FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Δ. Καλαματιανού στη Βουλή: Κίνδυνος να χαθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε καλλιέργειες της Ηλείας

Ημερομηνία: 20-05-2022 | Συντάκτης:

Ο Ηλείος Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιόλαδου Αμαλιάδας Νομού Ηλείας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Γαστούνης, της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού και της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Ιαρδάνου, σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για την κορινθιακή σταφίδα, τη βιομηχανική τομάτα και τα εσπεριδοειδή στη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκύψουν νέες, εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο, καθώς οι συγκεκριμένες καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τοπική οικονομία. Πολλοί καλλιεργητές στο νομό μας θα δεχτούν ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα, που θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της ακρίβειας και του κόστους παραγωγής, των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων.
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις είναι μείζονος σημασίας για εκατοντάδες παραγωγούς μας, καθώς όχι μόνο τους στηρίζουν και τους βοηθούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παράγουν, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά και στο αγροτικό εισόδημά τους.
Σήμερα, που ο αγροτικός κόσμος υποφέρει και τα βγάζει πέρα με τεράστιες δυσκολίες, η συνέχεια των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κομβικά προϊόντα είναι απαραίτητη, για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα σε πολλές αγροτικές περιοχές του νομού.
Επομένως, μια διακοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα εντείνει την οικονομική κρίση για τους παραγωγούς σταφίδας, βιομηχανικής τομάτας, εσπεριδοειδών κ.α.
Δυστυχώς, όμως, την ίδια αντίληψη δεν φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, που δείχνει να επιδιώκει αλλαγές στο σχεδιασμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους καλλιεργητές.
Τη στιγμή που η επισιτιστική κρίση έχει έλθει τόσο κοντά, λόγω της ακρίβειας και του πολέμου, η προσέγγιση αυτών των ζητημάτων θα έπρεπε να είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Στην ενίσχυση και όχι την απομείωση του αγροτικού εισοδήματος. Πρέπει, λοιπόν, άμεσα να βρεθεί μια λύση και να μη διακοπούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτές τις σημαντικές καλλιέργειες για την Ηλεία. Διαφορετικά, οι παραγωγοί μας θα αδυνατούν να καλλιεργήσουν και θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έντονο πρόβλημα επιβίωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος