Πανελλαδικές 2020: Χαμηλές επιδόσεις σχεδόν σε όλα τα μαθήματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”115545″ img_size=”full”][vc_column_text]
* «Βατερλό» σε Μαθηματικά και Ιστορία: Πάνω από το 50% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση
* Θεαματική η αύξηση των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση σε Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία και Χημεία συγκριτικά με πέρυσι
* Χαμηλότερες επίσης οι επιδόσεις σε Φυσική και Πληροφορική
* Καλύτερες οι επιδόσεις σε Βιολογία και Οικονομία
* Αύξηση των αριστούχων σε Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Μαθηματικά και Οικονομία
Χαμηλότερες ήταν οι βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων σχεδόν σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε σχέση με πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε σε πολλά μαθήματα ο αριθμός των υποψηφίων που πέτυχε βαθμολογία άνω του 18.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων που δόθηκαν στο δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς υποψηφίους έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά (58,84%) αλλά και την Ιστορία (50,8%). Την ίδια ώρα όμως αυξήθηκαν οι αριστούχοι καθώς το 6,74% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18 στα Μαθηματικά και το 15,64% στην Ιστορία.
Εξαιρετικά χαμηλές ήταν οι επιδόσεις στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, των Αρχαίων και της Χημείας, στα οποία καταγράφεται μάλιστα θεαματική αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Χαμηλές ήταν οι επιδόσεις που πέτυχαν οι υποψήφιοι σε Φυσική και Πληροφορική, ενώ καλύτερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι βαθμολογίες στη Βιολογία και την Οικονομία.
Θεαματική η αύξηση των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση σε Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία και Χημεία
Ειδικότερα, το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε φέτος κάτω από τη βάση στο μάθημα των Αρχαίων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες συγκριτικά με πέρυσι, φτάνοντας το 47,18% από 31,72% πέρυσι, ενώ καταγράφεται αύξηση των αριστούχων (3,95% από 2,84% πέρυσι).
Ανάλογη είναι η εικόνα των επιδόσεων και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο διάφοροι παράγοντες, όπως η κοινή εξέταση του μαθήματος (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία), οι ασάφειες που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα ζητούμενα αλλά και το αμφιλεγόμενο -για πολλούς- θέμα της έκθεσης, φαίνεται ότι οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση, και μάλιστα κατά 11 μονάδες. Σε σχέση με πέρυσι, οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση έφτασε στο 27,13% (από 16,11%).
Κατά 10 μονάδες αυξήθηκε επίσης το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από 10 στη Χημεία, αγγίζοντας το 51,72% (από 42,1% πέρυσι). Ωστόσο αυξήθηκε το ποσοστό των αριστούχων που έφτασε στο 5,47% από 4,33% πέρυσι.
Χαμηλότερες επιδόσεις σε Φυσική και Πληροφορική
Χαμηλότερες ήταν επίσης οι βαθμολογικές επιδόσεις στη Φυσική και την Πληροφορική, χωρίς όμως μεγάλες διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, στη Φυσική το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από 10 αυξήθηκε στο 42,95% (39,41% πέρυσι) και στην Πληροφορική έφτασε το 44% (από 42,95%).
Οι χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα της Πληροφορικής σε συνδυασμό με τη μείωση των αριστούχων δείχνει ότι τα φετινά θέματα δυσκόλεψαν τους φετινούς υποψηφίους. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Πληροφορική όπου το ποσοστό των αριστούχων μειώθηκε από το 20,67% στο 16,48%, στη Φυσική το ποσοστό αυξήθηκε στο 15,85% από 12,73.
Καλύτερες βαθμολογίες σε Βιολογία – Οικονομία
Στα μοναδικά μαθήματα που παρατηρούμε καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις είναι της Βιολογίας και της Οικονομίας. Στη Βιολογία πάνω από τη βάση έγραψε το 71,75% των υποψηφίων (68,57% πέρυσι), ενώ στην Οικονομία πάνω από 10 έγραψε το 60,24% (από 56,5%).
Οι επιδόσεις στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, στο οποίο εξετάστηκαν για πρώτη φορά οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου, αναμένεται να σπρώξουν λίγο παρακάτω τις βάσεις μιας ήταν ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων στα Λατινικά. Πιο συγκεκριμένα, στην Κοινωνιολογία κάτω από τη βάση έγραψε το 37,9% των υποψηφίων ενώ πέρυσι κάτω από τη βάση στα Λατινικά έγραψε το 30,29%.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]