FOLLOW US: facebook twitter

Παρατείνονται οι περιορισμοί για ακόμα δυο εβδομάδες στην Ηλεία

Ημερομηνία: 07-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Εκδρομείς στους Αγίου Τόπους και επαφές τους, τα 14 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες-Στους 45 έφτασαν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα-36 οι Ηλείοι

-Αναμένεται ραγδαία αύξηση μετά την «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρας

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 45. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τις επαφές τους.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον 66χρονο Ηλείο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο κρούσμα της εκδρομής και που είναι πλέον διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο, η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων είναι καλή καθώς εμφανίζουν σταθερή ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η ειδική επιτροπή για τον κορονοϊό που συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Υγείας, είπε ότι παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση και δύο εβδομάδων τα μέτρα που είχαν ληφθεί και αφορούν τους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου. Ακόμη, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές.  Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές ομάδες, οι εκτός έδρας αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ παρατείνεται η αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών εξωτερικού μέχρι νεωτέρας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και για αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

«Έως και στο 15% του πληθυσμού τα κρούσματα»

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αναμένεται το επόμενο διάστημα μετά την αποκάλυψη της «τρύπας» στο σύστημα ελέγχου που διαπιστώθηκε σε Αχαΐα και Ηλεία. Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσίοδρας. «Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στη νοτιοδυτική Ελλάδα ξέφυγε με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως αποκαλύφθηκε από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών, ο Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργού δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Ρίο με αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα ήταν ο 66χρονος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ταξιδιωτικού γκρουπ που νόσησαν κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής εκδρομής στους Αγίους Τόπους, να κυκλοφορούν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

«Είναι ένας ιός που περνάει κάτω από τη μύτη μας»

«Μην προσπαθούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Είναι ένας ιός που περνάει κάτω από τη μύτη μας. Ένας ιός που οι γιατροί του Ρίου σκέφτηκαν και τον έψαξαν. Είναι ένας ιός για τον οποίο παλεύουμε όλοι μαζί ως κοινωνία, ως κοινότητα. Οι γιατροί έχουν ευαισθητοποιηθεί εδώ και έναν μήνα για την παρουσία του ιού και το ψάχνουν όποτε έχουν ύποπτο περιστατικό».

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας από εδώ και στο εξής θα λαμβάνονται υπόψη και οι 85 χώρες που μετρούν κρούσματα, προσθέτοντας: «Αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα. Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία». Επιπλέον, επανέλαβε ότι στόχος είναι «να επιπεδώσουμε την καμπύλη όσο μπορούμε περισσότερο, να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στον χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας μας και τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος