FOLLOW US: facebook twitter

Οι τριετίες κρίνουν τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46020″ img_size=”full”][vc_column_text]Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Οι τριετίες και το εάν θα «ξεπαγώσουν» ή όχι κρίνουν εν πολλοίς τις κατώτατες αποδοχές που θα καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. Η εκκρεμότητα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι κομβικής σημασίας.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των κατώτατων αποδοχών, οριοθετώντας από το νέο έτος στα 663 ευρώ μικτά την καινούργια «βάση» τους, αποτελεί ένα αδιαφιλονίκητο γεγονός. Που όμως αποκτά εντελώς άλλη βαρύτητα, από το εάν θα συνυπολογίζονται οι τριετίες επί των κατώτατων αποδοχών ή όχι…

Αυτή εξάλλου είναι και η διαφορά «ερμηνείας» της νομοθεσίας, που οδήγησε τον ΣΕΒ στο να ζητήσει την οριστική και τελεσίδικη γνώμη του ΣτΕ επί του συγκεκριμένου θέματος. Θεωρείται ότι ο κατώτατος μισθός, με βάση μνημονιακή νομοθεσία, πρέπει να καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας ή το έτος πρόσληψης.

Η οριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετία», ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού. Μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Χορηγείται όμως πια μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Τότε, δημοσιεύθηκε η λεγόμενη 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία υποχώρησε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ.

Το όριο που τέθηκε τότε ήταν ότι για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή θα έπρεπε η ανεργία να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Σημειώνεται ότι από τότε και μετά το αρνητικό ρεκόρ που έκανε η ανεργία ήταν στα επίπεδα του 28% τον Σεπτέμβριο του 2013. Σήμερα, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 15%, απέχει ακόμα αρκετά όμως για να βρεθεί σε μονοψήφια νούμερα.

Ο νόμος που ακολούθησε (ν.4093/12), επικύρωσε την 6η ΠΝΠ και δημιούργησε και τη συγκεκριμένη αμφιβολία ως προς την καταβολή των τριετιών. Μια αμφιβολία που παραμένει ακλόνητη, εννέα χρόνια μετά!

Με βάση πάντως το νέο ύψος των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που προστεθούν και οι τριετίες τα νέα ποσά που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

Για εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με έως 3 χρόνια προϋπηρεσία οι αποδοχές για πλήρη απασχόληση διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθεί και επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 729,3 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια οι κατώτατες αποδοχές για πλήρη απασχόληση ορίζονται σε 795,6 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 861,90.

Τέλος, για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών οι μικρότερες μηνιαίες αποδοχές που επιτρέπεται να λάβει, εφόσον έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διαμορφώνονται σε 861,90 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό (10%) επί του βασικού μισθού.

Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia