FOLLOW US: facebook twitter

Οδηγίες προς ναυτιλομένους λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ημερομηνία: 14-06-2021 | Συντάκτης:

Βρίσκεστε στην αφετηρία των Γενικών Εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου. Έφτασε η κορυφαία στιγμή της μαθητικής σας ζωής.

Και λοιπόν …

Η ζωή είναι μπροστά ο ήλιος καθημερινά θα ανατέλλει και θα δύει ό,τι κι΄ αν κάνετε εσείς στα διαγωνίσματα …

Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν να μεγαλοποιείτε τα πράγματα, να μεγιστοποιείτε τις δυσκολίες. (Αυτό ισχύει και για τους γονείς).

Οργανώστε τη ζωή σας κατάλληλα και διαβάστε μεθοδικά την παραμονή της εξέτασης κάθε μαθήματος.

Σ΄ ό,τι αφορά τα “δευτερεύοντα”, κυρίως θεωρητικά μαθήματα, που χρήζουν αποστήθισης, διαβάστε τα ήρεμα, όχι βιαστικά. Προσπαθήστε να τα κατανοείτε, να ξεχωρίζετε το ουσιώδες από το επουσιώδες, να σας μένει η βασική έννοια του κάθε κεφαλαίου, να’ στε σε θέση να απαντάτε στις ερωτήσεις, που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο ή στις αντίστοιχες των εξωσχολικών βοηθημάτων.

Διαβάζετε σε όλα τα μαθήματα τη θεωρία. Είναι ο σίγουρος βαθμός και η βάση για την επίλυση των ασκήσεων. Προσοχή, προέχει να απαντηθούν οι ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου.

Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του εχθρού

1. Παραμονή εξέτασης κάθε μαθήματος

Την παραμονή κάθε μαθήματος διαβάστε κανονικά, κάνετε μια βόλτα το απόγευμα και ξανά διάβασμα το βράδυ, χωρίς ξενύχτι.

Τα μεσάνυχτα είναι καταληκτική ώρα για ύπνο.

Μετά το τέλος κάθε εξέτασης να πηγαίνετε μια βόλτα. Ξεσκάστε, βγείτε με φίλους για καφέ για συζήτηση για ξεκούραση…

Το μεσημέρι να φάτε καλά και να κοιμηθείτε.

Μετά οργανώστε τη μελέτη για το απόγευμα και το βράδυ.

Εάν νομίζετε ότι σε κάποιο απ΄ αυτά  δεν πήγατε καλά, ξεχάστε το και επικεντρώστε τη προσοχή σας στα επόμενα. Τα μαθήματα, στα οποία εξετάζεστε, είναι αρκετά.

“Μπορεί να χάσατε μια μάχη, προσέξτε να κερδίσετε τον πόλεμο”.

Εάν έχετε κατά την επανάληψη, απορίες, σκοτεινά σημεία, συμβουλευτείτε όλους όσους σας βοήθησαν όλη τη χρονιά. Είμαστε δίπλα σας.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε τουλάχιστον μιάμιση μέρα μελέτης για κάθε διαγώνισμα. Σας φτάνει, αρκεί να την εκμεταλλευτείτε σωστά.

2. Πρωινό – Προαύλιο

Με το ξύπνημα φροντίστε να φάτε οπωσδήποτε κάτι ελαφρύ. Φροντίστε να’ στε ήρεμοι και χαλαροί.

Αν αισθάνεστε την ανάγκη, ρίξτε μια πεταχτή ματιά στο βιβλίο ή στις σημειώσεις.

Φέρτε στο μυαλό σας όλους τους λόγους, που έχετε για να πιστεύετε στην επιτυχία σας, όπως• την ολόχρονη προετοιμασία σας, το πλήθος των διαγωνισμάτων που γράψατε, την πίστη στον εαυτό σας, ή βρείτε άλλους λόγους για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορεί να γράψετε καλά και όχι το αντίθετο. Έχετε υπόψη ότι “Στρατιώτη δεν πας τον πόλεμο για να πεθάνεις, αλλά να αποδείξεις ότι ξέρεις να μάχεσαι και να νικάς”.

3. Δίνονται τα θέματα

Φροντίστε να ακούσετε και να καταγράψετε τις παρατηρήσεις – διευκρινίσεις, που σας δίνονται. Αν έχετε κάποια απορία τολμήστε να τη διατυπώσετε. Ακούτε τις ερωτήσεις των άλλων.

Αρχίζει η ώρα της κρίσης. Να αισθάνεστε σαν να είστε σε συνηθισμένα κλασικά διαγωνίσματα του σχολείου ή του φροντιστηρίου σας. Είστε μόνοι σας πλέον.

Μόλις πάρετε τα θέματα μην αρχίζετε να τα διαβάζετε και να τα λύνετε συγχρόνως. Αφιερώνετε 10 λεπτά στη μελέτη όλων, εντοπίζετε αυτά που ξέρετε και ξεκινάτε από αυτά.

Αφήστε για το τέλος αυτά, που έχουν μια δυσκολία και επιζητούν πολυπλοκότητα σκέψης και συνδυασμό θεωρίας. Οι εξετάσεις είναι για την συγκέντρωση μονάδων, όχι επίδειξη γνώσεων.

Να θυμάστε δε ότι η μισή λύση του κάθε θέματος είναι στην εκφώνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ. Αυτό ισχύει για όλα τα μαθήματα. Όχι επιφανειακό διάβασμα, προσοχή στις λέξεις κλειδιά που μπορεί να βοηθήσουν στην απάντηση – λύση.

Να ξέρετε δε ότι ο χρόνος είναι επαρκής. Φυσικά χρειάζεται να’ χετε μπροστά το ρολόι σας, ένα μπουκάλι νερό για να βρέχετε τα χείλη σας και μερικές καραμέλες ή σοκολάτα για την “υπογλυκαιμία”.

Δεν απαντάτε σε πράγματα που δεν σας ζητήθηκαν διότι, αν είναι σωστά, θα τα αγνοήσουν, αν όμως είναι λάθος, πιθανόν, να σας αφαιρέσουν μόρια και χάνετε και πολύτιμο χρόνο.

Δεν πανικοβάλλεστε, όταν συναντήσετε ένα θέμα, που παρόμοιό του δεν έχετε συναντήσει. Ό,τι είναι δύσκολο για σας είναι και για τους άλλους. Ελέγχετε τι σας δίνει και τι σας ζητάει και προσπαθείτε να προχωρήσετε αξιοποιώντας την κρίση και τις γνώσεις σας γενικά.

  • Ο χρόνος είναι αρκετός, μη βιάζεστε. Δεν φεύγετε από την αίθουσα, πριν περάσουν τρεις ώρες. Ελέγχετε βάζοντας (√) σε κάθε θέμα, που επεξεργάζεστε.
  • Δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι πιέζεστε. Έχετε χρόνο να ”ξεδιπλώσετε” τις γνώσεις σας και να ξαναδείτε το γραπτό σας.
  • Χρειάζονται γύρω στα 15 λεπτά για επανέλεγχο.

Γονείς

Δεν είναι απαραίτητο οι γονείς να μετατρέψουν το σπίτι σε τόπο περισυλλογής και περίσκεψης για το πώς θα περάσει το παιδί στις εξετάσεις.

Φυσικά χρειάζεται να υπάρχει ησυχία και τα οικογενειακά προβλήματα να εκλείψουν ή να μετατεθούν για μετά τις εξετάσεις.

Γονείς, χρειάζεται να είστε κοντά στο παιδί σας, να συζητάτε μαζί του τα πάντα ή μάλλον να το ακούτε, να μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά ή με άλλα αδέλφια του, ούτε να μεταφέρετε τα δρώμενα στο σπίτι σε φίλους ή συγγενείς.

Αυτά εκνευρίζουν τα παιδιά.

Η διατροφή να’ ναι πλούσια σε άμυλο – ψωμί, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια – σε σαλατικά και φρούτα ή φρουτοχυμούς.

Η δίαιτα αδυνατίσματος αυτόν τον καιρό πάει περίπατο.

Φυσικά αν το παιδί σας δε διάβασε μια χρονιά, μην περιμένετε τώρα στο τέλος να γίνει Αϊνστάιν.

Μην τάζετε τίποτα, μην απειλείτε με τίποτα. Εμψυχώστε το ότι θα πάει καλά και όχι, αν δε γράψεις, δεν πειράζει. Πείτε του «σ΄ εμπιστεύομαι». «Εμπιστεύσου και συ τον εαυτό σου».

Αυτά τα λίγα σαν ψυχοτονωτική ένεση και ευχόμαστε  καλά αποτελέσματα και καλή επιτυχία στη ζωή.

Πηγή: ekpedefsi.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος