FOLLOW US: facebook twitter

Από τον «Παράδεισο» της Ολυμπίας: Κάλεσμα για τη διάσωση του πλανήτη

Ημερομηνία: 02-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Μέσω της διάσημης σοπράνο Joyce DiDonato και της ταινίας EDEN που γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο & θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο

Στα πέρατα του κόσμου θα ταξιδέψει τον Ιούλιο η Αρχαία Ολυμπία παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


ΝτιΝτονάτο: «Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το “Eden” μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας…»

“Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί» αναφέρει η σοπράνο

Παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, η ταινία «Eden in Ancient Olympia” που κινηματογραφήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, λίγες μόλις μέρες πριν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια της όπερας, μέντζο σοπράνο Joyce DiDonato, που απολαύσαμε στην Αφή όταν ερμήνευσε μοναδικά τον Ολυμπιακό ύμνο.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα γυρίσματα στην Αρχαία Ολυμπία. Σε πρώτο πλάνο η διάσημη τραγουδίστρια της όπερας Joyce DiDonato με την συναρπαστική ορχήστρα Il Pomo d’Oro, με φόντο τις ανθισμένες κουτσουπιές του αρχαιολογικού χώρου

Στον  εμβληματικό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων που ενσαρκώνει τις διαχρονικές αξίες της φιλίας και του σεβασμού, η διάσημη Αμερικανίδα μεσόφωνος και η ομάδα της ένωσαν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum για να τιμήσουν το πνεύμα του Ολυμπισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές. Το «Eden» είναι μιας ξεχωριστή μουσικοσκηνική εμπειρία για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

“Καθώς η ηλιακή έκλειψη ρίχνει τη σκιά της στις ΗΠΑ, αποτίουμε φόρο τιμής στο EDEN δημιουργώντας έναν κήπο ομορφιάς, φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στα αρχαία ερείπια της Ολυμπίας στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας μαγικά καρέ- καρέ» ανέφερε γι αυτήν την λήψη Joyce DiDonato

Η Joyce DiDonato, μέσα από αυτό το πρότζεκτ που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κλιματική κρίση, στέλνει  από την ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας,  ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη, ταξιδεύοντας την Ολυμπία στα πέρατα της γης. Το «Eden» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συναυλία. Είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης. Έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, συνδυάζοντας τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Πώς κινηματογραφήθηκε το Eden στην Ολυμπία

Η κινηματογράφηση έγινε σχεδόν ινκόγκνιτο, χωρίς δηλαδή να δοθεί δημοσιότητα και χωρίς την παρουσία κοινού για τις ανάγκες των γυρισμάτων και για να λειτουργήσουν απερίσπαστα στο έργο τους η σοπράνο και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας, στις 6, 7 και 8 Απριλίου στον αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι λήψεις έγιναν στις 7/4/2024 το απόγευμα και οι σκοτεινές λήψεις στις 8/4 ημέρα της ηλιακής έκλειψης. Η Joyce DiDonato στην προσωπική της σελίδα, δημοσίευσε κάποιες από τις φωτογραφίες των γυρισμάτων συνοδεύοντάς τες με μια δήλωσή της:

«Οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το “Eden” μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα» και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας. Τόσο η Αρχαία Ολυμπία όσο και η εμπνευσμένη, διαχρονική μουσική λάμπουν ως το τέλειο σχέδιο για το πώς να προχωρήσουμε μαζί..  » σημειώνει η Joyce DiDonato .

Μια παγκοσμίου φήμης ορχήστρα

 Il Pomo d’Oro και τρεις παιδικές χορωδίες

Την  DiDonato πλαισίωσε η συναρπαστική ορχήστρα Il Pomo d’Oro, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, που διευθύνει ο Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης. Όπως και η ΝτιΝτονάτο παλαιότερα, η ορχήστρα Il Pomo d’Oro είναι επίσημος πρεσβευτής του El Sistema Greece, ενός ανθρωπιστικού προγράμματος παροχής δωρεάν μουσικής εκπαίδευσης σε παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη χώρα μας, το οποίο στοχεύει στην ταχύτερη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Αναμνηστική φωτο στον αρχαιολογικό χώρο κατά την διάκρεια των γυρισμάτων με παιδιά των χορωδιών που την συνόδευαν

Στην παραγωγή της Αρχαίας Ολυμπίας, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμοννέ, η διεθνούς φήμης λυρική ερμηνεύτρια είχε προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, ενώθηκαν για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών αξιών.

Η ταινία «Eden in Ancient Olympia» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε παραγωγή του World Human Forum, του ZDF/ARTE, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της UNITEL.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος