FOLLOW US: facebook twitter

Στα «κάγκελα» ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων για την άρδευση στη Δυτική Αχαΐα

Ημερομηνία: 23-11-2020 | Συγγραφέας:
Θέτει σειρά ερωτημάτων για τα αποθέματα νερού και την ερχόμενη αρδευτική περίοδο
-Αυστηρά για δύο μέρες, τονίζουν ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β.Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Τ.Αλτάνης

Σειρά ερωτημάτων προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων μετά την ανακοίνωση του δήμου Δυτικής Αχαΐας ότι θα  παροχετευτεί νερό από το Φράγμα Πηνειού προς τα αρδευτικά κανάλια την Κυριακή το βράδυ, για να μπορέσουν οι αγρότες να το χρησιμοποιήσουν την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παλαιολόγος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σημειώνοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η ερχόμενη αρδευτική περίοδος, ειδικά αν συνεχιστεί η ανομβρια.

«Μετά την ανακοίνωση αυτή τίθενται αμείλικτα τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα:

1) Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρια Πηνειού ώστε να σπαταλάτε με πολιτικές εντολές το αρδευτικό ύδωρ που την επόμενη περίοδο μπορεί να είναι σε έλλειψη;

2) Επισκέφτηκε άραγε κάποιος από τους αρμόδιους φορείς τον ταμιευτήρια Πηνειού για να διαπιστώσει ότι η στάθμη του νερού σήμερα είναι τόσο χαμηλή όσο ποτέ στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η επόμενη αρδευτική περίοδο να είναι κυριολεκτικά στον αέρα;

3) Από ποιον δόθηκε εντολή και με ποία απόφαση και ποιου συλλογικού οργάνου για διοχέτευση νερού στην κεντρική διώρυγα και μάλιστα μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου;

4) Ποιος θα καταβάλει τα έξοδα σε προσωπικό ,ασφαλιστικές εισφορές και μέσα για την διοχέτευση του νερού σε μεμονωμένους καλλιεργητές που ούτε έχουν δηλώσει καλλιέργειες προς άρδευση ούτε κατέβαλαν το αντίτιμο της χρήσης του νερού αυτού (αρδευτικά τέλη).

5) Πως αυτοί οι καλλιεργητές του παραπάνω Δήμου μέχρι σήμερα άρδευαν τις καλλιέργειες τους αυτές; Τι αντάλλαγμα και σε ποιον κατέβαλαν για την παροχή νερού στις καλλιέργειες τους και για το κόστος του νερού αυτού.

6) Γιατί Ο ΓΟΕΒ Π/Α δεν έχει έσοδα από αρδευτικά τέλη στον προϋπολογισμό από καλλιεργητές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ; Οι Ηλείοι πληρώνουν το νερό αυτό ανεβάζοντας σε δυσβάστακτα ύψη το κόστος των δικών τους καλλιεργειών;

Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμεθα έντονα για την απόφαση διοχέτευσης νερού στην κεντρική διώρυγα και καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους αρμόδιους φορείς εάν λόγω των αποφάσεων τους αυτών και λόγω της ανομβρίας δεν θα υπάρξει η ποσότητα νερού που απαιτείται για τις καλλιέργειες εντός αναδασμού την ερχόμενη αρδευτική περίοδο», αναφέρει ο κ. Παλαιολόγος.

Σειρά παρόμοιων ερωτημάτων έθεσε και ο δημοτικος Σύμβουλος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και  μέλος του ΔΣ του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «εάν περισσεύει νερό να αρδευτεί όχι μόνο η Αχαΐα αλλά και άλλοι νομοί. Αυτό προϋποθέτει όμως, εκσυγχρονισμό συνολικά του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου (όχι μπαλώματα) για την οικονομία της χρήσης και των διαρροών, επέκταση-ολοκλήρωση  για άρδευση στη Βουπρασία  και εξυγίανση της λεκάνης του ταμιευτήρα. Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν στοιχεία που να επιτρέπουν την ανάληψή τους και την υλοποίησή τους, διαφορετικά καθίσταται πιθανόν, έωλες και ζημιογόνες».

«Αυστηρά για δύο ημέρες»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι δεν υφίσταται ζήτημα μόνιμης άρδευσης της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα Πηνειού, και πρόσθεσε πως σημειώνοντας ότι, συμμεριζόμενος τις δυσκολίες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, δέχθηκε τη διοχέτευση νερού αυστηρά για δύο ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Τάσος Αλτάνης, μετέβη χθες για αυτοψία στο φράγμα Πηνειού και τόνισε ότι έχει κατατεθεί αίτημα από τον δήμο Δυτικής Αχαΐας, το οποίο εξετάζεται από κοινού με την Περιφέρεια και θα υλοποιηθεί –για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους- μόνο εφόσον προσκομιστούν δηλώσεις καλλιέργειας και καταβληθεί το σχετικό αντίτιμο, και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα μόνιμης άρδευσης της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα Πηνειού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ