FOLLOW US: facebook twitter

«Πνίγηκε» η Ζαχάρω από την ισχυρή νεροποντή! – Άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού! – Ανοχύρωτη η Ηλεία που «βούλιαξε» για άλλη μια φορά

Ημερομηνία: 22-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Πλημμύρες από την υπερχείλιση της Λίμνης Καίάφα, των ρεμάτων και αποστραγγιστικών στην περιοχή
-Τεράστιες ζημιές σε σπίτια από τα λασπόνερα, επιχειρήσεις και καλλιέργειες

Ανοχύρωτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ο νομός Ηλείας, αφού με μια ακόμα μεγάλη κατά γενική ομολογία καταιγίδα, στην κυριολεξία κατέρρευσε! Μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού, κυρίως στους δήμους Πύργου και Ζαχάρως, όπου αμέτρητοι τόνοι νερού και λάσπης κυρίως από τα υπερχειλισμένα ρέματα και αποστραγγιστικά έπνιξαν σπίτια, αγροικίες και  καλλιέργειες, κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία των δρόμων που έγιναν αδιάβατοι, ενώ οι δήμοι Πύργου και Ζαχάρως ζητούν να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη.

Ωστόσο, δύσκολες ώρες περνά από τα ξημερώματα της Πέμπτης ο δήμος της Ζαχάρως και οι γύρω περιοχές, από τον Καίάφα, καθώς από την μεγάλη νεροποντή υπερχείλισε η λίμνη και μαζί με τα ρέματα και τα αδρευτικά κανάλια τα νερά έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις  στα βόρεια της πόλης της Ζαχάρως και ειδικότερα η περιοχή Καϊάφας – Ξηροχώρι. Η Πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται στο «πόδι» και ειδικότερα το Κλιμάκιο της Κρέστενας όπου με τρια συνεργεία, πυροσβέστες και αντλητικά μηχανήματα επιχειρούσαν όλη την χθεσινή ημέρα στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, συνεπικουρούμενα από δυνάμεις του κλιμακίου Ολυμπίας, Πύργου αλλά και Αμαλιάδας, καθώς μετά τον Πύργο το μεγάλο κύμα της καταιγίδας τα ξημερώματα χτύπησε την περιοχή της Ζαχάρως.

Γύρω από το δημοτικό στάδιο της Ζαχάρως, η περιοχή είναι αδιάβατη και πλημμυρισμένη στα νερά  και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με την Πολιτική προστασία του δήμου, με πυροσβέστες, προσωπικό και μηχανήματα προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά και να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Μάλιστα παραπλεύρως του δημοτικού σταδίου της Ζαχάρως υπάρχει αγροικία με εγκλωβισμένα ζώα όπου το μεσημέρι με την συνδρομή πυροσβεστών του κλιμακιου Κρεστένων, ο ιδιοκτήτης κατάφερε να τραβήξει έξω τα ζώα του και να τα σώσει.

Αρκετές κατοικίες ωστόσο έχουν βουλιάξει μέσα στα λασπόνερα κοντά στο δημοτικό στάδιο της Ζαχάρως και έχουν πλημμυρίσει και η Πυροσβεστική μαζί με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου όλο το μεσημέρι και το απόγευμα, έδιναν μάχη για να διασώσουν ότι μπορούσαν. Σε αρκετές δε περιπτώσεις ήταν τόσο το νερό γύρω από τα σπίτια, που δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν και μόνο όταν άρχισε να υποχωρεί η στάθμη έγινε η παρέμβαση των πυροσβεστών.

Επίσης χωράφια και καλλιέργειες έχουν στην κυριολεξία «πνιγεί» από τα νερά όπου η στάθμη τους φτάνει και το μισό μέτρο.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Αλτάνης, το νερό που έπεσε στην περιοχή της Ζαχάρως ήταν πρωτοφανές και για το λόγο αυτό υπήρξαν και πολλά πλημμυρικά φαινόμενα και βεβαίως ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη στην λιμνη του Καϊάφα και υπερχίελισε η μπούκα. Ωστόσο όπως μας είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιούργησαν τα αποστραγγιστικά κανάλια που έχουν χρόνια να καθαριστούν και επομένως ήταν λογικό να υπερχειλίσουν και να προκαλέσουν πλημμύρες και γύρω από την περιοχή του δημοτικού σταδίου και περιμετρικά του Καϊάφα. «Εμείς από την πλευρά μας αποφασίσαμε επί τόπου να παρέμβουμε σε αυτήν την κατάσταση, μισθώσαμε τρία μηχανήματα από ιδιώτη και προχωρούμε σε καθαρισμό των τάφρων. Από την πρώτη στιγμή και ο δήμαρχος και εγώ προσωπικά, αλλά και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ο κ Φωτόπουλος, ο κ. Βλάχος και όλο το προσωπικό του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας βρισκόμαστε στους δρόμους και προσπαθούμε να συντονίσουμε την κατάσταση.».

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο χθες το μεσημέρι στη Ζαχάρω για τις πλημμύρες: Ζητούν να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί ο δήμος Ζαχάρως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες στην Ζαχάρω, αποφάσισε χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος οι ζημιές είναι τεράστιες, η κατάσταση σχεδόν μη διαχειρίσιμη παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει ο δήμος μαζί με την Πολιτική προστασία που από τα ξημερώματα της Πέμπτης με προσωπικό και μηχανήματα προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν. Για το λόγο αυτό ζητά να κηρυχθεί ο δήμος Ζαχάρως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Το αίτημα εστάλει ήδη το αίτημα στον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα συστάθηκε τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Φωτόπουλο για την καταγραφή των ζημιών, ενώ χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος μαζί με τους αντιδημάρχους Τάσο Αλτάνη και Χρήστο Βλάχο μετέβησαν στην Πάτρα για να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για να του εκθέσουν την κατάσταση και να ζητήσουν την συνδρομή της Περιφέρειας.

Αυτοψία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας στη Ζαχάρω: «Θα γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις»

Επίσης χθες το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές  της Ζαχάρως έκανε αυτοψία ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από τον δήμαρχο κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο όπου είδε και από κοντά την κατάσταση όπου σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:.

«Πραγματοποίησα αυτοψία σε σημεία όπου εκδηλώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεπεία της χθεσινής κακοκαιριας. Είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα με πολύ υψηλά ποσοστά  βροχόπτωσης, που επιβάρυναν την κατάσταση των ποταμών και γενικότερα του αποστραγγιστικου δικτύου. Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας για τις απαραίτητες επεμβάσεις. Επιπλέον συγκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες επιτροπές για την καταγραφή των καταστροφών που υπέστησαν επιχειρήσεις. Τελος είχα προσωπική επικοινωνία με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάπροκειμενου να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος