FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Τσίπρα για τον κορονοϊό: Να ληφθούν άμεσα Μέτρα σε Δημόσια Υγεία και Οικονομία

Ημερομηνία: 11-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την άμεση σύσταση διακομματικής επιτροπής για την πρόσληψη 4.000 ιατρών και νοσηλευτών ζητά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Τις τελευταίες μέρες και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάπλωση του νέου ιού που ξεκίνησε από τη Κίνα και πολύ γρήγορα έχει μεταδοθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Ο ιός αυτός για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσήσουν έχει ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο για το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, δεδομένου ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη κάποιο φάρμακο αντιμετώπισης, μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Αυτό το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού έχουμε χρέος να προστατέψουμε. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας.

Προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, είναι αστείο να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατομμύρια. Χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ, για τη στελέχωσή τους. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προβλέψουμε την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα. Ακόμη και αν δε χρειαστούν, που όλοι το ευχόμαστε, κέρδος θα είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος