FOLLOW US: facebook twitter

Ανησυχία για τις πατατοκαλλιέργειες της Ηλείας

Ημερομηνία: 20-05-2022 | Συντάκτης:

-Δεν είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα από την αγορά, καθώς το κόστος δεν καλύπτεται


Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των πατατοπαραγωγών της Ηλείας σχετική με τη φετινή τιμή, αφού προτού καν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, έχουν φτάσει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την αγορά.

Όπως επισημαίνουν Ηλείοι παραγωγοί, κυρίως οι μικροκαλλιεργητές, η τιμή πώλησης της ανοιξιάτικης πατάτας στο χωράφι δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος παραγωγής της, αφού η τιμή μετά βίας πλησιάζει τα 0,25 ευρώ για τον παραγωγό τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος οι αποδόσεις για το προϊόν είναι μειωμένες, παρότι δεν υπάρχει επάρκεια προϊόντος, την ίδια στιγμή που η αιγυπτιακή πατάτα, που συνήθως κατακλύζει την αγορά, κινείται για πρώτη φορά σε πολύ υψηλότερες τιμές από το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν. Επιπλέον, οι Ηλείοι παραγωγοί πατάτας διαμαρτύρονται και για την πλημμελή αντιμετώπισή τους από τον ΕΛΓΑ κατά την χειμερινή περίοδο που προηγήθηκε, όταν και υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς ο οργανισμός δε μερίμνησε για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών.

Όπως τόνισε στην Πρωινή ο πατατοπαραγωγός, Ανδρέας Τσουκαλάς, η κατάσταση δεν είναι καλή καθώς το κόσος έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τα έσοδα δεν καλύπτουν τα πρόσθετα έξοδα.

«Οι πατάτες είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση αυτή τη στιγμή. Τιποτα δεν είναι θετικό προς το παρόν. Η παραγωγή εξαιτίας του παγετού θα είναι πολύ μειωμένη φέτος, αλλά τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές είναι για 0,25 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά μας. Η αγορά της πατάτας έχει δύο θύματα, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, διότι βλέπετε τι γίνεται στις λαϊκές αγορές», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή αποτελεσματικοί έλεγχοι σε παράνομες ενέργειες που «βαφτίζουν» ελληνικές τις εισαγόμενες πατάτες.

«Όποιος εμπλέκεται στην καλλιέργεια και την αγορά της πατάτας, θα γνωρίζει για τις αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο, για τη αποθήκευσή τους και στη συνέχεια για τη προώθησή τους στην αγορά ως ελληνικών προϊόντων. Η ουσία είναι πως δεν ενδιαφέρεται κανένας για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε στην μπούκα του κανονιού και όλοι οι αγρότες φέτος θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα», σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος