FOLLOW US: facebook twitter

Οι αυτοδιοικητικές προκλήσεις του 2023

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Του Βασίλη Γιαννόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας

«Το κεντρικό κράτος δεν πρέπει να φοβηθεί την Αποκέντρωση αλλά να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν»

«Μπροστά μας έχουμε τη μεγάλη πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα»

Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας συνέπεσε στο ξεκίνημά του με τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, τα οποία διόγκωσαν την καχυποψία των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Έπειτα όμως από δεκατρία χρόνια ζωής και, παρά τις κατά καιρούς τροποποιήσεις που έχει υποστεί, φαίνεται ότι πλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τουλάχιστον στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα.

Η εμπιστοσύνη όμως δεν προέκυψε ως τυχαίο γεγονός, αλλά κερδήθηκε χάρη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η αιρετή περιφέρεια τις πολλαπλές κρίσεις της τελευταίας τριετίας.

Το «κοκτέιλ» προβλημάτων ήταν επικίνδυνο και δεν απείχε από το να χαρακτηριστεί υπερβολικό. Πανδημική κρίση έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, κλιματική κρίση με ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, ενεργειακή πληθωριστική κρίση που επηρέασε καθοριστικά τον κατασκευαστικό κλάδο, χαμηλή απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων σε μια προχειροσχεδιασμένη προγραμματική περίοδο που έφτανε στην ολοκλήρωσή της.

Παρ’ όλα αυτά, στη Δυτική Ελλάδα συντελέστηκε ένα μικρό «θαύμα» από τον θεσμό της Περιφέρειας μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Η πανδημία αντιμετωπίστηκε με υπευθυνότητα και η Ηλεία έμεινε όρθια παρότι «χτυπήθηκε» πρώτη από τον κορονοϊό, ενώ οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες ήδη αντιμετωπίζονται με  βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, «διασώθηκαν» έργα τελματωμένα και δρομολογήθηκαν καινούριες σημαντικές παρεμβάσεις, αφού η ταχύτητα στην απορρόφηση πόρων και την υπογραφή συμβάσεων αυξήθηκε θεαματικά.

Την ίδια περίοδο, η κεντρική εξουσία προέβη σε διορθώσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και βελτιώνουν την άσκηση αποτελεσματικής διοίκησης, όπως η επαναφορά της πενταετούς θητείας και η ενισχυμένη αναλογική, ώστε να μην έχουμε εκλεγμένους αιρετούς με δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά χωρίς την αντίστοιχη εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης.

Τώρα όμως πρέπει η κεντρική εξουσία να τολμήσει το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την πραγμάτωση του οράματος της περιφερειακής διακυβέρνησης. Μπορεί να ακούγεται από μεγαλεπήβολο έως και ουτοπικό, όμως αργά ή γρήγορα θα καταστεί αναγκαιότητα, για να αυξήσουμε κι άλλο την ταχύτητα στα έργα και στις δράσεις που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και αίρουν τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Είναι προφανές ότι η περιφερειακή διακυβέρνηση προϋποθέτει όχι μόνο μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και αντίστοιχη μεταφορά πόρων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδάλλως, θα ξαναζήσουμε το δυσάρεστο φαινόμενο να κάνουμε όλη τη διοικητική δουλειά και να απολογούμαστε για την κρατική οικονομική ασυνέπεια, όπως έγινε με τις αποζημιώσεις των πυροπλήκτων της Ηλείας. Το κεντρικό κράτος δεν πρέπει να φοβηθεί την Αποκέντρωση αλλά να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν.

Μπροστά μας έχουμε τη μεγάλη πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, διότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον σχεδιασμό ταυτόχρονα με την έναρξη της νέας θητείας. Προϋπόθεση όμως είναι και οι πολίτες της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας να επιλέξουν με ορθή κρίση και με κριτήριο την πρόοδο και την ευημερία τους για τους εκπροσώπους τους στην Αυτοδιοίκηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia