FOLLOW US: facebook twitter

Ο κορονοϊός, ο Βελόπουλος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, το «Βυζαντινόν» και ο «Μεγάλος Αγιασμός»

Ημερομηνία: 11-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

Δεν καίει μόνο η κόλαση των άπιστων. Υπάρχουν κι άλλες κολάσεις, ενδεχομένως πολύ χειρότερες, κι ας μην διαρκούν ως το τέλος του χρόνου, παρά μόνο όσο ένας αναστεναγμός. Πιστεύω δηλαδή, ως πιστός της γνώσης, ότι υπάρχει κάπου ένα μέρος όπου καίγονται όλοι οι άμαθοι, οι ημιμαθείς και οι αδαείς αυτού του κόσμου. Και πιστεύω, ακόμη χειρότερα, ότι ανάμεσα στις αναρίθμητες μάζες που λαμπαδιάζονται, υπάρχει μία σχετικά μικρή μειοψηφία, για την οποία επιφυλάσσονται τα χειρότερα των βασανιστηρίων.

Σ’ αυτήν δυστυχώς ανήκει και η αφεντιά μου. Είναι πράγματι τρομερό αυτό που συμβαίνει σε μας, που είμαστε μία ιδιαίτερη περίπτωση αμαρτωλών, ως υποκατηγορία των ημιμαθών. Η μεγαλύτερη κατάρα μας είναι ότι προλάβαμε να ξύσουμε την επιφάνεια της αλήθειας της ζωής, χωρίς ποτέ να μας δοθεί η πολύτιμη ευκαιρία να εμβαθύνουμε όσο πρέπει. Μείναμε έτσι ημιμαθείς, κινούμενοι στα ρηχά της γνώσης, ωστόσο με μία συγκλονιστική διαφορά, η οποία μας στιγμάτιζε διαχωρίζοντάς μας από τον μεγάλο πληθυσμό των ημιμαθών: Είχαμε επίγνωση της ημιμάθειάς μας.

Υπάρχουν και χώρες όπου οι εισαγγελείς δεν αστειεύονται όταν κάποιο θέμα σχετίζεται με την υγεία του πληθυσμού. Έτσι, λίγες μέρες πριν, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίτσια Τζέιμς, με εισαγγελική παραγγελία διέταξε τον τηλε-ευαγγελιστή Τζιμ Μπάικερ – που προσπαθούσε να θησαυρίσει πουλώντας αλοιφές για τον κορονοϊό –  να σταματήσει αμέσως να ισχυρίζεται στην τηλεόραση ότι υπάρχει προϊόν το οποίο πωλείται στον ιστότοπό του που μπορεί να θεραπεύσει τον ιό.

Αντίθετα, όμως, στην Ελλάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος, που τυχαίνει να είναι εκτός από τηλεπωλητής και αρχηγός κόμματος της Βουλής, διαφημίζει ανάλογη αλοιφή.  Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας το προϊόν που πουλάει, λέει:

«Ο κορονοϊός είναι ένα θέμα. Με τη “Βυζαντινόν” αποτρέπετε κάθε μικρόβιο από τα χέρια σας. Είναι φυσικό, φόρμουλα με βότανα μέσα. Μία επάλειψη θα κάνετε το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ και θα είστε OΚ. Μετά μπορείτε να κάνετε και 17 χειραψίες. Έχει μέσα ένα κοκτέιλ ουσιών. Και κάποια από τα βότανα υπάρχουν μόνο στην Αυστραλία. Ούτε να φοβάσαι τον κορονοϊό ούτε τίποτα…». Η αλοιφή ονομάζεται «Βυζαντινόν», προφανώς διότι πρέπει να τιμούμε και το μεγαλείο εκτός από την καθαρότητα του έθνους.

Το συγκεκριμένο βίντεο, που περιείχε και σωρεία εθνικιστικών, ρατσιστικών και φανατικών μηνυμάτων μίσους, κατέβηκε όχι από εισαγγελικό χέρι, αλλά από το Youtube, με την υποσημείωση ότι «Αυτό το βίντεο καταργήθηκε επειδή παραβαίνει την πολιτική του YouTube για τη ρητορική μίσους».

Όμως και ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος διακήρυξε μέσω άλλου βίντεο ότι «Ο αγιασμός είναι φάρμακο και μας σώζει από το κάθε τι. Ο κορονοϊός είναι μολυσμός του σώματος. Εχω λοιπόν φάρμακο και για τον κορονοϊό. Τον Μεγάλο Αγιασμό». Χθες, ο εισαγγελέας Πύργου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, λόγω καταγγελιών για μη συμμόρφωση πολιτών με τις οδηγίες αυτοπεριορισμού ανθρώπων που σχετίζονται με τους εκδρομείς των Aγίων Tόπων. Αντίθετα, για τη διαφήμιση της αλοιφής Βελόπουλου παρενέβη μόνο το Youtube! Εξάλλου, ασύμμετρη απειλή στην Ελλάδα αποτελούν οι πρόσφυγες και όχι οι πανδημίες.

Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα όντως να μην γνωρίζουμε τίποτα, δηλαδή να μην γνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε, όπως άλλωστε τόσοι και τόσοι; Έτσι, είτε τελείως άμαθοι, είτε απελπιστικά ημιμαθείς, θα έχουμε άγνοια της κατάστασής μας  και θα πορευόμαστε ανενδοίαστα στη ζωή, αβάσταχτα ανάλαφροι σαν πούπουλα, σφόδρα γοητευμένοι από τα κατώτερα ένστικτά μας κι αυτούς που το έχουν κάνει επάγγελμα να τα καλλιεργούν, θρέφοντας την ηθική παχυσαρκία. Χίλιες φορές να μην γνώριζα τίποτα. Θα καιγόμουν μια και καλή ύστερα. Τώρα καίγομαι και στη ζωή, γιατί δεν μπορώ να λυτρωθώ. Αδυνατώ να ακουμπήσω τα χείλη μου στο κοινό ποτήρι της ζωής. Ούτε με τους ευσεβείς, αλλά και ούτε με τους αμαρτωλούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος