FOLLOW US: facebook twitter

Οργάνωση εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

Ημερομηνία: 27-04-2023 | Συντάκτης:

Συνεδρίασε το Συντονιστικό τοπικό όργανο του δήμου Ήλιδας

Ο συντονισμός εν όψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ήλιδας το μεσημέρι της Πέμπτης υπό την προεδρία του αντιδημάρχου κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν: «Αντιπυρική περίοδος 2023-Ετοιμότητα δυναμικού και μέσων Πολιτικής Προστασίας- εξέταση θεμάτων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών» και το Συντονιστικό Όργανο επικεντρώθηκε στην εξέταση της πορείας υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο, στα θέματα συνεργασίας μεταξύ των οικείων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών, που αφορούν τόσο στις δράσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές, όσο και στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων πρόληψης από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές, καθώς και κάθε άλλο μέτρο που κρίνεται απαραίτητο και αφορά στην λήψη και υλοποίηση προληπτικών μέτρων και δράσεων σε επίπεδο δήμου.

Ειδική αναφορά έγινε στις νέες διατάξεις, όπως η νέα πυροσβεστική διάταξη για τον καθαρισμό οικοπέδων, για την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για την πυροπροστασία και τις κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς.

Πρόκειται για διατάξεις οι οποίες είχαν γνωστοποιηθεί, αλλά ενημερώθηκαν εκτενέστερα όλοι οι εμπλεκόμενοι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Οργάνου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χριστοφόρου, ήδη ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης με απόφασή του προχώρησε στην συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την σύνταξη ειδικού σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών του Δήμου Ήλιδας, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Η Ομάδα απαρτίζεται από τον αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Χριστοφόρου, τον αντιπύραρχο- διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνο Χριπάτσιο, την Αστυνόμο Β’- διοικητή του Α.Τ. Ήλιδας κα Διονυσία Κιαόγλου, τον ανθυπασπιστή- εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου Κυλλήνης κ. Γεώργιο Μουρούτη, τον διοικητικό υπεύθυνο του ΕΚΑΒ Ν. Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Βαρουχάκη και τον ιατρό- επιμελητή Α’ – εκπρόσωπο της 6ης ΥΠΕ κ. Ευάγγελο Δημητρόπουλο.

Ενημέρωση προέδρων

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου τάχιστα να ορίσουν από τρία άτομα- σε κάθε χωριό- προκειμένου να λειτουργούν ως ομάδες πυροπροστασίας, καθώς η συμβολή τους χαρακτηρίστηκε καθοριστική, ενώ από την πλευρά της Π.Υ. ζητήθηκε να ελεγχθούν και αντιμετωπιστούν προβλήματα που εντοπίζονται σε υδροστόμια, κυρίως στον Καρδαμά και τα Σαβάλια.

Σε ότι αφορά τους καθαρισμούς και την διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών, υπεγράφησαν τα μνημόνια συνεργασίας και από την πλευρά του Δασαρχείου θα προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, συζητήθηκαν επιμέρους λεπτομέρειες, που αφορούν στον συντονισμό και στην οργάνωση, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών.

Στην συνεδρίαση εκτός από τον κ. Χριστοφόρου συμμετείχαν, η διοικητής του Α.Τ. Ήλιδας κα. Διονυσία Κιαόγλου, ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας κ. Κώστας Χριπάτσιος, ο Δασάρχης Αμαλιάδας κ. Βασίλης Μποβολέτης, ο κ. Κώστας Μπαλκάμος από την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ηλείας, ο κ. Γιάννης Νικάκης και ο κ. Σάκης Μπούτσικας από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας, ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος από τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ο κ. Δημήτρης Μπαλαχάμης από τον ΤΟΕΒ Αμαλιάδας και ο πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος