FOLLOW US: facebook twitter

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

Ημερομηνία: 02-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει όλο και περισσότερο και τις φωτογραφίες φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από παραλίες να πολλαπλασιάζονται, εντείνεται η επιθυμία των περισσοτέρων για μια μεγαλύτερη απόδραση σε καλοκαιρινούς προορισμούς. Το συναίσθημα αυτό όμως έχει συχνά πολύ βαθύτερα αίτια. «Από επιστημονική σκοπιά μιλάμε περισσότερο για ένα έντονο αίσθημα κόπωσης», εξηγεί ο Γιοχάνες Βέντσε από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Εργασίας. «Η κόπωση αυτή εκφράζεται, για παράδειγμα, στο ότι έχεις λιγότερη όρεξη να πας στη δουλειά, στο ότι χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου μετά τη δουλειά, στην εμφάνιση προβλημάτων στις κοινωνικές σχέσεις αλλά και στη μείωση της απόδοσης».

Πολλοί αντιλαμβάνονται σχετικά αργά αυτά τα σημάδια εμφανούς κόπωσης, εξηγεί ο ειδικός. «Κι αυτό παρότι πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιητικές βολές του σώματος». Χωρίς τα απαραίτητα μεγαλύτερα διαλείμματα από τη δουλειά συσσωρεύονται τα συμπτώματα της κόπωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία

«Δεν αντέχουμε πια να μην κάνουμε απολύτως τίποτα»

Μετά από περιόδους επιβάρυνσης το ανθρώπινο σώμα πρέπει να ξεκουράζεται προκειμένου να τίθενται σε έλεγχο και οι ορμόνες του στρες. «Σήμερα όμως οι άνθρωποι είναι πάντα σε εγρήγορση, κάτι που αποτυπώνεται και στην αύξηση των ψυχικών ασθενειών, όπως της κατάθλιψης». Την ίδια ώρα πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τη θετική επίδραση των διακοπών: «Οι άνθρωποι είναι πιο ενεργοί, δημιουργικοί και αποδοτικοί και μετά την άδεια απουσιάζουν λιγότερο από τη δουλειά τους».

Πόση άδεια όμως χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας; Εδώ οι απόψεις των ειδικών διίστανται. «Η διάρκεια δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά». Δεδομένου όμως ότι το αργότερο μετά από μια ή δυο εβδομάδες παρέρχεται η φάση της ξεκούρασης, οι μικρές σε διάρκεια διακοπές είναι μάλλον προτιμότερες από τις διακοπές πολλών εβδομάδων. Πέραν αυτού, σημαντικό ρόλο παίζει και το διάστημα πριν την έναρξη της άδειας: «Όσο μεγαλύτερη η εργασιακή επιβάρυνση πριν την πρώτη μέρα των διακοπών, τόσο πιο περιορισμένη η ξεκούραση».

Επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών πρέπει να τηρεί κανείς αποστάσεις από τη δουλειά και να μην είναι, για παράδειγμα, τηλεφωνικά διαθέσιμος για τον εργοδότη του. Τα δε mail είναι καλό να ελέγχονται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα και όχι ενδελεχώς.

Συμβουλές αποτελεσματικής ξεκούρασης

Πώς μπορεί όμως να συγκρατήσει κανείς για όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το αίσθημα της χαλάρωσης και αναψυχής μετά τις διακοπές; Και γι΄ αυτό υπάρχουν μέθοδοι. «Όποιος επαναφέρει τις μνήμες των διακοπών έχει ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια αίσθημα ευεξίας»,  Γι΄ αυτό  προτείνεται  να φέρνει κανείς σουβενίρ και φωτογραφίες και να μιλάει συχνά για τις διακοπές του. Μια ακόμη συμβουλή: «Όποιος επανέρχεται Τετάρτη στη δουλειά του έχει συνήθως λίγες μέρες μπροστά του μέχρι το επόμενο διάλειμμα…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος