FOLLOW US: facebook twitter

Παρών αλλά από άλλο μετερίζι

Ημερομηνία: 13-03-2023 | Συντάκτης:

-Την απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας γνωστοποίησε ο Βασ. Κοντογιαννόπουλος

-Επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στον Κυρ. Μητσοτάκη και κατέθεσε προτάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την απόφασή του να δώσει την κρίσιμη πολιτική μάχη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές, αλλά όχι από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας, ανακοίνωσε προχθές το απόγευμα ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του ομιλίας στο ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑΣ» στην Κουρούτα.

Ο έμπειρος πολιτικός γνωστοποίησε την αποφασή του να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα και την πολιτική του διαδρομή η διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης από τους συμπολίτες του και ιδίως τους νέους, την ώρα που έχει τρωθεί καίρια η αξιοπιστία των πολιτικών.

«Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει ριζικά το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς (…) Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου από το ψηφοδέλτιο της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Αποσύρομαι από τη διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης. Δεν αποσύρομαι από την πολιτική μάχη που θεωρώ καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της χώρας, της Ηλείας και της νέας γενιάς», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως ούτως ή άλλως η συμμετοχή του στις εκλογές δεν είχε στόχο να προσθέσει ακόμη θητεία στα 30 χρόνια της κοινοβουλευτικής του ζωής.

«Δεν ανακάλυψα τώρα την Ηλεία. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ αναδείχτηκα πολιτικά παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, για την Ηλεία, για τη νέα γενιά. Πυξίδα μου η ηθική της ευθύνης. Πίστη μου ότι η πολιτική είναι ιερό πάθος. Μπαίνεις για να προσφέρεις κι όχι για να σου προσφέρει. Τριάντα χρόνια στη Βουλή και μετέχοντας σε έξι Κυβερνήσεις δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να οξειδωθεί από τους νοτιάδες της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μπήκα ακτήμων και φεύγω ακτήμων», επίσημανε.

Πέντε συν μία προτάσεις εκσυγχρονισμού

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας ότι έπληξε τον πυρήνα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και προκάλεσε μια κρίση που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα συνήθη πολιτικά εργαλεία.

«Η συγνώμη που δημόσια εξέφρασε ο Πρωθυπουργός πρέπει να συνοδευτεί από τολμηρές και βαθιές τομές που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, το κράτος και το πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα μετά το 1981.

«Το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό», σχολίασε εύστοχα και ακολούθως πέντε συν μία προτάσεις για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση τους.

1. Κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Αποτελεί τη μήτρα των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής και της διαφοράς. Καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών και λίστας με μείωση του αριθμού των βουλευτών.

2. Διαχωρισμός Κυβέρνησης και Κοινοβουλίου με καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ Υπουργού και Βουλευτή. Η χώρα για να κυβερνηθεί την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανάγκη από Πιερακάκηδες και Σκέρτσους. Παράλληλη αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού στα πρότυπα της Αμερικανικής Γερουσίας. Οι κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τη Βουλή. Οι βουλευτές θα αποκτήσουν ρόλο και λόγο ως νομοθέτες και δε θα περιορίζονται σε μια τυπική διαδικασία επικύρωσης κυβερνητικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

3. Αποκρατικοποίηση του κομματικού συστήματος με απαγόρευση απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες. Στη Γαλλία το Σοσιαλιστικό κόμμα με τα εκατομμύρια οπαδών προχώρησε σε μείωση των υπαλλήλων από 60 σε 30. Ο πρώην Πρωθυπουργός ΑλενΖιπέ ως αντιδήμαρχος Παρισίων καταδικάστηκε γιατί χρησιμοποιούσε υπαλλήλους του δήμου στην υπηρεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η υποψήφια του ίδιου κόμματος που δε συγκέντρωσε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ποσοστό 5% υποχρεώθηκε να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση για τις εκλογικές δαπάνες. Στην Ελλάδα τα κόμματα απασχολούν στρατιές υπαλλήλων και δαπανούν πακτωλό δημοσίου χρήματος.

4. Αύξηση του ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή από 3 σε 5%. Όταν καθιερώθηκε το 3% δε λειτουργούσε η ιδιωτική τηλεόραση. Σήμερα χρησιμοποιώντας περιθωριακά κανάλια ένας πωλητής φαρμάκου για τη φαλάκρα και αυθεντικών επιστολών του Ιησού μπορεί να υπερβεί το 5%.

5. Καθιέρωση επιστολικής ψήφου. Στην Εσθονία, στις πρόσφατες εκλογές το 30% ψηφοφόρων ψήφισαν με ηλεκτρονική ψήφο διαθέτοντας ψηφιακή ταυτότητα. Εμείς υποτίθεται ότι καθιερώσαμε την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού με προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

6. Τέλος, καθιέρωση «δήλης ημέρας» εκλογών. Οι εκλογές θα διεξάγονται στο τέλος της τετραετίας και σε συγκεκριμένη ημερομηνία, π.χ. την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

«Μονόδρομος η επανεκλογή Μητσοτάκη»

Επιπλέον, ο κ. Κοντογιαννόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και την καθιέρωση δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και επανέλαβε την άποψή του πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

«Πιστεύω και εμπιστεύομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί απέδειξε στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά, ανάμεσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και πανδημίες ότι διαθέτει τα ηγετικά προσόντα για να αλλάξει τη χώρα και να οδηγήσει την Ελλάδα και μαζί της την Ηλεία στον 21ο αιώνα. Άλλαξε πολλά. Δεν τα άλλαξε όλα. Το επιτελικό κράτος δεν έφτασε στον ΟΣΕ. Το πελατειακό κράτος νίκησε το επιτελικό. Δε μπόρεσε να αποτρέψει την τραγωδία. Στην αντιμετώπισή της όμως το κράτος ήταν παρόν. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, ΕΚΑΒ, διασώστες έφτασαν στον μοιραίο τόπο προτού οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ αντιληφθούν το τραγικό συμβάν. Στο ΜΑΤΙ Κυβέρνηση και κομματικό κράτος ήσαν όλοι συνυπεύθυνοι για την εκατόμβη των θυμάτων της πυρκαγιάς, όπως αποδεικνύεται στη δίκη που διεξάγεται. Όπως οι αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξαν την ικανότητα διακυβέρνησης και τα ηγετικά του προσόντα, έτσι πιστεύω ότι η εθνική τραγωδία των Τεμπών κάνει αδιαπραγμάτευτη την απόφασή του να τα αλλάξει όλα. Να αλλάξει το κρατικοδίαιτο, πελατειακό και παρασιτικό κομματικό σύστημα που κρατά την Ελλάδα και την πολιτική ζωή καθηλωμένες στο παρελθόν. (…) Το δίλημμα της διακυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και αδιαπραγμάτευτο. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης μας στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Το επιτάσσει η ανάγκη τόσο της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας όσο και η ανάγκη των τολμηρών τομών και μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν τη χώρα μας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Στην κρίσιμη αυτή μάχη θα είμαι παρών», κατέληξε στην ομιλία του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος