FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Η Γκρέτα «στον τοίχο» όπως ο Νικηφορίδης

Ημερομηνία: 02-10-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Η διάκριση Δεξιάς- Αριστεράς στις μέρες μας περνάει και μέσα από την αντίθεση, προστασία του περιβάλλοντος ή καταστροφή του Πλανήτη μας, του οποίου δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Επομένως είναι άκρως ελπιδοφόρο ότι η παγκόσμια νεολαία κινητοποιείται για το μέγιστο πρόβλημα τις κλιματικής αλλαγής, συχνά απαιτώντας «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», κάτι που επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος, που η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει γίνει για την Δεξιά και ακροδεξιά «κόκκινο πανί», ενώ για την Αριστερά ηρωίδα και σύμβολο αγώνα.

Γνωστός αρθογράφος της Καθημερινής ξεκίνησε την επίθεση στην Γκρέτα προ διμήνου με άρθρο υπό τον τίτλο «Η κόρη που δεν θα ήθελα να έχω», χωρίς ωστόσο να μας πει πια κόρη θα ήθελε να έχει. Μήπως την κόρη του Κυριάκου και της Μαρέβας; Δεν αποκλείω παιδιά μεγάλων αστικών οικογενειών από το γενικό προσκλητήριο για την κλιματική αλλαγή, που αναδεικνύεται σε πρόβλημα επιβίωσης της ανθρωπότητας και άρα οικουμενικό. Καταφέρομαι εναντίον των συντηρητικών αντιλήψεων, των οποίων οι φορείς μας κατηγορούσαν ότι κάναμε «επαναστατική γυμναστική», όταν διαδηλώναμε στη Γένοβα  με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Μανώλη Γλέζο, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και τον τότε γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξη Τσίπρα. Των αντιλήψεων, που θέλουν την κοινωνία στο περιθώριο και την νεολαία μόνο στον στίβο της «αριστείας». Των, κατά κανόνα, δεξιών αντιλήψεων κατά τις οποίες η γενιά της αμφισβήτησης την δεκαετία του ‘60 ήταν «χαμένη γενιά» και τα παιδιά του Πολυτεχνείου «αναρχικοί». Κάποτε οι αντιλήψεις αυτές ήταν κυρίαρχες στην χώρα μας,  όταν απαγορευόταν η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης  και στη διαδρομήΜαραθώνας-Αγία Παρασκευή, υψώνονταν πανό με σύνθημα «Έξω οι Κομμουνισταί από τον Μαραθώνα».

Αποτέλεσμα εικόνας για Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ξαναθυμήθηκα  με αφορμή την συζήτηση για την Γκρέτα την υπόθεση Νικηφορίδη, που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε, για την αντιπυρηνική του δράση.

Στα 22 χρόνια του ο παγκρατιώτης και βυρωνιώτης Νίκος  Νικηφορίδης, από κωνσταντινουπολίτες  γονείς, ανέλαβε   την διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, εκστρατεία που οδήγησε τον νεολαίο αγωνιστή και στην Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθη  παραπέμφθηκε σε έκτακτο στρατοδικείο και στήθηκε στον τοίχο, 5 Μαρτίου 1951.

Αναρωτιέμαι αν η Γκρέτα θα είχε παρόμοια τύχη αν έπεφτε στα χέρια της σημερινής αποκαλούμενης κεντροδεξιάς.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia