«Παγωμένοι» επ’ αόριστον οι δασικοί χάρτες – Άδηλο το μέλλον μετά τις νέες προσφυγές στο ΣτΕ, «βουνό» οι αντιρρήσεις και οι εξαγορές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16022″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε καθεστώς αβεβαιότητας είναι οι δασικές υπηρεσίες της Ηλείας όσον αφορά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, καθώς ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί νέες επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων και των εξαγορών, ενώ προ ημερών κατατέθηκαν νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη για την αναμόρφωση όλων των δασικών χαρτών της χώρας.
Η προσφυγή κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου & του Πολίτη, την Καλλιστώ, την Greenpeace και το WWF Ελλάς. Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η απόφαση Χατζηδάκη επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα, διότι επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, παρότι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας. Με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω εκτάσεις εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική αξιοποίησή τους σε άλλες πιο «επωφελείς» χρήσεις (π.χ. ανοικοδόμηση).
Παράλληλα, τονίζουν πως υποβαθμίζει σοβαρά κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία κατάρτισης όλων των δασικών χαρτών, «συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων», αίροντας ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις την αποδεικτική τους ισχύ, και στερεί επ’ αόριστον τους πολίτες και τη διοίκηση από ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, διαφάνειας και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ο δασικός χάρτης, που απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Μόλις στο 10% οι αντιρρήσεις στην Ηλεία!
Η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς στους οποίους αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες και κατατέθηκαν αιτήσεις αντίρρησης και εξαγοράς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των αντιρρήσεων φτάνει στις 13.000 περίπου και έχουν εξεταστεί μόλις 1.500, ενώ η διαδικασία συμπληρώνει σχεδόν έναν χρόνο «παγωμένη».[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]«Δυστυχώς έχει ανασταλεί η διαδικασία και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί μετά τις νέες προσφυγές στο ΣτΕ. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε είναι ότι αναμένεται να συγκροτηθούν οι επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων. Οι εξαγορές έχουν σταματήσει μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές, κατά συνέπεια περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αξιοποίηση του δασικού μας πλούτου, διότι μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ακριβή εικόνα για κάθε έκταση και μπορούμε ευκολότερα να αποτυπώνουμε και να οριοθετούμε τα δάση και τις δασικές εκτάσεις», δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]