FOLLOW US: facebook twitter

«Οι γέφυρες θα αργήσουν να χτιστούν, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο…» (Video)

Ημερομηνία: 02-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Το δημόσιο διάλογο άνοιξε για τους Ρομά η ημερίδα Ππουρτ-Γέφυρες: “Καταπολεμούμε τις διακρίσεις, χτίζουμε δεσμούς εμπιστοσύνης” την Μ. Δευτέρα στην Αμαλιάδα

Σημαντικές ομιλίες που άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας και προβληματισμού με τους Ρομά της Ηλείας

Ρεπορταζ: Κική Κολοβέρου – Μαρία Καραμπάτση

Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης – Up & High Media and Productions


Προσπάθεια, να γεφυρώσουν την απόσταση, χτίζοντας «Ππούρτ-Γέφυρες» όπως και ο τίτλος της σημαντικής ημερίδας που διοργάνωσε με επιτυχία το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δήμος Ήλιδας, η Εφημερίδα «Πρωινή» και η Αέναον ΚοινΣεπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανάμεσα στους κατοίκους της Ηλείας, πολίτες και Ρομα, επιδιώχθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στον Πολυχώρο Πολιτισμό Αμαλιάδας με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ομιλητές, άγγιξαν το πολύ σημαντικό ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και της κατάργησης των διακρίσεων, στο πλαίσιο και του προγράμματος EQUIROM του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ αναλύθηκε το στρατηγικό σχέδιο για τους Ρομά και Μετακινούμενους 2020-2025.

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου

Χαιρετισμό απεύθυνε ο εκδότης της εφημερίδας «Πρωινή» Γιάννης Ρήγας μιλώντας για την σπουδαιότητα της εκδήλωσης στην ενσωμάτωση του πληθυσμού των Ρομα απέναντι από προκαταλήψεις και στερεότυπα και ακολούθως το λόγο πήραν εκπρόσωποι θεσμών, επιστήμονες, ερευνητές αλλά και εκπρόσωποι των Ρομά που συζήτησαν και ανέλυσαν όχι μόνο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί πληθυσμοί των τσιγγάνων αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ όλων των πολιτών.

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Υφ. Προστασίας του Πολίτη: «Να μην επιτρέψουμε κανένα είδος ρατσισμού»

 «Όποιος και αν είναι ο ευάλωτος, έχουμε ένα κοινό καθήκον, ένα βασικό πρόσταγμα ως σύγχρονοι πολίτες, που ξέρουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, όπως επιβάλλει μία σύγχρονη δημοκρατία. Να μην αφήσουμε κανέναν αβοήθητο και κυρίως να ξεδιπλώσουμε ως πολιτεία μία σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις, που θα ανακουφίσουν τον πόνο και θα μειώσουν τον φόβο.

Να κάνουμε ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης: «Να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις και να χτίσουμε «Ππουρτ» γέφυρες εμπιστοσύνης» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Ηλείος Υφυπουργός, κάνοντας αναφορά με την ιδιότητά του ως εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις δράσεις που έθεταν στο επίκεντρο την προάσπιση της ελευθερίας, της ισότητας και κυρίως την προστασία των μειονοτήτων. «Τα δικαιώματα των Ρομά, της μεγαλύτερης μειονότητας στην Ευρώπη, αποτελούν πάντα προτεραιότητα, γι’ αυτό και ξεδιπλώνονται, σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Εθνικών Κυβερνήσεων, εκστρατείες που καταπολεμούν τις ρητορικές μίσους και διακρίσεων και έχουν ως στόχο να «χτίσουν γέφυρες» εμπιστοσύνης και αποδοχής» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να περάσει το μήνυμα του σεβασμού σε όλους τους πολίτες, σημειώνοντας και το Στρατηγικό Σχέδιο 2020-2025, για τους Ρομά και τους Μετακινούμενους.

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας: «Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Ρομά»

Στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει, να γνωρίσουμε σε βάθος του Ρομά ώστε να καταλάβουμε την κουλτούρα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε «γέφυρες» ισότητας και άρσης των στερεοτύπων, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συγχαίροντας τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την ημερίδα που αγγίζει όπως είπε το πολύ σημαντικό ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και της κατάργησης των διακρίσεων, στο πλαίσιο και του προγράμματος EQUIROM του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Η κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Ελλάδα, είναι μία προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Με πολλές ανηφοριές, με πολλά βήματα προς τα εμπρός, αλλά και προς τα πίσω, με  δυσκολίες και ασυνέχειες πολλές φορές. Τα τελευταία χρόνια εχουν γίνει αναμφισβήτητα βήματα προόδου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα» ανάφερε και πρόσθεσε ότι αποτελεί πρόκληση η κοινωνική ένταξη και η ισότιμη μεταχείριση τους στην οποία οφείλουν να ανταπεξέλθουν εξασφαλίζοντας τόσο την αρμονική συνύπαρξη με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας όσο και σεβασμού της προσωπικότητας τους. Ακολούθως αναφέρθηκε στις απαραίτητες δράσεις ενσωμάτωσης οι οποίες όμως για να είναι αποτελεσματικές απαιτούν την συμμετοχή των ίδιων των Ρομά και την αποδοχή και στήριξη της υπόλοιπης κοινωνίας.

«Είναι σημαντικό να έχουμε μια συστηματική χαρτογράφηση των Ρομά στη Δυτική Ελλάδα που θα οδηγήσει  στον εντοπισμό των αναγκών σε τοπικό επίπεδο, ώστε να συντονίζεται η ανάπτυξη ειδικών παρεμβάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η Περιφερειακή μας αρχή έχει εξασφαλίσει τη διατήρηση σημαντικών κοινωνικών δράσεων ενώ υλοποίησε έρευνα σε στελέχη των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων και της Περιφέρειας για τα προβλήματα των Ρομά . Οι εκτιμήσεις, οι διαπιστώσεις και τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και καταγραφεί θα συμβάλουν ώστε να διαμορφώσουμε  ένα  πλαίσιο εφαρμογής δράσεων καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και  αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός  μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας: «Οι Ρομά πρέπει να είναι ισότιμοι με όλους τους Έλληνες»

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί επί δεκαετίες, για να λάβει η συμβίωση με τους πληθυσμούς Ρομά τη μορφή που έχει σήμερα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με τις οικογένειες που ζουν και διαβιούν στην περιοχή, και κυρίως στη συνοικία Παπακαυκά και στο χωριό Κέντρο, έχουν αλλάξει επίπεδο και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εδώ και χρόνια φιλικές, έως και οικογενειακές. Επεσήμανε ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων και των αποκλεισμών είναι υπόθεση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και επιθυμία όλων είναι οι Ρομά να είναι ισότιμοι με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα, αλλά βεβαίως και τις ίδιες υποχρεώσεις. Τόνισε, ότι απαιτείται ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και στερεότυπα. «Τα θέματα της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, του ρατσισμού και της συμπερίληψης αποτελούν έναν καθημερινό ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ και όχι ένα εφήμερο ΚΑΤΟΣΤΑΡΙ» είπε χαρακτηριστικά.

Γεωργία Ντάτσικα, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Οικογένειας: «Στόχος μας να παρέχουμε κάθε μορφής κοινωνική υποστήριξη και ανακούφιση»

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, μας υπενθυμίζει τη σημασία της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της διαφορετικότητας στην κοινωνία μας»τόνισε κατά το χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα επισημαίνοντας ότι, παρά τις προκλήσεις και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν, οι Ρομά συμπολίτες μας συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και αντοχή, διατηρώντας την πίστη τους στην κοινότητα και την παράδοσή τους. «Η Περιφέρεια μας, όχι μόνο δεν κάνει διακρίσεις, αλλά προσπαθεί να ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό του τόπου.  Μέλημά μας είναι, να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους σε κάθε κοινωνικό τομέα, θεωρώντας μείζονος σημασίας, την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή άρση των στερεοτύπων και η γεφύρωση του χάσματος όλων των κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά σε ένα ενιαίο, κοινωνικό πλαίσιο ένταξης και ομαλής συνύπαρξής τους με τον γενικότερο πληθυσμό».

Επιπλέον, η κ. Ντάτσικα αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, το οποίο λειτουργεί  στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, που καταγράφει και παρακολουθεί τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Στόχος μας είναι, να παρέχουμε κάθε μορφής κοινωνική υποστήριξη, ανακούφιση, σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Σήμερα, επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και δέσμευση από όλους τους φορείς της κοινωνίας για την κατανόηση, τον σεβασμό και την υποστήριξη της πολιτιστικής πολυμορφίας. Γιατί μόνο μέσα από τη συλλογική μας δράση και αλληλεγγύη, μπορούμε να επιτύχουμε μια αληθινά περιεκτική κοινωνία, που τιμά και εκτιμά την πολυ- πολιτισμικότητα και την πολυφωνία της, για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία».

Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής Τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων – Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οι γέφυρες θα αργήσουν αλλά είμαστε σε καλό δρόμο»

Υπερήφανη που εργάζεται για τους Ρομά, ανέφερε στο χαιρετισμό της η κα Τσετσέκου, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα που εφαρμόζονται για την ευαισθητοποίηση των δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, επισημαίνοντας ότι εάν οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι έτοιμες να δεχτούν τους Ρομά ως ισότιμους πολίτες, τότε η όποια στρατηγική εφαρμόζεται δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Στάθηκε στην κουλτούρα και την ιστορία των Ρομά, αναφέροντας ότι θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι η ιστορία των Ρομά πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία για να μπορέσουμε να τους καταλάβουμε και να τους αποδεχτούμε. «Οι γέφυρες θα αργήσουν να χτιστούν, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο…» είπε.

Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά και Παναγιώτης Κουρουμπλής

Χριστίνα Κοκκώνη, Διαμεσολαβήτρια Ρομά: «Η γυναίκα Ρομά είναι προγραμματισμένη για κάτι πολύ συγκεκριμένο»

Με μια εξαιρετικά συγκινητική, βιωματική ομιλία, η Διαμεσολαβήτρια Ρομά, Χριστίνα Κοκκώνη μίλησε για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα Ρομά εξηγώντας πως από μικρή ηλικία γνωρίζεις ότι είσαι προγραμματισμένη να κάνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο. «Να γίνεις σύζυγος, μητέρα και νέα πεθερά» και αυτό όπως είπε είναι πάρα πολύ δύσκολο. «Αν ρωτήσουμε μια γυναίκα, στα 20 πως είναι να είσαι μητέρα πέντε παιδιών, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, δε θα στο βγάλει εύκολα, παρότι το αισθάνεται ενδόμυχα. Όταν ήμουν 14 ετών η μητέρα μου αποφάσισε να με αρραβωνιάσει. Δεν μπορούσα να πω όχι, γιατί ήξερα ότι ήμουν προγραμματισμένη να κάνω αυτό που ακολουθούσε η πατριαρχική δομή της οικογένειας. Ο πατέρας μου με σταμάτησε από το σχολείο στα 12 και το παράπονο μου ακόμα και σήμερα που είμαι 42 ετών είναι, ότι δεν υπήρχε κοινωνική μέριμνα. Δηλαδή, που ήταν το σχολείο, η Κοινωνική Υπηρεσία, ο Δήμος να ρωτήσουν που είναι αυτό το παιδί και δεν πάει σχολείο, που ήμουν και πολύ καλή μαθήτρια. Μπορώ να πω, ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό. Εμένα, μου γκρέμισαν ένα όνειρο οι γονείς μου που κουβαλάω ακόμα παρότι κατάφερα να πάω σχολείο στα 30 και να κάνω πολλά πράγματα.

Οι γυναίκες Ρομά δεν έχουν τη στήριξη για να πουν αυτό που τους καίει και ο αγώνας τους για να κατακτήσουν όσα θέλουν, να πάνε σχολείο ή να γλιτώσουν από έναν γάμο είναι μεγάλος. Εγώ ήμουν τυχερή γιατί μεγάλωσα σε περιοχή που δεν υπήρχε καταυλισμός και αυτό με βοήθησε να κοινωνικοποιηθώ, να δουλέψω και να πάω σχολείο. Έπρεπε όμως να προσπαθήσω για όλα μόνη χωρίς καμία στήριξη». Ακολούθως αναφέρθηκε στην ΑΜΚΕ «Ρεύμα» που έχει δημιουργήσει με ακόμα 4 γυναίκες Ρομα και σκοπό έχει τη μαθητική διαρροή και τα αίτια που περιβάλουν αυτό το φαινόμενο και στόχο την ύπαρξη διαδρασης και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών Ρομά με γυναίκες μη Ρομά ενώ απαντώντας στο ερώτημα τι κάνει έναν καλό διαμεσολαβητή, υποστήριξε πως είναι η ικανότητα του να προσαρμόζεται αλλά και να βλέπει και από τις δυο πλευρές. Και από την πλευρά των Ρομά και από των μη Ρομά. «Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά σημεία για εμένα που θα ήθελα να ακούσω στο τοπικό σχέδιο δράσης και είναι το Αίσθημα του ανήκειν για τη γυναίκα, η Αυτοεκπροσώπηση, η Κοινωνικοποίηση και η Εργασία».

Νίκος Μπατζαλής, Συγγραφέας – Ερευνητής, Ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Ήλιδας για ζητήματα που αφορούν τους Ρομά: «Καθιέρωση θεσμού για την κοινωνική ένταξη των Ρομά»

Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησε με την τοποθέτησή του ο κ. Μπατζαλής, όπως άλλωστε ήταν και το θέμα της ομιλίας του: «Γκογκί σημαίνει μνήμη». Με την προβολή εικόνων, μέσα από ένα ποιητικό οδοιπορικό, μετέφερε στο κοινό στιγμές από την ιστορία και την καθημερινότητα των Ρομά, με φράσεις από τη διάλεκτό τους ξύπνησε συναισθήματα και με χαρακτηριστικά παραδείγματα έδειξε το μέγεθος του ρατσισμού που έχουν αντιμετωπίσει διαχρονικά οι Ρομά. «Οι Ρομά έχουν δεχτεί τόσο ρατσισμό, όσο έχουν δεχτεί όλοι οι λαοί μαζί…» είπε χαρακτηριστικά. Στάθηκε στις κακουχίες, την εξόντωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον αποκλεισμό στη μόρφωση, την καταπίεση και τις διακρίσεις. Συγκλονιστική η παρουσίασή του για τα όσα αντιμετώπισα οι Ρομά σε χώρες της Ευρώπης, που τους έκαναν να μείνουν μακριά από το χάρτη της προόδου, ωστόσο μέσα από την παρουσίασή του υπήρξε και η αχτίδα αισιοδοξίας, αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, χάρη και στη στήριξη και το σπουδαίο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τον συνοικισμό «Παπακαυκά» στην Αμαλιάδα, καθώς 20 νέοι έχουν λάβει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μετέφερε την ευγνωμοσύνη των 1000 κατοίκων στην κα Τσετσέκου, για το σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει. Η ομιλία του είχε και ‘ειδήσεις’, καθώς έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Ήλιδας το 2024 θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και θα προτείνει την καθιέρωση θεσμού- Φεστιβάλ Ρομά για την κουλτούρα τους και την αλληλεπίδραση με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, το οποίο θα διεξάγεται στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια σε χώρες της Ευρώπης.

Μαριλένα Κατσίμη, Δημοσιογράφος

Ακολούθως η Δημοσιογράφος και ερευνήτρια του EQUIROM Μαριλένα Κατσίμη αναφέρθηκε στα πορίσματα έρευνας για το πως αντιμετωπίζουν τα έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα τους Ρομά. Όπως είπε κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα και στα σχόλια παρουσιάζεται έντονος ρατσιστικός λόγος, έμμεση ρητορική μίσους ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας είναι πιο ευαισθητοποιημένα.

Συμπερασματικά σημείωσε ότι οι αφηγήσεις των ΜΜΕ διαιωνίζουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, η ρητορική μίσους κυρίως σε σχόλια τρίτων στα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ υπάρχουν και θετικές αφηγήσεις και ουδέτερες με ισορροπημένη άποψη για τους Ρομα καταλήγοντας ότι η αφήγηση ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να αλλάξουν, πρέπει να αλλάξει.

Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (European Network of Ombudspersons for Children – ENOC)

Η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου παρουσίασε τα δομικά κενά που υπάρχουν συνολικά στον πληθυσμό των παιδιών και πως επηρεάζουν και τα παιδιά Ρομά, και στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση καταθέτοντας τις προτάσεις του Συνηγόρου για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων τονίζοντας πως παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ, συνεχίζουν και υπάρχουν σχολεία με πολύ υψηλό αριθμό παιδιών ρομά, δηλαδή σχολεία «γκέτο», που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητριών και μαθητών.  

Παράλληλα επισήμανε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά το σχεδιασμό του ως προς τα μέτρα ένταξης ευάλωτων παιδιών και ειδικά στην περίπτωση των παιδιών ρομά θα πρέπει να προσεγγίσουν περισσότερο τις κοινότητες χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μέσω υπηρεσιών κοντά τους, με έμφαση στην προσχολική αγωγή και την πρώιμη παρέμβαση για την ομαλή ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Γιώργος Τσιάκαλος, Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα για το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Κοινό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης – EQUIROM

Ακολούθως, ο Γιώργος Τσιάκαλος, Δικηγόρος Στρατηγικής Αντιδικίας, Εθνικός Συντονιστής EQUIROM μίλησε για τις Συνθήκες διαβίωσης, τις διακρίσεις και άλλα σημαντικά ευρήματα διεθνών και εθνικών φορέων για τους Ρομά στην Ελλάδα. Όπως είπε, οι στόχοι του προγράμματος «Ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων έναντι των Ρομά» είναι πολύπλευροι, και στοχεύουν στην καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων και στην προώθηση της ισότητας για τους Ρομά. «Βεβαίως εστιάζει και στην ενδυνάμωση των Ρομά με πληθώρα δράσεων. Στόχοι είναι η καταπολέμηση των στερεοτύπων στα ΜΜΕ, η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά και η συμβολή στην ανάπτυξη θετικών αφηγημάτων για τους Ρομά από δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Η προώθηση της στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των Ρομά και των Υπέρ των Ρομά Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ατόμων και κοινοτήτων Ρομά, δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων ΜΜΕ και η ενδυνάμωση των Ρομά-ιδίως των γυναικών Ρομά και των νέων ώστε να είναι ή να γίνουν πρωτοπόροι στον αγώνα κατά του αντιτσιγγανισμού και των έμφυλων στερεοτύπων».

Ευαγγελία Ζέρβα, Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

Στο έργο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε η κ. Ευαγγελία Ζέρβα τονίζοντας πως στα τοπικά σχέδια δράσης θα ήθελε να δει στοχευμένες προϋπολογισμένες δράσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα εργαλεία της ΕΕ. «Είμαστε στην αρχή μιας νέας προγραμματικής περιόδου, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και θα προέτρεπα τους δήμους να καταγράψουν πέρα από τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με την περιφέρεια ώστε να έχουμε στοχευμένα προγράμματα που θα έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είμαστε στη διάθεση σας, για το πως μπορούν να βελτιωθούν τα σχέδια δράσης” είπε και απαντώντας στο ερώτημα αν γνωρίζουν τι συμβαίνει στους καταυλισμούς επισήμανε ότι οι συνθήκες διαβίωσης σε κάποιους από αυτούς είναι απαράδεκτες και ένα μεγάλος μέρος Ελλήνων πολιτών ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και μάλιστα αναρωτήθηκε εάν γνωρίζουν ποια είναι τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τις βελτιώσουν.

Παράλληλα, τόνισε ότι πέρα από τα τοπικά σχέδια δράσης, έχουν προγράμματα που αξίζει να δώσουν βαρύτητα, προτρέποντας τους οργανωμένους φορείς να συμμετέχουν και κάλεσε τους Ρομά να καταγράψουν όλα τα ζητήματα που τους αφορούν ώστε να τα μεταφέρουν στην κεντρική διοίκηση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που χρηματοδοτεί δράσεις προσωρινής μετεγκατάστασης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τονίζοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος και κατέληξε πως η Γ.Γ. είναι στη διάθεση όλων να βοηθήσει και να ενημερώσει και για τα προγράμματα απασχόλησης που είναι σε εξέλιξη και άλλα που αναμένονται. “Υπάρχουν πολιτικές απαιτείται όμως η διάχυση της πληροφορίας ώστε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις” κατέληξε.

Ηλίας Ευσταθόπουλος, Αντιδήμαρχος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δ. Ήλιδας: «Ένταξη σε όλα τα επίπεδα»

«Το όραμα του Δήμου Ήλιδας: τοπικό Σχέδιο Δράσης και άλλες πρωτοβουλίες για την ένταξη, ισότητα και συμμετοχή των Ρομά», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Ευσταθόπουλος στην ομιλία του.

«Η ανάπτυξη της διαπολιτισμικότητας οδηγεί στην αποδοχή του άλλου, στο σεβασμό προς αυτόν και τον πολιτισμό του, έως ότου φτάσουμε στην αγαστή συνεργασία όλων μας. Αυτό σημαίνει στις μέρες μας συμπερίληψη και στο Δήμο Ήλιδας έχουμε καταφέρει να το κατακτήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη γιατί εδώ και δεκαετίες όλοι κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε να κάνουμε ΜΑΖΙ πολλά βήματα μπροστά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τοπική κοινωνία, που έχει σταθεί απέναντι στους Ρομά με κλίμα διαπολιτισμικού διαλόγου και σεβασμού και σήμερα η κατάσταση είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αναφορικά με το Δήμο Ήλιδας, είπε ότι το δόγμα είναι: Ένταξη σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να έχουν οι Ρομά και την αντίστοιχη θέση στην οικονομία του Δήμου, τόσο στις υποχρεώσεις όσο και στα δικαιώματα.

«Τα στοιχήματα που έχουμε θέσει για αυτή την πενταετία είναι συγκεκριμένα και απολύτως βατά» σημείωσε και τόνισε ότι σκοπός είναι να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο που κάνει κακό στο σύνολο των δημοτών μας, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ισονομία και η ισοπολιτεία στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Νίκη Κότσιφα, Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ήλιδας: «Δράσεις για την κοινωνική ένταξη»

Η κα Κότσιφα αναφέρθηκε αναλυτικά στο τοπικό σχέδιο δράσης του Δήμου Ήλιδας και παρουσίασε την κατάσταση σήμερα, μέσα από τους ανθρώπους της “πρώτης γραμμής”.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία, στο Δήμο Ήλιδας διαβιούν 2.675 Ρομά, που αποτελούν το 9% του πληθυσμού του δήμου. Εξ αυτών, οι 1800 ζουν στη συνοικία Παπακαυκά, 95 στον οικισμό Τσιχλέϊκα, 500 στην Τ.Κ. Κέντρου και οι υπόλοιποι σε Σαβάλια, Καρδαμά και Ροβιάτα, σε μικρές ομάδες. Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα, ανά περιοχή αλλά και στα “δυνατά” σημεία του δήμου. Πρότεινε αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων 2021-2027 και σειρά δράσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Μεταξύ αυτών η ολοκλήρωση βασικών υποδομών, η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, η φορολογική και αστική τακτοποίηση, προγράμματα εμβολιασμών και πρόληψης, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, σχολές γονέων, κάλυψη μεταφοράς μαθητών, λειτουργία υπηρεσιών υποβοήθησης γυναικών, συμμετοχή σε προγράμματα αλφαβητισμού και δια βίου μάθησης και προγράμματα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρακολουθήστε σε βίντεο την Ημείδα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia