FOLLOW US: facebook twitter

Φωτοβολταϊκό πάρκο η λύση για το διυλιστήριο Ερυμάνθου

Ημερομηνία: 15-12-2021 | Συντάκτης:

Ακίνητο προς μίσθωση αναζητά ο Σύνδεσμος για να μειώσει το κόστος λειτουργίας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στη μίσθωση ακινήτου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου προχωρά ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης Ερυμάνθου, προκειμένου να μειώσει αισθητά το κόστος λειτουργίας του διυλιστηρίου στο Βασιλάκι.

Σύμφωνα με τους όρους που έθεσε στη διακήρυξη ο Σύνδεσμος, το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε γειτονική έκταση, σε απόσταση περίπου 150μ. από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, μη δασικό και εκτός δικτύου Natura, έκτασης από 25.000m2 έως 30.000m2, εύκολα προσβάσιμο μέσω αγροτικού δρόμου και η θέση του θα πρέπει να μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιοχή προτεραιότητας για την χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών, άρα να είναι σχετικά άγονη περιοχή, απομονωμένη, αθέατη από πολυσύχναστους χώρους και με πολλαπλές δυνατότητες διασύνδεσης με το Δίκτυο.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, εξετάστηκε αρχικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού εντός του διυλιστηρίου, όμως η έρευνα έδειξε ότι θα ήταν περιορισμένης ισχύος και αποδοτικότητας, ενώ και οι όμορες εκτάσεις αξιολογήθηκαν ως ακατάλληλες.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προτείναμε τη λύση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού σε άλλο γειτονικό χώρο της εγκατάστασης, η οποία ναι μεν δεν αξιοποιεί τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση (καθώς εξακολουθούν να υφίστανται ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας) αλλά δίνει τη δυνατότητα να ευρεθεί ένα καταλληλότερο ακίνητο προς ανάπτυξη Φ/Β Σταθμού, που θα εξαντλεί το όριο εγκατεστημένης ισχύος και τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα του Συνδέσμου.
[]

Οι διεργασίες που εκτελούνται και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στο διυλιστήριο νερού που λειτουργεί ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος και εξυπηρετεί τις ανάγκες ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ανάγκες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και να απαιτούνται μεγάλες δαπάνες για την ηλεκτροδότηση του διυλιστηρίου. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι μείωσης των ενεργειακών δαπανών είτε μειώνοντας τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας του διυλιστηρίου είτε παράγοντας ο ίδιος ο Σύνδεσμος μέρος των αναγκών του με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό», επισήμανε ο κ. Κοτσώνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος