FOLLOW US: facebook twitter

«Λίμνη» για ώρες ο Πύργος – Εκτεταμένες πλημμύρες σε σπίτια, υπόγεια, επιχειρήσεις, εκτάσεις

Ημερομηνία: 22-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
EUROKINISSI
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
-Στο Πολύκεντρο η καταγραφή αιτημάτων πλημμυροπαθών

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στην κυριολεξία το βράδυ της Τετάρτης με τα ξημερώματα Πέμπτης στην Ηλεία, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις γειτονιές και το κέντρο του Πύργου αλλά και στα τοπικά διαμερίσματα κοντά στον οικιστικό ιστό της πόλης. Πύργος, Κολύρι και Λαμπέτι, δέχτηκαν τεράστιο όγκο βροχής που ξεπέρασε τα 125 χιλιοστά (125 τόνους νερό το στρέμμα !) δημιουργώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε σπίτια, υπόγεια, επιχειρήσεις και γεωργικές εκτάσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, συνεπικουρούμενη από δυνάμεις σταθμών απ’ όλη την Ηλεία αλλά και από την Αχαΐα και τη Ναύπακτο, δεν σταμάτησαν λεπτό να παρεμβαίνουν καθώς οι κλήσεις που δέχτηκε ξεπέρασαν τις 200 ενώ και η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου με προσωπικό και μηχανήματα προχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις στην εκτροπή υδάτων προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες κατοικιών.

EUROKINISSI

Λάπατο και Ροφιά, «βούλιαξαν» για ακόμα μια φορά ενώ όλες οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια. Αντίστοιχα φαινόμενα σημειώθηκαν στις Δημοτικές Ενότητες Ιάρδανου και Ωλένης προκαλώντας καταστροφές κυρίως σε καλλιέργειες.

Ο όγκος βροχής, υπερχείλισε όλα τα αποστραγγιστικά κανάλια, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ακαθάριστα ενώ και τα φρεάτια «βούλωσαν» από τη μεταφορά σκουπιδιών. Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε αρκετές κατοικίες από την εισροή υδάτων, τοίχοι αντιστήριξης γκρεμίστηκαν από την ένταση της βροχής ενώ και γεφύρια (Κουζουλι) υπέστησαν μεγάλες φθορές.

EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, ο οποίος βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δίπλα στους πληγέντες, είχαμε ρεκόρ βροχοπτώσεων της τελευταίας 12ετίας στην περιοχή, με αποτέλεσμα, από την πρωτοφανή βροχόπτωση να πλημμυρήσουν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, να καταστραφούν οικοσκευές και να αποκλειστούν δρόμοι του επαρχιακού δικτύου, λόγω κατολισθήσεων και προσχώσεων.

Καταγραφή αιτημάτων στο Πολύκεντρο

Από το Δήμο Πύργου ανακοινώθηκε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν από της 20 έως και τις 21-11-2019, λειτουργεί Γραφείο Συγκέντρωσης Αιτημάτων Πλημμυροπαθών στο Πολύκεντρο του Δήμου Πύργου. (Τάκη Πετροπούλου- 1ος όροφος) Υπεύθυνη κα. Καπνίση 2621362689 – 2621362683.

Νέα επιδείνωση από Δευτέρα

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, του προγνώστη Θοδωρή Κονδύλη (ileiakairos.gr) σήμερα περιμένουμε αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή με ανέμους δυτικούς- βορειοδυτικούς έως μέτριους 5 μποφόρ. Το Σάββατο, τοπικές βροχές κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα του νομού με τη θερμοκρασία σε πτώση και τους ανέμους να στρέφονται σε νοτιοανατολικούς. «Την Κυριακή, η μέρα θα κυλήσει χωρίς βροχές, ωστόσο από το απόγευμα περιμένουμε επιδείνωση με τους ανέμους σε σημαντική ενίσχυση έως θυελλώδεις στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Τη Δευτέρα η πιθανή εξέλιξη του καιρού είναι κακοκαιρία κατά πάσα πιθανότητα ισχυρή».

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, για τον Άη Γιαννάκη Πύργου

Μετά την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου…  και τις ώρες αγωνίας για τη πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου από την Θεομηνία  της 20ης Νοεμβρίου, επιτέλους ήρθε η ξαστεριά με την χάρη της Παναγίας μας, ανήμερα στην χάρη της!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες

Όμως αρκετοί συμπολίτες μας, δυστυχώς για μία ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές, αφού με το πρώτο φως της ημέρας, μετρούν τις πληγές τους, εξαιτίας της ανομολόγητης αδιαφορίας και της αναλγησίας του εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου Πύργου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηλείας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ Πύργου αλλά και της ανυπαρξίας του κράτους Πρόνοιας… και προστασίας του Πολίτη…

Η πόλη μας και τα γειτονικά Δημοτικά Διαμερίσματα μετατράπηκαν για μία ακόμη φορά σε κανάλια της Βενετίας αφού μόνον έλειπαν οι Γόνδολες… και οι Γονδολιέρηδες…  ενώ ήρθαν στις μνήμες μας, οι πλημμύρες της 7ης Φεβρουαρίου 2012, Από τότε μέχρι σήμερα δυστυχώς μείναμε στις πομπώδεις και άνευ αποτελέσματος υποσχέσεις των δύο απερχομένων Δημοτικών αρχών που δεν έκαναν τίποτα ιδιαίτερα, στις περιοχές της Κεραίας, Ροφιά και Αγγινάρας Πύργου, για να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα…. Δεν αναφέρουμε στον σημερινό Δήμαρχο Πύργου κ.Τάκη Αντωνακόπουλο όχι βέβαια ότι κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας, άλλωστε δεν το συνηθίζω…αλλά διότι  είναι μικρό το διάστημα της Δημαρχιακής του θητείας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Το Ιστορικό Παρρεκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και αυτό θύμα της Θεομηνίας για μία ακόμη φορά, αποφεύγοντας όμως τα χειρότερα αφού την τελευταία στιγμή τα νερά δεν εισήλθαν εντός του Ναού χάρις τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με επικεφαλής τον εξαίρετο Διοικητή κ. Δημήτριο Αντωνάκη, τον αξιωματικό υπηρεσίας Πυραγό κ. Γεώργιο Μαραγκό και επταμελή ομάδα Πυροσβεστών, αντλώντας με δύο αντλίες τους τόνους νερού στο προαύλιο του Παρεκκλησίου που απειλούσαν από στιγμή σε στιγμή  να μπούν  μέσα έως τα ξημερώματα.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, όπου ανήκει και το εν λόγω Παρεκκλήσιο, ευχαριστώ θερμά τους προαναφερομένους, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και τέλος τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο για το ενδιαφέρον του.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος