FOLLOW US: facebook twitter

Παράταση ως τον Νοέμβριο για το γεφύρι Κορακοφωλιάς

Ημερομηνία: 13-03-2024 | Συντάκτης:

Λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή της αναδόχου εταιρείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γεφυριού στην Κορακοφωλιά της Νέας Φιγαλείας, καθώς το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την παράταση της προθεσμίας.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόππουλος, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου οφείλεται αφενός στα προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών και αφετέρου στις χρονικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, οι οποίες δυσκολεύουν την ομαλή εκτέλεση των σκαπτικών εργασιών.

«Το γεγονός ότι κατά την περίοδο των μηνών Μαΐου έως και Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ο κυκλοφοριακός φόρτος επί της Επαρχιακής Οδού Θολό – Φιγαλεία – Επικ. Απόλλων αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω της επισκεψιμότητας της περιοχής από τουρίστες τόσο προς το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα αλλά και προς τους καταρράκτες της Νέδας, έχει επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στη φάση εκτέλεσης των εργασιών, διότι ειδικά οι σκαπτικές εκτελούνται επί βραχώδους εδάφους, που φέρει μεγάλη κλίση και σημαντική υψομετρική διαφορά ως προς την ερυθρά της υφιστάμενης οδού και, σε κάθε περίπτωση, αυτές πραγματοποιούνται σε άμεση γειτνίσαση επί της οδού. Έτσι, και με σκοπό την αποφυγή πιθανού ατυχήματος, λόγω αποκόλλησης τμημάτων βράχων και εισόδου αυτών επί του καταστρώματος της Επαρχιακής Οδού, οι σκαπτικές εργασίες διακόπτονταν συχνά και συστηματικά κατά τη διέλευση λεωφορείων με εκδρομείς», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες κατά τις χειμερινές περιόδους 2021-2022 και 2022-2023 ήταν έντονες και μη δυνατόν να προβλεφθούν (χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις), λόγω και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής, αφού βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα να συντελέσουν και αυτές ουσιαστικά στη μη δυνατή έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Απλήρωτος από τον Νοέμβριο ο ανάδοχος

Επιπλέον ανέφερε ότι το έργο σταμάτησε το 2023 λόγω μη εξόφλησης της 6ης εντολής πληρωμής προς την ανάδοχο εταιρεία μέχρι και σήμερα.

«Παρά το γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία, ενώ θα μπορούσε να έχει προβεί σε κατάθεση αιτήματος διάλυσης της εργολαβίας, όπως της δίνει τη δυνατότητα ο Νόμος καθόσον πλέον έχει περάσει χρονικό διάστημα πέραν των δύο  μηνών από την από τις 2 Νοεμβρίου του 2023, δεν έχει προβεί σε κάτι τέτοιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι προτίθεται να ολοκληρώσει το εν θέματι έργο, παρά την εμφανή δυσχέρεια στην ομαλή χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος υπενθυμίζοιντας ως τώρα έχουν εξοφληθεί πέντε εντολές πληρωμής συνολικού ποσού 548.030,40€, και το συνολικό ποσό απορρόφησης του εν λόγω έργου, σύμφωνα και με την 6η εντολή πληρωμής, ανέρχεται στο ποσό των 606.186,40€ ήτοι ποσοστό 29,94%.

«Εν κατακλείδι τεκμαίρεται με σαφήνεια ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν κατά την εξέλιξη των εργασιών του έργου του θέματος οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου, δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας «ΔΟΞΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Για τους προαναφερθέντες λόγους, η Υπηρεσία μας εισηγείται υπέρ της έγκρισης της 2ης Παράτασης προθεσμίας για το έργο με τίτλο του θέματος, μέχρι τις 12-11-2024, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος