FOLLOW US: facebook twitter

ΟΜ ΗΛΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή υπονομεύουν την υγεία των μαθητών στα σχολεία – Στο στόχαστρο οι σχολικές καθαρίστριες

Ημερομηνία: 17-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Η κοινωνία της Ήλιδας-όπως και ολόκληρης της χώρας- έχει βιώσει με δραματικό τρόπο τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές Μητσοτάκη τόσο στην Υγεία (κλείσιμο ή υποβάθμιση Νοσοκομείων) όσο και στην Παιδεία (κλείσιμο Πανεπιστημιακών Σχολών και μείωση εισακτέων).  Δεν μας εξέπληξε λοιπόν η πρόσφατη απόφαση του κ. Βορίδη που έδωσε κατεύθυνση στους Δήμους να προβούν όχι μόνο σε λιγότερες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, αλλά ακόμη και αυτές που θα είναι τυχερές, να προσληφθούν με τρίωρη απασχόληση! Χωρίς να αυξήσει το συνολικό κονδύλι που διαθέτει το Υπουργείο ως δαπάνη, έδωσε τη δυνατότητα στους  δημοτικούς άρχοντες να αυξήσουν το προσωπικό που προσλαμβάνουν για την καθαριότητα των σχολείων, κρατώντας όμως σταθερό τον αριθμό των ανθρωποωρών εργασίας (το ανώτατο 3 ώρες) αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα τετραγωνικά που κάθε εργαζόμενος καθαρίζει μέσα σε μία ώρα σε 160! Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ή να περικοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το 20% του πενιχρού μισθού τους.

Με απλά λόγια,

ο φτωχός εργαζόμενος των 600 ευρώ θα μοιραστεί τη φτώχια του με έναν ακόμη έτσι ώστε να έχουμε δυο φτωχούς των 300 ευρώ οι οποίοι σε 3 ώρες θα καθαρίζουν περισσότερα τετραγωνικά ο καθένας και με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των 300 ευρώ κατά 20% λόγω κατάργησης του επιδόματος  ανθυγιεινής εργασίας!

Τη σχολική χρονιά που πέρασε μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν πρόσθετα προβλήματα και στα σχολεία αλλά και στις εργαζόμενες στην καθαριότητα που καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους με αμοιβές που δεν επαρκούν ούτε για το λογαριασμό της ΔΕΗ, οι περισσότερες με μειωμένο ωράριο.

Οι Δήμοι από την πλευρά τους δεν διεκδίκησαν την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των δαπανών προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Η Κυβέρνηση πιστή στο δόγμα της σκληρής λιτότητας για ό,τι αφορά τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία, διέταξε μέγιστο αριθμό ωρών απασχόλησης και εργαζομένων ανά Δήμο και «πέταξε το μπαλάκι» στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών ώστε να είναι όλες οι εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες λόγω πανδημίας ανάγκες καθαριότητας των Σχολείων, πολλά από τα οποία μάλιστα (Δημοτικά) θα μετατραπούν σε ολοήμερα.

Όσον αφορά το Δήμο Ήλιδας,

οι εργαζόμενες μας ενημέρωσαν  ότι το συνολικό ετήσιο κόστος για να καλυφθούν επαρκώς με συμβάσεις πλήρους ωραρίου (6,5 ωρών) τα σχολεία αρμοδιότητάς του είναι περίπου 85 χιλιάδες ευρώ. Για να εκτιμηθεί η τάξη μεγέθους του ποσού, σημειώνουμε ότι πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής ενέκρινε μεταξύ άλλων δαπάνη περίπου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για «επούλωση λάκκων»! Αν λάβουμε υπόψη και τους μεγαλοοφειλέτες, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το κόστος των 85 χιλιάδων μπορεί να εξοικονομηθεί και με το παραπάνω…

Η κατάσταση με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις συνθήκες υγιεινής στα σχολεία των παιδιών μας που ανοίγουν σε λίγες μέρες και τις άθλιες αμοιβές των εργαζομένων, πρέπει άμεσα και υπεύθυνα να αντιμετωπιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας.

Οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται στα σχολεία επί χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η απαίτησή τους για πλήρη απασχόληση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «κόστος». Ο ρόλος τους πάντα ήταν σημαντικός και ουσιώδης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια στις ακραίες συνθήκες της πανδημίας που βιώσαμε όλοι, αναδείχθηκε ακόμα πιο εμφατικά ως καθοριστικός και αναντικατάστατος για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Απαιτεί λοιπόν το μέγιστο σεβασμό.

Το θέμα πρέπει να απασχολήσει κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, Υγειονομικές Υπηρεσίες, Συλλόγους Γονέων, Συλλόγους Εκπαιδευτικών αλλά και κάθε ενεργό πολίτη γιατί αφορά τις συνθήκες υγιεινής των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εν τέλει όλων μας.

Η  Δημοτική Αρχή να μην μετατρέψει με τις αποφάσεις της τις σχολικές μονάδες από Σεπτέμβρη σε υγειονομικές ωρολογιακές βόμβες. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος