FOLLOW US: facebook twitter

Πανελ. Πρωτ. Στίβου ΑμεΑ: Μετάλλια ο Γιάννης Δημητρακόπουλος στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία: 15-05-2023 | Συντάκτης:

Με δύο παγκόσμια ρεκόρ ολοκληρώθηκε το “ΥΓΕΙΑ” Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ 2023 Ανδρών – Γυναικών, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης στις 11-12 Μαΐου και διοργανώθηκε από την Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ (Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑΜΕΑ).

Περισσότεροι από 450 αθλητές και αθλήτριες από 49 σωματεία, συμμετείχαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, ενώ από την Ηλεία συμμετείχε ο αθλητής Γιάννης Δημητρακόπουλος (κατηγορία 43) από την Αμαλιάδα στις ρίψεις, αγωνιζόμενος με το σωματείο “Εν Σώματι Υγιεί” της Βέροιας.

Η συμμετοχή του κρίνεται γενικά επιτυχημένη, καταρρίπτοντας δύο πανελλήνια ρεκόρ την Πέμπτη στη σφαιροβολία (με την 6η προσπάθεια ) και στη δισκοβολία, ενώ τη Παρασκευή δεν είχε τόσο καλό αποτέλεσμα στον ακοντισμό λόγω ενοχλήσεων.

Οι επιδόσεις αυτές δεν συνοδεύτηκαν από μετάλλια, παρόλο που ήταν 1ος στη κατηγορία του, γιατί στο φετινό Πρωτάθλημα εφαρμόστηκε το σύστημα Raza, το οποίο εφαρμόζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία σε κάποιους αγώνες για κατηγορίες με λίγες συμμετοχές, όπου η κατάταξη είναι μία για όλες τις κατηγορίες που συγχωνεύονται. Με το σύστημα αυτό η επίδοση πολλαπλασιάζεται με έναν αλγόριθμο και αναλόγως της κατηγορίας βγαίνει μία βαθμολογία, οπότε αγωνίζεσαι και δεν ξέρεις σε τι θέση βρίσκεσαι με την επίδοσή σου! Επίσης μπορεί αθλητής με χαμηλότερη επίδοση να είναι σε καλύτερη θέση από αθλητή με μεγαλύτερη βολή.Η τελική κατάταξη του Δημητρακόπουλου ήταν μία 4η θέση στη δισκοβολία και 5ες θέσεις σε σφαίρα και ακοντισμό.

Έτσι στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 146 αγωνισμάτων εφαρμόστηκε το σύστημα Raza μόνο σε 19 αγωνίσματα με συγχώνευση δύο έως τριών κατηγοριών, ενώ και στα 3 αγωνίσματα των ρίψεων που αγωνίστηκε ο Ηλείος αθλητής είχαμε συγχώνευση πέντε κατηγοριών. Οι πέντε κατηγορίες έχουν πολλές διαφοροποιήσεις, π.χ. οι αθλητές που παίρνουν φόρα ή κάνουν περιστροφή σε δίσκο και σφαίρα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς που ρίχνουν στατικά, σε κάποιες κατηγορίες υπάρχει πρόβλημα ισορροπίας, ενώ σε άλλες όχι.

Παρόλο που υπήρχαν αγωνίσματα με λίγες συμμετοχές, το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε τελικά σε λίγες κατηγορίες, με τους αθλητές στις κατηγορίες που συγχωνεύθηκαν να αισθάνονται αδικημένοι και να υπάρχουν διαμαρτυρίες για το θέμα από τα σωματεία τους προς την Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia