FOLLOW US: facebook twitter

Οι Γορτύνιοι δεν είναι επαίτες … είναι νοικοκυραίοι και θέλουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους πίσω!

Ημερομηνία: 25-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144568″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αυτή τη στιγμή όλοι οι πληγέντες της Γορτυνίας προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν από την ολοκληρωτική καταστροφή της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από χωριά της Ηλείας και έφθασε μέχρι τα χωριά της Γορτυνίας, έκαιγε για τουλάχιστον 15 μέρες τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμες αλλά και δασικές. Οι ιδιοκτήτες περιουσιών αλλά κυρίως οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών είδαν όχι μόνο τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τα ζώα τους να χάνονται αλλά και όλη τη ζωή τους, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επόμενη μέρα είναι μαύρη και η επαναφορά της ελαιοκαλλιέργειας θέλει χρήμα, πολύ κόπο, προσωπική εργασία και κυρίως αγάπη για τη γη.

Καθημερινά ακούμε για οικονομική βοήθεια για τους πυρόπληκτους και ότι κλιμάκια επισκέπτονται τα χωριά της Γορτυνίας. Κανένας όμως δεν γνωρίζει από πού να ξεκινήσει….Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι διότι δεν γνωρίζουν πού και πώς πρέπει να δηλώσουν τις καταστροφικές συνέπειες από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Οι Γορτύνιοι δεν είναι επαίτες ….. είναι νοικοκυραίοι και θέλουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους πίσω !!!

Φοβούνται τους Δαναούς και δώρα φέροντες ….κρατάνε μικρό καλάθι όταν ακούνε για αρδευτικά, αναδασμό, φωτοβολταϊκά και πράσινη ανάπτυξη στην Γορτυνία….. Έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα πάνω σε αυτούς που κάνουν δημόσιες σχέσεις στην καμπούρα του ταλαίπωρου λαού επενδύοντας στο πόνο, στο φόβο, στην άγνοια και την πλήρη εγκατάλειψη, πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα. Είναι δίπλα μας … οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας… και οι πολιτικοί που κάνουν περαντζάδες στα χωριά κατόπιν πυρκαγιάς και μας πουλάνε φύκια με μεταξωτές κορδέλες.

Γιατί εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στη Γορτυνία υπάρχουν μικρές ιδιόκτητες καλλιέργειες λόγω της μορφολογίας του εδάφους χωρίς ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας και τοπογραφικά. Ένα μικρό ποσοστό μόνον είναι καταγραμμένο στο Κτηματολόγιο, μεγάλες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν χωρίς λόγο δασικές και κανένας από τους ιδιοκτήτες είχε την οικονομική δυνατότητα να τις αποχαρακτηρίσει. Φυσικά η γενιά που γνώριζε και καλλιεργούσε κάθε σπιθαμή γης έφυγε και οι ελάχιστοι που απέμειναν δεν έχουν τις αντοχές να υποστηρίξουν τον τόπο τους χωρίς κρατική μέριμνα και βοήθεια. Ούτε λόγος για οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καλείται ο Δήμαρχος Γορτυνίας, οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, φορείς, επαγγελματίες ιδιώτες να συνδράμουν εθελοντικά και αποτελεσματικά ώστε να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι της Γορτυνίας να δηλώσουν όπως πρέπει εκεί που πρέπει για να μπορέσουν να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια χωρίς να γίνουν λάθη από την πλευρά τους και να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους κυρίως αυτοί που έχασαν, εκτός από την περιουσία τους, το ετήσιο εισόδημά τους για την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Ακούμε για:

Α. ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τις μέρες αυτές κλιμάκια από την Περιφέρεια επισκέφθηκαν ή επισκέπτονται την περιοχή καταγράφουν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, κτίρια, στάβλους και οι ιδιοκτήτες έλαβαν αντίγραφο καταγραφής με αριθμό πρωτοκόλλου.
Τώρα καλούνται οι πυρόπληκτοι να υποβάλουν σε συγκεκριμένη προθεσμία αρχική αίτηση στα κλιμάκια της Περιφέρειας που θα επισκεφθούν Δάφνη (ταβέρνα Πλάτανος) και τα Λουτρά Ηραίας χωριά που δεν διαθέτουν Κοινοτικά Γραφεία, όχι όμως το Πυρρή ή το Λιβαδάκι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά, λες και είναι έτοιμοι οι πυρόπληκτοι να συντάξουν την αίτηση με ατομική ευθύνη οποιουδήποτε λάθους χωρίς την βοήθεια του λογιστή τους σε προθεσμία τριών ημερών και να την παραδώσουν στον πρόεδρο για να τη μεταφέρει στα κλιμάκια όπου θα καταγραφεί ηλεκτρονικά. Φυσικά δεν ενημέρωσε κανείς αυτούς τους πυρόπληκτους που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, Ε9, τοπογραφικά, Κτηματολόγιο ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συντάξουν ορθά την αίτησή τους ηλεκτρονικά. Δεν εξηγεί κανένας ποια είναι ελάχιστη έκταση γης ή αριθμός δένδρων που θα αποζημιωθεί ούτε ότι η αίτηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για να λάβουν άμεση προκαταβολή της ζημιάς η οποία όμως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί σε περίπτωση λάθους να ζητηθούν πίσω τα καταβληθέντα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα…. Πιάστο αρνί και κούρεφτο….
Αναφαίρετο δικαίωμα των πυρόπληκτων είναι η πλήρης ενημέρωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή τους να συντάξουν την αίτηση με ατομική τους ευθύνη και όπως μπορούν.
Κάνοντας κλικ στην ΑΙΤΗΣΗ_ΖΗΜΙΕΣ_ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ_2021 μπορεί ο κάθε πυρόπληκτος να συντάξει ηλεκτρονικά την αίτησή του.

Β. ΕΛ.Γ.Α – Κ.Ο.Ε (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, πρώην προγράμματα ΠΣΕΑ)

Υπήρχε σχετική ανακοίνωση για τη δήλωση του ζωικού κεφαλαίου απευθείας με ένα τηλεφώνημα στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης και όσο για το πάγιο κεφάλαιο και τα αποθηκευμένα προϊόντα στον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α στα Τρόπαια τον κ. Ιωάννη Πετράκη.
Αναμένουμε ενημέρωση για το πότε και πώς θα δηλωθεί το φυτικό κεφάλαιο.
Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με τις συνέπειες της ανακριβούς καταγραφής και επιστροφής της αποζημιώσεως ως αχρεωστήτως καταβληθείσα σε περίπτωση λάθους.

Γ.- AROGI.GOV.GR

Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία είναι δύσχρηστη (με χρήση με κωδικών taxisnet) για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν γνώση πληροφορικής – χρήσης Η/Υ – καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι στα χωριά της Γορτυνίας είναι μεγάλης ηλικίας αλλά εύχρηστη για τους λογιστές ή τους νεότερους σε ηλικία.
Έτσι, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης) σε ένα ψηφιακό σημείο, ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών. Για όσους διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, Ε9, Τοπογραφικά, Κτηματολόγιο το σύστημα εμφανίζει αυτόματα τα περιουσιακά στοιχεία και τη δυνατότητα επιλογής ζημιάς.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει 31.9.2021.
Προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Ποιοι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν: οι μόνιμοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας ή και οι ιδιοκτήτες πρώτης και δευτερεύουσας εξοχικής κατοικίας ???
Ποιοι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων) ???
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος (οι οποίοι κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΙΕ και πληρώνουν ασφάλιστρα για την παραγωγή τους)???
Τι γίνεται με τους κάτοχους μικρών εκτάσεων οι οποίοι δεν επιδοτούνται ούτε πληρώνουν ασφάλιστρα για τη φυτική παραγωγή, ή ελιών που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια που είναι μπερδεμένα κληρονομικά ???
Υπάρχει όριο ηλικίας όσον αφορά τα προγράμματα Κ.Ο.Ε??
Και το βασικότερο όλων είναι εάν τα παραπάνω προγράμματα συνδέονται μεταξύ τους και θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός ή θα αποζημιώσουν ανεξάρτητα ο κάθε φορέας??

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia