FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ούτε φέτος θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό

Ημερομηνία: 02-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130935″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες η πανδημία έφερε ακόμη περισσότερες

Ένας χρόνος έχει περάσει από τις 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοιου στη χώρα μας. Έκτοτε αργά αλλά σταθερά μπήκαμε στη δίνη της πανδημίας μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, παρότι πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν, αφελώς όπως αποδείχθηκε ότι ο Covid-19 θα έμενε μακριά μας. Τώρα ένα χρόνο μετά η χώρα διανύει τον τρίτο γύρο περιοριστικών μέτρων, με την οικονομία να έχει νεκρώσει, με την τηλεργασία και την τη εκπαίδευση να έχουν γίνει η νέα κανονικότητα στη ζωή μας και το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται αντι να μειώνεται. Την ίδια ώρα ένα απαισιόδοξο αλλά μάλλον αναμενόμενο μήνυμα έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσον αφορά την αναχαίτιση της νόσου Covid-19, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 2,5 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ξεκάθαρα πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Έσπευσε να προσθέσει ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι εφικτή, η μείωση στον αριθμό των θανάτων και των νοσηλευομένων ασθενών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.

Από την πλευρά του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες. Όπως είπε, η αύξηση αυτή είναι «απογοητευτική αλλά δεν εκπλήσσει», παροτρύνοντας παράλληλα τις χώρες να μη χαλαρώσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού.

Σημείωσε πως χώρες σπεύδουν να χαλαρώσουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα, στοιχηματίζοντας στα εμβόλια για το τέλος της πανδημίας της Covid-19. «Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης», δήλωσε ο Τέντρος.

Η καθημερινότητα των πολιτών εν μέσω συνθηκών πανδημίας έχει αναδιαμορφωθεί ήδη κατά πολλούς τρόπους λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Ωστόσο, η δρομολόγηση των προγραμμάτων εμβολιασμού, παρά τις χρονοκαθυστερήσεις που σημειώνονται σε κάποιες χώρες, με την Ελλάδα ανάμεσά τους, έχει διαμορφώσει κλίμα προσδοκιών σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων για εξομάλυνση της καθημερινότητας. Την ίδια ώρα οι συνθήκες της νέας κανονικότητας έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται με συγκεκριμένο τρόπο και οι αλλαγές που καταγράφονται θεωρούνται ως αμετάκλητες σε σημαντικό βαθμό

Μας διαβεβαιώνουν ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα. Δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, 4-6 εβδομάδες στη Γαλλία, μάλλον έναν μήνα στη Γερμανία. Παράταση στην παράταση, υπομονή στην υπομονή. Αυτή είναι η γραμμή,

Πετάμε από κλαδί σε κλαδί χωρίς συγκεκριμένο στόχο», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής. Όταν αρχίζουν να δυσφορούν και οι ειδικοί, κάτι δεν πάει καλά. Τα εμβόλια είχαν πουληθεί ως η βασική στρατηγική εξόδου από την υγειονομική κρίση και η σοβαρή διαχείριση προσδοκιών ελάχιστα τις αρχές είχε απασχολήσει, ενώ δεν έχουν πολυεπενδύσει σε τεστ ανίχνευσης, ακριβή ιχνηλάτηση επαφών, ελέγχους στους χώρους εργασίας και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Ως φαίνεται, ο τουρισμός θα είναι πάλι η πραγματική επιχείρηση «Ελευθερία». Οι τουρίστες θα σταματήσουν μετά βεβαιότητας τα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας και όχι η επαρκής ανοσία. Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία είναι απίθανο να λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου πριν από το καλοκαίρι. Εργαζόμενοι που ασφυκτιούν και αρκετοί κινδυνεύουν να βρεθούν μόνιμα σε επισφαλή θέση.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες, η πανδημία έφερε ακόμη περισσότερες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia