«Παράθυρο» από Αμυρά για τον Κυπαρισσιακό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154172″ img_size=”full”][vc_column_text]-Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Aνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που θα αποτυπώσουν οι υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
Όπως αναφέρει ο κ. Αμυράς, η κάθε μελέτη θα περιλαμβάνει και Σχέδιο Διαχείρισης, όπου θα καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα και έργα για τη διατήρηση των ειδών και των τύπων οικοτόπων και επομένως για την ορθολογική διαχείριση προς όφελος της βιοποικιλότητας της περιοχής.
«Οι μελέτες αυτές θα λάβουν υπόψη τα εγκεκριμένα ΠΔ, τα οποία υπάρχουν (όπως του Κυπαρισσιακού), και θα τα τροποποιήσουν, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα και επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα για τα είδη και τις τρέχουσες πιέσεις και απειλές που υφίστανται στις περιοχές Natura 2000. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης είναι πλήρως ενήμερες για την εξέλιξη του έργου και ειδικότερα την ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης των περιοχών ενδιαφέροντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.
Παράλληλα, προσθέτει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει επίγνωση πως απαιτείται ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, σημειώνοντας ότι πέρυσι το κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν έλεγχο στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου στη Μεσσηνία, όπου διαπιστώθηκαν τρεις σημαντικές παραβάσεις με διανοίξεις και κατασκευές δρόμων στον Αϊ-Γιαννάκη, αυθαίρετη κατοικία στο «Βουνάκι» και παράνομες κατασκευές στο Καλό Νερό.
Τον Ιούνιο του 2020 το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε την υλοποίηση έργων απαγόρευσης της πρόσβασης (τοποθέτηση μπάρας) στους 5 παράνομους δρόμους στον Αϊ-Γιαννάκη, ενώ υπήρξαν παροτρύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ προς την οικεία Aποκεντρωμένη Διοίκηση για την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης στην περιοχή «Βουνάκι» και «Καλό Νερό».[/vc_column_text][vc_single_image image=”154173″ img_size=”full”][vc_single_image image=”154174″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σε «γραμμή» συμμόρφωσης με την Κομισιόν
Ο κ. Αμυράς επισημαίνει ότι Υπουργείο έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης με την Καταδικαστική Απόφαση μη τήρησης ευρωπαϊκών οδηγιών.
Η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης, στέλνοντας τις απαραίτητες αναφορές και συμμετέχοντας στις ετήσιες συζητήσεις, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις ενέργειες προς τη θετική έκβαση των δύο υποθέσεων, οι οποίες αφορούν την προστασία της Caretta caretta, των αμμοθινών και άλλων παραλιακών οικοτόπων στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο και στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο.
Στο ίδιο έγγραφο, ο υφυπουργός αναφέρει ότι ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου υλοποιεί δράσεις για την προστασία της περιοχής ευθύνης του, ενός εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως η εκπόνηση μελέτης, η οποία έχει στόχο τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων αναψυχής επί των παραλιών και των γειτονικών οικοσυστημάτων σε αμμώδες ή άλλο
υπόστρωμα και την οριοθέτησή τους με συγκεκριμένες προτάσεις για τις επιμέρους προτεινόμενες υποδομές, με βάση τη φέρουσα ικανότητα της ακτής.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Φορέα μετά τον ν. 4782/2021, ο κ. ΑΜυράς υπογραμμίζει ότι δεν έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα γνωμοδότησς του για προτεινόμενα έργα, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν ευαίσθητα οικοσυστήματα προστατευόμενων περιοχών, αλλά άλλαξε η διαδικασία. Αντί να γνωμοδοτεί απευθείας προς τις εκάστοτε αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές, θα εισηγείται ως προς την έγκριση των έργων η όχι προς το Περιβάλλον.
Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP 4 NATURA, θεσμοθέτησε τον Αύγουστο του 2021 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Caretta caretta και η υλοποίησή του θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς οι δράσεις του συμπεριλήφθηκαν στο Πλαίσιο Δράσης Προτεραιότητας της Χώρας για τη νέα προγραμματική περίοδο, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το Δεκέμβρη του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, διεξήχθη σύσκεψη υπό τον κ. Αμυρά στο υπουργείο, με τη συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, και αυτοδιοικητικών των δήμων της νότιας Ηλείας, κατά τη διάρκεια του οποίου αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]