FOLLOW US: facebook twitter

Υπήρχε «εντολή μη κατάσβεσης» στην Εύβοια – Ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση (video)

Ημερομηνία: 25-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
«Ξηλώνει» το κυβερνητικό αφήγημα για τις πυρκαγιές η καταγγελία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η καταγγελία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, πως ουσιαστικά… «υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης» στη Βόρεια Εύβοια.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν», τόνισε ο κ. Σπανός, κατά τη διάρκεια τηςσυνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε πως «είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

Να σημειωθεί πώς ο Φ. Σπανός πιο μετά προσπάθησε να ανακαλέσει – «μαζέψει» κάπως την δήλωσή του, επισημαίνοντας πως «καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Ο δήμαρχος Μαντουδίου έκανε λόγο για έγκλημα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας, κατήγγειλε έγκλημα εκ προμελέτης στην Εύβοια.

«Δεν υπήρχε πυροσβεστικό εντός οικισμών πουθενά. Οι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να τους τραβάνε μέσα από το πυροσβεστικό  για να τους γυρνάνε πίσω, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έλεγαν ότι έχουν εντολή να μην μπαίνουν μέσα σε δασικούς δρόμους παρά να παραμένουν στην άσφαλτο.

Η εντολή ήταν να μη ζυγώνουν κοντά σε φωτιά όπου υπήρχε πεύκο. Αυτό το ζήσαμε όλοι μας όλες αυτές τις ημέρες. Υπήρχαν μαγαζιά που καιγόντουσαν, υπήρχαν σπίτια που καιγόντουσαν και οι πυροσβέστες δεν ζύγωναν».

Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

«Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;», ρωτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook. «Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, ο περιφερειάρχης κατήγγειλε τα εξής: “Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης”», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Σημειώνει πως «από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα. Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη. Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιμένει απαντήσεις «ούτε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά».

«Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλους και καταλήγει: «με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους και καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες».

Πηγή: koutipandoras.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος