FOLLOW US: facebook twitter

Ούτε το καλοκαίρι έσωσε την οικονομία της Ηλείας – Πτώση 65,5% στον τουρισμό και 18,5% στην εστίαση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου

Ημερομηνία: 23-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
-Αβεβαιότητα για τα Χριστούγεννα και για το 2021

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού στην Ηλεία επιβεβαιώθηκαν, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο των καταλυμάτων κατέγραψε μείωση 65,5% στο γ’ τρίμηνο του 2020 με 6,26 εκατ. ευρώ έναντι 18,1 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2020, οι απώλειες έφτασαν στο 96,5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες υπερβαίνουν το 70% και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καταλυμάτων.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του την «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Λοιπών Καταλυμάτων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, υπήρξε μόνο μια μικρή αναλαμπή για 20 ημέρες τον Αύγουστο, η οποία προφανώς δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις απώλειες από το πρώτο lockdown.

«Ουσιαστικά βάλαμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Είχαμε μια μικρή αναλαμπή για 20-25 μέρες μόνο τον Αύγουστο, με πληρότητα 50%. Πλέον κινούμαστε σε πληρότητες του 15-20%. Συνολικά το εξάμηνο η πτώση είναι στο 60-70%. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος γιατί είναι αχαρτογράφητα τα δεδομένα της πανδημίας και δεν ξέρουμε πώς θα πορευτούμε», τόνισε.

Μικρότερες οι απώλειες στην εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης προσπάθησε να ανακάμψει το καλοκαίρι και να καλύψει τη «χασούρα» του ανοιξιάτικου lockdown, ωστόσο ο περιορισμός του διαθέσιμου χώρου λόγω των μέτρων για την προστασία του κορονοϊού οδήγησε σε συνολικές απώλειες 18,5%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος στην εστίαση  για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 έφτασε στα 12,85 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα του 2019 είχε φτάσει στα 15,76 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι απώλειες στο β΄τρίμηνο του 2020 ήταν στο 59%.

Όπως ανέφεραν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση τα μέλη του νεοσύστατου σωματείου εστίασης στον Πύργο «Διόνυσος», ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί πολύ σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας και οι δυσκολίες αυτές θα γίνουν εντονότερες στο άμεσο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε lockdown και τις μεγαλύτερες συνέπειες τις δέχεται ο κλάδος της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ, κάτι που είχε ήδη ξεκινήσει με τον περιορισμό στο ωράριο. Σαν επιχειρηματίες πλέον δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτήν την πίεση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νέα αυστηρά μέτρα συμπαρασύρουν αναγκαστικά και τους εργαζόμενους στην εστίαση. Επομένως λοιπόν ο κλάδος μας χρειάζεται ουσιαστικά οικονομικά μέτρα στήριξης και γι αυτά θα παλέψουμε», τονίστηκε τότε, ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή  του το πανελλαδικό Συντονιστικό των Συλλόγων Εστίασης «estiasigreece» σχολίασε τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Παπαθανάση για σχεδιασμό ανοίγματος της εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι για μία ακόμα φορά απουσιάσει κάθε ουσιαστική διαβούλευση.

«Ο κλάδος οδηγείται στην κατάρρευση αβοήθητος, συσσωρεύοντας  χρέη τόσο κατά την διάρκεια των lockdown, όσο και στο διάστημα υπολειτουργίας του. Αποσπασματικές και επικοινωνιακές “λύσεις” έχουν φέρει σε οριακή θέση την εστίαση. Η #estiasigreece  απαιτεί  στοχευμένους υποστηρικτικούς όρους επανέναρξης  ειδάλλως την Επιλογή Αναστολής Λειτουργίας με ουσιαστική οικονομική στήριξη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Βασίλης Νιπεργιάλης, μέλος του Συντονιστικού Καταστημάτων Εστίασης Αμαλιάδας, επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η επόμενη μέρα του δεύτερου Lockdοwn δεν θα είναι ίδια, διότι η μοναδική ενίσχυση που έλαβαν οι επαγγελματίες από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, η βοήθεια που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις της εστίασης είναι μόλις 800 ευρώ και όλα τα υπόλοιπα είναι δάνεια, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν μελλοντικα.

«Βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο lockdown με φοβερές συνέπειες στον κλάδο της εστίασης. Ήδη το πρώτο είχε ως αποτέλεσμα να μην ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα καταστήματα υπολειτούργησαν με λιγότερους καθήμενους και με πάρα πολλούς περιορισμούς στον εσωτερικό χώρο. Εάν δεν δουν σοβαρά το θέμα της εστίασης και να ακούσουν την εστίαση, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη και θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να επανακάμψει», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος