Παράταση στο ΕΣΠΑ για το Αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας
-Μέχρι τέλος του έτους η διαχειριστική ολοκλήρωση, κοντά στις 600.000€ προϋπολογισμός
Τρίμηνη παράταση χρηματοδότησης δόθηκε στο έργο της αποκάλυψης και της ανάδειξης του Αρχαίου Γυμνασίου στην Ολυμπία, καθώς με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, επικαιροποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, για να γίνει ομαλότερη η διαχειριστική του ολοκλήρωση.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποδοθούν στο κοινό 30 επιπλέον μέτρα του Αρχαίου Γυμνασίου. Οι προτεινόμενες εργασίες αποσκοπούν αφενός στη συντήρηση και προστασία του μνημείου και αφετέρου στην αναβάθμιση, μέσα από στοχευμένες και τεκμηριωμένες επεμβάσεις της αισθητικής αξίας του. Με την υλοποίηση των εργασιών θα επιτευχθεί η βελτίωση της αναγνωσιμότητας και κατανόησης όχι μόνο του αρχαίου Γυμνασίου αλλά και του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας από το ευρύ κοινό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών εγχώριων και αλλοδαπών, την ανάπτυξη βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού, ο οποίος θα συμβάλει και στην οικονομική ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αναστήλωσης των κιόνων θα ανατεθεί εκπόνηση στατικής μελέτης εφαρμογής. Επίσης θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα (πυρολάβα) για το μνημείο και δύο ενημερωτικές πινακίδες (1 προσωρινή ΕΣΠΑ και 1 αναμνηστική ΕΣΠΑ) και πινακίδα για άτομα με προβλήματα όρασης. Θα γίνει παραγωγή τρίγλωσσου πληροφοριακού υλικού (και σε γραφή Braille), καθώς και τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου του αρχαίου Γυμνασίου σε συνάρτηση με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.
Η Αποκάλυψη και Ανάδειξη του Γυμνασίου και η χωροθέτηση της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και περιελάμβανε 2 υποέργα. Το πρώτο υποέργο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑ-Β ΦΑΣΗ (ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ)» αποτελεί τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου αποκατάστασης και αποσκοπεί στην ανάδειξη της ανατολικής στοάς και τμήματος της εσωτερικής αυλής του αρχαίου Γυμνασίου. Το δεύτερο υποέργο έχει τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ (ΚΙΟΝΩΝ) ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» και είχε ως αντικείμενο την αναστήλωση και τη διευθέτηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφικές εργασίες της χρονικής περιόδου 2013-2015, οι οποίες περίπου διπλασίασαν το ορατό ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα νοτίου άκρου της ανατολικής στοάς του αρχαίου Γυμνασίου, καθώς και σε εργασίες συντήρησης των επιχρισμάτων και των λίθινων επιφανειών της ανατολικής στοάς. Το Υποέργο 2 ολοκληρώθηκε στις 10-06-2022.
Το αρχαίο Γυμνάσιο ήταν χώρος προπόνησης, σωματικής προετοιμασίας και ψυχικής καλλιέργειας των αθλητών και υποψήφιων Ολυμπιονικών, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αθλητικό ιδεώδες του ιερού. Η πρώτη φάση ανασκαφής του αρχαίου Γυμνασίου, στον αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας, ξεκίνησε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τα έτη 1878-1880.
Την περίοδο αυτή αποκαλύφθηκαν το πρόπυλο του Γυμνασίου, η νότια στοά και τμήμα της ανατολικής στοάς. Το 1936 αποκαλύφθηκαν επιπλέον τμήματα της ανατολικής και βόρειας στοάς. Το 1999 το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής τομής που πραγματοποίησε στη δυτική όχθη του ποταμού Κλαδέου αποκάλυψε θεμέλια και τμήματα κιόνων, τα οποία ακολουθούν παράλληλη πορεία προς την ανατολική στοά, και θα πρέπει να ταυτίζονται με το δυτικό όριο του Γυμνασίου. Το 2013 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η συνέχιση της αποκάλυψης-ανάδειξης του αρχαίου Γυμνασίου. Η ανασκαφή αποκάλυψε 50μ. της στοάς επιπλέον από το ήδη αποκαλυφθέν τμήμα του Γυμνασίου.