FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020: Μαθηματικά και Αρχαία για καλά διαβασμένους

Ημερομηνία: 18-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με το νέο και με το παλαιό σύστημα. Στα Μαθηματικά εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Εσπερινών Λυκείων.

Στα Αρχαία Ελληνικά, τα θέματα που επιλέχθηκαν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους ενώ αυξημένης δυσκολίας και για μαθητές με ιδιαιτερες ικανότητες και … έφεση, τα Μαθηματικά.

Στα Αρχαία, η επιτροπή των εξετάσεων επέλεξε ως Διδαγμένο Κείμενο για τους υποψηφίους του νέου συστήματος, απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα και ως Αδίδακτο απόσπασμα του έργου “Πόροι ή περί προσόδων” του Ξενοφώντα. Ως Παράλληλο Κείμενο δόθηκε απόσπασμα του Ε.Π. Παπανούτσου στο οποίο μεταφέρει τις απόψεις του Α. Δελμούζου για την παιδεία.

Για τους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα το διδαγμένο Κείμενο είναι από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, το Παράλληλο Κείμενο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και Αδίδακτο Κείμενο επίσης απόσπασμα του έργου “Πόροι ή περί προσόδων” του Ξενοφώντα.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων συνεχίζουν την Παρασκευή με Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) ενώ σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Αυγερινός και Γιώργος Αναστασόπουλος, φιλόλογοι φροντιστήριο «Θεμέλιο»: Διαβαθμισμένης δυσκολίας τα Αρχαία Ελληνικά

Οι φιλόλογοι του φροντιστηρίου «Θεμέλιο» Αυγερινός και Γιώργος Αναστασόπουλος σχολιάζουν: «Συνολικά, τα θέματα του σημερινού διαγωνίσματος των Αρχαίων Ελληνικών κρίνονται κατάλληλα για ένα σοβαρό, όπως συνηθίζουμε να λέμε, διαγώνισμα. Απευθύνονται σε ανάλογης σοβαρότητας και κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές, ενώ παράλληλα επισημαίνουμε, και την διαβαθμισμένη δυσκολία τους. Οι μέτρια προετοιμασμένοι μαθητές και οι μη έχοντες ευρεία θεώρηση της ύλης σαφώς δυσκολεύτηκαν. Στο διδαγμένο κείμενο, το υπό εξέταση απόσπασμα προέρχεται από την Πολιτεία του Πλάτωνα. Είναι ένα από τα τέσσερα καινούργια κείμενα που εντάχθηκαν στην εξεταστέα ύλη μετά την αναπροσαρμογή της. Συνεπώς, θεωρούνταν από τα σαφώς αναμενόμενα προς εξέταση κείμενα. Εξαιρετικά εύστοχη υπήρξε η επιλογή του παράλληλου κειμένου, καταδεικνύοντας την σταθερή ανάγκη ευρύτερης κατάρτισης των μαθητών. Το άγνωστο κείμενο λειτούργησε μάλλον εξισορροπητικά ως προς την σχετική δυσκολία του γνωστού, με ασκήσεις πολύ εύκολα προσπελάσιμες από τους μαθητές».

Αντώνης Πυριόχος, Μαθηματικός Φροντιστηρίου «Θεμέλιο»: «Απαιτητικά τα μαθηματικά»

Ο μαθηματικός του φροντιστηρίου “Θεμέλιο” Αντώνης Πυριόχος, επισήμανε ότι τα φετινά θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου τόσο του νέου όσο και του παλαιού συστήματος κρίνονται ως απαιτητικά και έχουν την κλιμάκωση που χρειαζόταν για να ξεχωρίσουν οι καλοί μαθητές. “Απαιτούσαν σωστή διαχείριση του χρόνου καθώς και πολλή προσοχή στον μεγάλο αριθμό πράξεων. Ιδίως το Δ θέμα απευθυνόταν σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές”.

Νίκος Αδαμόπουλος, Αρχαία Ελληνικά

«Τα θέματα που επιλέχθηκαν σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και για άλλη μια φορά έπεσε κάτι εντελώς άκυρο για τις προσδοκίες μας. Για μένα τουλάχιστον ο Πλάτωνας που έπεσε ήταν δύσκολο και δε ξέρω πως ακριβώς τα έχω πάει παρότι όλα τα απάντησα ποτέ δε ξέρεις… Είχε βαθμό δυσκολίας. Όλοι περιμέναμε επιείκεια με όλα όσα έχουν συμβεί αλλά δεν είδαμε κάτι… Όσο για την καραντίνα, έδωσε ευκαιρία για προετοιμασία αλλά λόγω της ηλικίας μας ήταν πολύ κουραστικό τόσο πολύ διάστημα στο σπίτι. Άλλους λοιπόν τους βοήθησε και άλλους όχι».

Χαράλαμπος Βασιλακόπουλος, Αρχαία Ελληνικά

«Όσοι ήταν διαβασμένοι θεωρώ πως θα έγραψαν καλά καθώς τα θέματα ήταν αναμενόμενα και μέτρια σε βαθμό δυσκολίας. Το άγνωστο κείμενο… θα δείξει. Η καραντίνα κάποιους τους βοήθησε και κάποιους όχι γιατί το να είσαι κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους δεν ήταν και εύκολο».

Ραφαέλα και Ροσέλα Βίλα, Αρχαία Ελληνικά

Οι δίδυμες Ραφαέλα και Ροσέλα Βίλα χαρακτήρισαν τα θέματα αναμενόμενα.

«Ήταν στα sos, οι ερωτήσεις ήταν κατανοητές και όποιος είχε διαβάσει μπορούσε να αποδώσει στο γνωστό κείμενο. Στο άγνωστο δε ξέρουμε τι μπορούμε να έχουμε γράψει. Είχα προετοιμαστεί και πιστεύω ότι έχω αποδώσει όσο καλύτερα μπορούσα. Μόλις τα είδα τα θέματα είπα οκ. Μπορώ να τα καταφέρω. Η καραντίνα δε βοήθησε πολύ ωστόσο ενεργοποιηθήκαμε γρήγορα και δε χάσαμε μαθήματα. Άλλωστε η πανδημία ήταν μόνο μια περίοδος ενώ η προετοιμασία πάνω από χρόνος» τόνισε η Ραφαέλα ενώ η δίδυμη αδελφή της Ροσέλα ανέφερε: «θεωρώ πως τα πήγα καλά καθώς τα θέματα ήταν αναμενόμενα ακόμα και το άγνωστο ήταν κατανοητό. Εμένα, με βοήθησε η καραντίνα γιατί ήθελα να διαβάσω και είχα στόχο, τα μαθήματα όμως μέσω κινητού ήταν λίγο δύσκολα. Με βοήθησε όμως που έμεινα σπίτι».

Παναγιώτα Καρυδάκη, Μαθηματικά

«Τα θέματα των Μαθηματικών ήταν βατά αλλά για καλά διαβασμένους. Όσοι είχαν προετοιμαστεί θα μπορούσαν να πιάσουν ικανοποιητικό βαθμό. Δυσκολία υπήρχε σε κάποια τριγωνομετρικά θέματα αλλά τη βάση νομίζω μπορεί κανείς να την πιάσει αν ήταν καλά διαβασμένος. Η καραντίνα ήταν κάτι πρωτόγνωρο, δεν είχαμε ξαναζήσει αυτό το φαινόμενο του εγκλεισμού στα σπίτια, υπήρχε κάποιος χρόνος αλλά σε συνδυασμό με την ψυχολογική κατάσταση μαθητών που ήταν αβέβαιο πότε θα γράψουμε ίσως επηρέασε αρνητικά κάποια πράγματα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος