FOLLOW US: facebook twitter

Οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν στο «καλάθι της νοικοκυράς»

Ημερομηνία: 04-06-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”103513″ img_size=”full”][vc_column_text]Την εμφάνισή τους έχουν κάνει ήδη οι πρώτες ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμη και το 11% –με το πρόβλημα κυρίως να εντοπίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα–, ενώ σημαντικές είναι πλέον οι αυξήσεις τιμών σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ή σε σύγκριση με τις αρχές του έτους σε σειρά άλλων προϊόντων, όπως υφάσματα, ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και φυσικά καύσιμα. Σε ό,τι δε αφορά τις τιμές των τροφίμων, μάλλον φαίνεται πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας ανοδικής πορείας, καθώς έως τώρα μεγάλο μέρος της αύξησης των διαφόρων παραμέτρων κόστους παραγωγής και μεταφοράς έχει απορροφηθεί από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο και δεν έχει μετακυλισθεί στην τιμή καταναλωτή.

Χθες, ωστόσο, το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) χτύπησε ηχηρό «καμπανάκι» για επερχόμενες αυξήσεις και στις τελικές τιμές των προϊόντων. «Μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΙΕΛΚΑ.

Από τη σύγκριση των αναλυτικών στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή, ανατιμήσεις καταγράφονται τον Απρίλιο του 2021 (τελευταίος μήνας κατά τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 ενδεικτικά στα εξής προϊόντα: ρύζι (1,03%), αλεύρι (1,30%), ψωμί (0,27%), άλλα προϊόντα με βάση τα δημητριακά (1,36%), παρασκευάσματα με βάση το κρέας (2,38%), ψάρια (4,05%), θαλασσινά (3,27%) τυριά (1,87%), μαργαρίνη (1,36%), βρώσιμα έλαια πλην ελαιολάδου, π.χ. καλαμποκέλαιο (11%). Η μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε τον φετινό Απρίλιο στις τιμές των αρνιών και των κατσικιών (13,65%) σχετίζεται με τη μεγάλη ζήτηση φέτος, λόγω πιο χαλαρών περιοριστικών μέτρων το Πάσχα, σε σύγκριση με πέρυσι και την έλλειψη κυρίως σε αρνιά και κατσίκια μικρού μεγέθους (διότι το Πάσχα ήταν αργά).

Δείκτης τιμών εισροών

Πού στηρίζει το ΙΕΛΚΑ την εκτίμηση (ή κατά άλλους πρόθεση της μεταποίησης και των λιανεμπόρων) ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται αυξήσεις στις τελικές τιμές περισσότερων ειδών διατροφής ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις από αυτές που ήδη παρατηρούνται; Ο δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφία, στον οποίο αποτυπώνονται οι μεταβολές στις τιμές των βασικών συντελεστών παραγωγής, αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 3,4% τον Μάρτιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας κατά 6,4% και των ζωοτροφών κατά 5,2%. Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι μεταφέρονται πλέον προς τους επόμενους κόμβους της αλυσίδας αξίας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Για παράδειγμα, ο δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει τον Μάρτιο αύξηση 6,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 0,6% το αντίστοιχο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού ξεχωρίζουν οι αυξήσεις κατά 19,2% στο ελαιόλαδο και κατά 8,3% στα δημητριακά.

Σε άλλα είδη, τα οποία κατά κύριο λόγο εισάγονται, και μάλιστα από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, παρατηρούνται ήδη πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Η τιμή των υφασμάτων έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 10,4%, των αυτοκινήτων κατά 3,04%, των ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 0,23%, των υπολογιστών κατά 1,33%.

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot