδότηση, είναι 2,5 φορές πάνω μέσα σε έναν χρόνο! Η μια από αυτές τις επιχειρήσεις εστίασης και ένα ακόμα καφέ ήδη έβαλαν πωλητήριο για να ξεχρεώσουν το ρεύμα αλλά και να καλύψουν τις υπέρογκες ανατιμήσεις των πρώτων υλών! Και τα ποσά που αναγράφω είναι απολύτως αληθινά κατόπιν δήλωση των ιδίων! Δηλαδή η… εγχείρηση  πέτυχε αλλά ο ασθενής…  απέθανε!

Και αν αυτό συμβαίνει σε τουριστικές περιοχές που είχαν αυξημένη πελατεία και άρα κατανάλωση, φανταστείτε πως αυτό μεταφράζεται σε επιχειρήσεις που δεν ζουν από τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα οι δικές μας στην πόλη του Πύργου που είχαν πεσμένους τζίρους και καλούνται τώρα να  αντιμετωπίσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που δεν θα κινείται… φύλλο! Τα λουκέτα δυστυχώς θα πάνε σύννεφο!  Πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών με επιστολή της στην Πρωθυπουργό έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για λουκέτο σε εκατοντάδες φούρνους που εξ αντικειμένου έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ενώ το καλοκαίρι του 2021, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, τον Οκτώβριο του 2022 πληρώνει 6.000 ευρώ. Με λουκέτο απειλούνται 120 καταστήματα της αλυσίδας φούρνων – εστιατορίων «Βενέτη» που επίσης εκπέμπει S.O.S και με επιστολή τους και αυτοί στον Πρωθυπουργό εκφράζουν την αγανάκτησή τους και σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

 Οι ήδη τραυματισμένες από την Covid επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να διαχειριστούν αφενός τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας και αφετέρου τον περιορισμό της κατανάλωσης στον οποίο οδηγεί τους καταναλωτές η γενικευμένη κρίση. Οι επιχειρηματίες γενικότερα  περιγράφουν ένα περιβάλλον εξαιρετικά επιβαρυμένο, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφορικά, όπου οι υπερδιπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος προμηνύουν πολύ δύσκολη κατάσταση για επιχειρήσεις  που αποτελούν βασικό πυλώνα της Οικονομίας, οι οποίες για τρίτο στη σειρά χειμώνα θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Και εννοείται ότι των λουκέτων θα προηγηθούν περικοπές στην εργασία και άρα απολύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή, γιατί η αγορά είναι αλυσίδα!

Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν δει κατάματα το πρόβλημα και επαναπαύεται στις ‘δάφνες’ της με χειροκροτήματα για το ότι ο τουρισμός έσωσε φέτος τη χώρα και δεν λάβει στοχευμένα μέτρα κυρίως για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους  και  ταυτόχρονα βάζοντας ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων και πρώτων υλών, η τέλεια καταιγίδα που θα φέρει ο χειμώνας είναι κοντά! Και το πολυδιαφημισμένο «καλάθι της νοικοκυράς» δεν θα σώσει κανέναν! Αυτά είναι παιχνιδάκια για τις κούκλες! Βεβαίως επειδή μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο,  τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να πέφτουν μικρο μποναμάδες «ασπιρίνες» έτσι για να θολώσουν τα νερά, τελευταίες ανάσες για τους πνιγμένους! Το πρόβλημα όμως δεν θα το λύσουν…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος