FOLLOW US: facebook twitter

52 κεραμίστες εκθέτουν στην Ολυμπία!

Ημερομηνία: 14-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
Γιορτή τέχνης το Σάββατο το απόγευμα τα εγκαίνια της 6ης Έκθεσης Κεραμικής στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου
-Την παραχώρηση στο δήμο Ολυμπίας του ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ από την ΕΤΑΔ ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος

Μια πραγματική εικαστική και ξεχωριστή γιορτή που εξελίχθηκε σε ραντεβού συνεύρεσης φίλων της τέχνης και του πολιτισμού, τέτοιας εμβέλειας που είχε καιρό να γνωρίσει η Αρχαία Ολυμπία μετά την πολύμηνη σιωπή της καραντίνας, αποτέλεσαν τα εγκαίνια της 6ης Έκθεσης Κεραμικής το Σάββατο το απόγευμα στον κατάμεστο από κόσμο, μαγευτικό υπαίθριο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αν και ο…  Δίας έκανε αισθητή την παρουσία του εξαπολύοντας απειλητικά κατά διαστήματα τους κεραυνούς τους, εν τούτοις η καταιγίδα μας προσπέρασε και οι λίγες σταγόνες βροχής δεν στάθηκαν ικανές να ματαιώσουν αυτό το εξαιρετικό εικαστικό γεγονός. 52 κεραμίστες από όλη την Ελλάδα,  εκθέτουν στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου πρωτότυπα έργα που απηχούν τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης και τα χαρακτηρίζει η διαφορετική τεχνική ως προς τη φόρμα, τη διακόσμηση και το ψήσιμο, δεμένα όμως αρμονικά με τα εξαιρετικά πήλινα και κεραμικά εκθέματα και με όλες τις συλλογές του Μουσείου. Ξεχωριστά τα εκθέματα, ξεχωριστοί και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Την έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 26 Σεπτεμβρίου, διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Ομάδα Κεραμέων “Ίχνη”  και η Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής, με χορηγό το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και μέγα χορηγό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τα κεράσματα ήταν από το Κτήμα Μερκούρη και τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων απολαύσαμε  στους κήπους του Μουσείου εκτός από την έκθεση  και συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει η Βάγια Ζεππάτου και την μουσική Διεύθυνση ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Γιορτή για το Μουσείο και την Ολυμπία η έκθεση

Το κοινό καθώς και τους κεραμίστες, καλωσόρισε αρχικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη -Ίρις Κόλλια που τόνισε μεταξύ άλλων ότι η “ Η κεραμική είναι μια μορφή τέχνης που οι απαρχές της χάνονται στα βάθη των αιώνων, στα έργα και τις τεχνικές των αρχαίων κεραμέων  ήδη από την Νεοελληνική εποχή¨ Παράλληλα η κ. Κόλια έκανε μια ιστορική αναδρομή στην τέχνη της κεραμικής καθως και στα αντιπροσωπευτικά αρχαία εκθέματα που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, ενώ τόνισε ότι η έκθεση κεραμικής και τα εγκαίνια της συνδυάζονται με την επανέναρξη λειτουργίας των Μουσείων μας μετά το πολύμηνο κλείσιμο τους λόγω της πανδημίας και αυτή είναι μια επιπλέον χαρά. “Θεωρούμε ότι με δράσεις όπως αυτή, το Μουσείο της Ολυμπίας επιτελεί έναν από τους βασικούς του στόχους  που είναι η προαγωγή του πολιτισμού της κοινωνίας μας και η εξοικείωση του κοινού με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύοντας παράλληλα την διαχρονική σχέση των αρχαίων μορφών τέχνης με τα εικαστικά έργα της εποχής μας”.

Αλλά και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν θα μπορούσε να ήταν αμέτοχος και να μην αγκαλιάσει σε μια τέτοια διοργάνωση, αφού ανέκαθεν είχε μια ιδιαίτερη πολιτισμό και τις τέχνες. Τόνισε ακόμα ότι έχει μια άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας που είναι απαραίτητη σε έναν τόπο σαν την Αρχαία Ολυμπία και πρόθεση του είναι να συνεχιστεί και να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ορμώμενος από τα τερτίπια του καιρού και την καταιγίδα που φαινόταν να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας την ώρα που εξελισσόταν η εκδήλωση των εγκαινίων, ανήγγειλε ότι σύντομα ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας θα αποκτήσει έναν δικό του κλειστό χώρο όπου θα μπορεί να φιλοξενεί ανάλογα μεγάλα εικαστικά γεγονότα και πολιτιστικές δράσεις, καθώς μετά από πολύ κόπο και μεγάλες προσπάθειες, τη ΕΤΑΔ παραχώρησε πριν έναν μήνα στο δήμο το παλιό κτίριο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ στην είσοδο της πόλης που με την στήριξη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη θα αποτελέσει το στολίδι της Ολυμπίας.

Το έργο της “Κυοφορία” εμπνευσμένο όπως δήλωσε στην Πρωινή από την εγκυμοσύνη της κόρης της, εκθέτει η κεραμίστρια και πρωην βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη που μετά από 10 χρόνια απουσίας από τον εικαστικό χώρο λόγω κοινοβουλευτικής δράσης, επανήλθε στην μεγάλη της αγάπη που είναι η κεραμική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος