FOLLOW US: facebook twitter

Για τη Δυτική Ελλάδα των νικητών

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Του Νεκτάριου Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Η Δυτική Ελλάδα όχι μόνο δεν λύγισε αλλά έκανε και άλματα προς τα μπροστά, συστήνεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως η «Ολυμπιακή Γη» και έχει αποκτήσει μία ισχυρή ταυτότητα.

Μπορεί το νέο έτος -όπως και κάθε νέο έτος- να το συνοδεύουν οι ευχές μας για να αποδειχτεί καλύτερο από τη χρονιά που έφυγε, όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που  συνήθως προσδοκούμε. Και σχεδόν πάντα επιβεβαιώνεται, ότι, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο εάν δεν καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω το ρολόι του χρόνου.

Η Δυτική Ελλάδα του 2019 ήταν μία Περιφέρεια χωρίς ταυτότητα και δυναμική. Ένας «φτωχός συγγενής» που περίμενε τους… καλούς καιρούς μήπως και ορθοποδήσει. Προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο γίνονταν. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί έλλειπαν δύο σημαντικά στοιχεία: Η δουλειά με σχέδιο και η ουσιαστική συνένωση δυνάμεων προς μία κοινή κατεύθυνση. Επιπλέον, ήσαν και οι καιροί «δίσεκτοι». Η Ελλάδα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση και η Δυτική Ελλάδα, που ακόμα και πριν την κρίση παράπαιε, βούλιαζε ακόμα πιο βαθιά…

Παραλαμβάνοντας το «τιμόνι» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τον Σεπτέμβριο του 2020, δώσαμε μία υπόσχεση: «Όλοι μαζί, μια γροθιά για τον τόπο μας». Και ξεκινήσαμε τη δουλειά. Οι καιροί δεν έγιναν καλύτεροι, αφού στα «απόνερα» της οικονομικής κρίσης ήρθε και η πανδημία. Ένας τεράστιος και πρωτόγνωρος υγειονομικός εφιάλτης. Ο πλανήτης σε ακινησία. Η κοινωνία και η οικονομία σε κίνδυνο.  Όμως, δεν το βάλαμε κάτω. Σηκώσαμε τα μανίκια ακόμα περισσότερο. Ατελείωτες οι ώρες δουλειάς στο γραφείο, ατελείωτες οι περιοδείες, οι συσκέψεις, οι συνεργασίες μας με όλους τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Τίποτα δεν αφήσαμε στην τύχη. Κανέναν δεν αφήσαμε μόνο του. Και κανένας δεν μας άφησε μόνους μας!

Κάπως έτσι, πέρασαν ήδη τρία περίπου χρόνια. Και σε έναν κόσμο που πολλοί «λύγισαν», η Δυτική Ελλάδα όχι μόνο δεν λύγισε αλλά έκανε και άλματα προς τα μπροστά. Χάρη στη δουλειά, στο σχέδιο, στη συνεργασία.

Η Δυτική Ελλάδα συστήνεται πλέον σε όλο τον κόσμο ως η «Ολυμπιακή Γη» και έχει αποκτήσει μία ισχυρή ταυτότητα. Οι επενδύσεις και τα έργα έτρεξαν πιο γρήγορα από ποτέ. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε τα πρώτα δίκτυα φυσικού αερίου. Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου μπήκε επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Και επιπλέον, η Δυτική Ελλάδα έχει σήμερα επενδυτικό προφίλ, σχέδιο για επιχειρηματικά πάρκα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή συνεργασιών που ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία, που στοχεύουν στη δημιουργία νέου τύπου επαγγελματικών σχολών, που αλλάζουν πλήρως το ενεργειακό τοπίο (βλ. φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι).

Και όλα αυτά που έγιναν, αυτή η νέα «ανατολή» της Δυτικής Ελλάδας, ήδη αντανακλά και στο πιο σημαντικό: Η Δυτική Ελλάδα έπαψε να είναι πρωταθλήτρια ανεργίας. Μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, η απασχόληση επέστρεψε στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Φτάσαμε στο τέλος, λοιπόν;

Ασφαλώς και όχι. Αυτός ο τόπος έχει τη δύναμη να κατακτήσει πολλές κορυφές.

Μόλις ξεκινήσαμε.

Και τώρα, που όλοι βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και πιστεύουμε και πάλι στους εαυτούς μας, μπορούμε να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο και να κάνουμε ακόμα περισσότερα χωρίς να περιμένουμε τους καλούς καιρούς να επιστρέψουν.

Μόνοι μας θα φέρουμε πίσω τις καλές εποχές, μόνοι μας θα σηκώσουμε τον ήλιο από τα δυτικά. Γιατί στη Δυτική Ελλάδα, πάντα ήμασταν καλοί «παίκτες», τώρα όμως φτιάξαμε και καλή «ομάδα».

Γι’ αυτό νικάμε. Και νικάμε όλοι μαζί!

Πάμε μπροστά λοιπόν για τις επόμενες νίκες.

Το 2023, δεν είναι η τελευταία χρονιά αυτής της θητείας. Είναι η πρώτη χρονιά προς τη Δυτική Ελλάδα του κοινού μας μέλλοντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος