FOLLOW US: facebook twitter

«Πόντιος Πιλάτος» η Γκάγκα για το «άγονο»

Ημερομηνία: 06-12-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148827″ img_size=”full”][vc_column_text]-Από τον Μάιο έχει υποβάλει το αίτημα η 6η ΥΠΕ, αλλά το υπουργείο Υγείας το αγνοεί

-Τι αναφέρει η αναπλ. υπουργός Υγείας σε έγγραφο που αποκαλύπτει η «Πρωινή»


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Απροθυμία συνεχίζει να δείχνει το υπουργείο Υγείας στο αίτημα της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας για τη μετατροπή του χαρακτηρισμού της Ηλείας σε άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ Κατηγορίας αντί Β΄ Κατηγορίας που ισχύει τώρα και για την κατάταξη των Νοσοκομείων του Νομού Ηλείας από Β΄ζώνη σε Γ΄ζώνη ως προς το καθεστώς εφημεριών, παρότι οι προκηρύξεις για τις θέσεις των Παθολόγων αποβαίνουν επί δύο χρόνια «άγονες».

Σε έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», η αναπλ. Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα παραδέχεται ότι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, τις αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ν. Ηλείας και τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα από τις 11 Μαΐου, ωστόσο η υπουργός αποφεύγει να απαντήσει ευθέως αν θα το δεχθεί και αν θα υπογράψει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό του νομού σε προβληματικό και περιορίζεται στο να αναφέρει πως «η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Νοσοκομείο και προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».

«Άγονες» ξανά και ξανά!

Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, οι κενές θέσεις που προκηρύσσονται για την ειδικότητα του Παθολόγου –ακόμα και οι επικουρικές- δεν συγκεντρώνουν το παραμικρό ενδιαφέρον από το ιατρικό δυναμικό της επικράτειας, παρότι προκηρύχθηκαν σε ανώτερο του εισαγωγικού βαθμού (ΕΒ΄), ως κίνητρο προσέλκυσης ιατρών για τη διεκδίκηση των θέσεων.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 οι θέσεις Παθολόγου έχουν προκηρυχθεί τέσσερις φορές, χωρίς αποτέλεσμα, παρότι στις δύο τελευταίες προκηρύξεις, αυξήθηκαν οι θέσεις από δύο σε τέσσερις (Φεβρουάριος) και πέντε (Σεπτέμβριος).

Για τη στελέχωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνει πως η «ήταν και είναι ελλιπής σε βασικές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει υποβάλει αιτήματα και έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές οι κενές θέσεις των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, πλην όμως οι προκηρύξεις έχουν αποβεί άγονες λόγω έλλειψης υποψηφίων».

Για το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου αναφέρει πως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά με λύσεις-μπαλώματα, όπως οι μετακινήσεις -σε μηνιαία βάση- ιατρικού προσωπικού (διαφόρων ειδικοτήτων κυρίως Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής) από νοσοκομεία και δομές της 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφημερίας ή και σε πρωινό ωράριο, και η πρόσληψη ιδιωτών γιατρών ειδικότητας Πνευμονολογίας-Φυματολογίας και Καρδιολογίας για την Αμαλιάδα.

H πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη πως αν δεν χαρακτηριστεί η Ηλεία «άγονη», πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί η κατάσταση.

«Θεωρώ ότι ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η μετατροπή της Ηλείας σε ζώνη άγονη Α΄ κατηγορίας, για να ξέρουμε ότι θα έχουμε γιατρούς για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, θα καταρρεύσουμε από την κόπωση», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της.

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: «Άμεσο μέτρο επείγοντος χαρακτήρα»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, με συνεχείς παρεμβάσεις του, έχει ζητήσει την ένταξη της Ηλείας στις περιφερειακές ενότητες οι οποίες θα ευεργετηθούν από τη νομοθετική παρέμβαση, καθώς όπως είχε επισημάνει με σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας τον Μάιο του 2020, είναι περιοχή, με βεβαρημένο ιστορικό πολλαπλών «άγονων» προκηρύξεων. Μάλιστα, στη διάρκεια συνδιάσκεψης φορέων που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος το καλοκαίρι (Ιούλιος 2021), ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρ. Γιαννικούλης είχε τονίσει ότι πέρα από την καταπολέμηση των χρονίων αιτιών υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Πύργου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσου χαρακτήρα με νομοθετική ρύθμιση που θα εντάσσει την Ηλεία στις δυσπρόσιτες περιοχές, μαζί με τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

«Δεν είμαστε νησιωτική περιοχή ούτε με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια ακριτική, λειτουργικά όμως είμαστε δυσπρόσιτη. Για αυτό θα πρέπει να ενταχθούμε στην ίδια κατηγορία και να δοθούν κίνητρα σημαντικά σε νέους γιατρούς να στελεχώσουν τις νοσηλευτικές μονάδες μας και έτσι θα έχουμε μια καλή πιθανότητα να μην είναι άγονες οι επόμενες προκηρύξεις. Αυτό θεωρούμε ως άμεσο μέτρο επείγοντος χαρακτήρα, το οποίο θα πρέπει να επιδιώξουμε» είχε αναφέρει.

Μετά τη συνδιάσκεψη αυτή, στο αίτημα που είχε κατατεθεί, είχε επανέλθει, το Σεπτέμβριο ο Ιατρικός Σύλλογος, υποστηρίζοντας πως η ένταξη της Ηλείας στην κατηγορία των άγονων περιοχών, θα μπορούσε να γίνει είτε με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς είτε, ακόμη καλύτερα, στα πλαίσια νέας νομοθετικής ρύθμισης σχετικής με τις άγονες περιοχές την οποία υποτίθεται ότι θα έφερνε στην Βουλή ο Υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα αυτό υποστηρίζεται και από άλλους τοπικούς φορείς, όπως ο Δήμος Πύργου αλλά και πολλοί άλλοι, όπως και από Βουλευτές εκπροσώπους της Ηλείας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, δυστυχώς όμως, έκτοτε ουδέν έχει γίνει επι αυτού…[/vc_column_text][vc_single_image image=”152661″ img_size=”full”][vc_column_text]Διαρκείς είναι οι παρεμβάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας ως προς τον χαρακτηρισμό του Νομού σε άγονη και προβληματική περιοχή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia